Gazete Vatan Logo

‘Eski değeri yabancı ilgisiyle yakalar’

Yabancılar, toplu alımlar için sırada

Esenyurt’ta imar sorunu çözüme kavuşurken, ilçenin Arapların artan ilgisi ve kentsel dönüşümle gelecek yerli alıcılar ile eski değerlerini birkaç ay içinde yeniden yakalaması bekleniyor. Yabancılar, projelerde 700 ve 1.000’er adetlik toplu alımlar için sırada.

Yaklaşık 2 yıldır süregelen Esenyurt’taki imar sorunu, Büyükşehir Belediye Meclisi’nin haftasonunda “28 Ağustos 2008 tarihinden önce alınan inşaat ruhsatlarının haklarının korunacağı, yeni imar planına eklenen 28 Ağustos 2008 tarihi sınırı ile yapımı durdurulan inşaatların tekrar devam edeceği” yönünde aldığı kararla çözüme kavuşurken, şimdi de ilçedeki konutların eski değerlerini yeniden bulması bekleniyor.

Sürecin toparlanmasıyla firmaların özellikle çok düşük fiyattan sattıkları projelerde fiyatları yeniden eski seviyesine getireceklerini belirten Dumankaya İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi Uğur Dumankaya, “Esenyurt’ta fazla emsal alan ve plan belirsizliğiyle inşaatları durdurulan firmaların çoğalması nedeniyle bölgede satışların durma noktasına gelmesinin yanı sıra inşaatı sürdüğü halde bölgedeki olumsuz süreçten etkilenerek talep daralması yaşayan firmalar, yüzde 1 KDV avantajı, kampanya ve indirimlerle satışları artırmaya çalışıyordu. Ancak şimdi sorunun çözüme kavuşmasıyla firmalar bu dönemde altına girdikleri maliyetleri fiyatlara yansıtmaya başlayacak. Birkaç ay içinde çok düşük fiyatlı projelerde yüzde 15-20 fiyat artışı olabilecektir” değerlendirmesinde bulundu. Bölgede projelerin metrekare fiyat aralığının 1.200 lira ile 2 bin 200 lira arasında yer aldığını belirten Dumankaya, “Aradaki bu geniş makas daralarak fiyatlar eski değerlerine yeniden kavuşacak” dedi. Dumankaya, Esenyurt’ta 477 dairelik Modern Collection projelerinde 1+1’lerin 30 Nisan’a kadar 110 bin 200 liradan satılacağını söyledi.

Fazla emsale karşılık arsa hibe edilecek

BULUT İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Temel Bulut, zor durumda kalan firmaların emsal kaydırması olarak anılan yöntemi kullanacaklarını belirterek, şöyle devam etti: “Buna göre, Esenyurt’taki boş alanların inşaat hakları, kat fazlası olan konut alanlarına kaydırılarak yasallık kazanacak. Yani, fazla çıkılmış emsalin karşılık geldiği metrekare kadar bir arsa aynı bölgede alınarak belediye hibe edilecek. Örneğin 3 emsale göre 100 bin metrekare inşaat yapması gerekirken, 9 emsalden projesine başlayan ve 6 emsal fazlalığı olan şirket, projesini bu durumda 300 bin metrekare olarak sattıysa, aradaki 200 bin metrekarelik farkı karşılayacak büyüklükte bir arsayı belediyeye hibe edecek. İflas eden şirket de bunu kayyum aracılığıyla yapacak.”

Haberin Devamı