Gazete Vatan Logo

‘Düşünce suçu tarihe karıştı’

Adalet Bakanı Ergin soruları yanıtladı

Adalet Bakanı Ergin, dördüncü yargı paketi ile şiddet içermeyen düşüncenin suç olmaktan çıktığını söyledi.

Fransa’nın Strasbourg şehrine giden Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland ile görüştü. Yaklaşık yarım saat süren görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenleyen Ergin ve Jagland gazetecilerin sorularını yanıtladı.

“Türkiye ile çok iyi bir diyalogumuz var” diyerek konuşmasına başlayan Jagland, Türkiye’deki reformlar hakkında Bakan Ergin’den bilgi aldığını söyledi. Jagland, Türkiye’nin reformların sürdürülmesi konusundaki kararlılığının altını çizerek, reformların somut sonuç vermeye başladığını ifade etti. Jagland, Ergin’e çeşitli sorular yönelttiğini de belirterek, “Medya ve basın mensupları üzerinde çeşitli baskılar olduğuna dair duyumlar aldığımızı söyledim ve bunu sordum. Sayın bakandan bu konuda cevaplar aldım” dedi.

4. yargı paketi

Türkiye’den Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne yapılan başvuruların azaldığına dikkati çeken Jagland, “Türkiye içinde alınan önlemler sayesinde birçok konu Türkiye içinde çözülebiliyor artık. Türkiye çok önemli gelişme kaydetti” dedi.

Bakan Ergin ise 4. yargı paketi ile hem Terörle Mücadele Yasası’na hem de Türk Ceza Yasası’na çok önemli bir kriter getirildiğini vurgulayan Ergin, “Türkiye’de artık düşünceyi ifade etmek, yazı yazmasından dolayı ceza görmek, tarihe karışmıştır. Söylediğiniz sözün, yazdığınız yazının suç olması için, cebir şiddet veya tehdit içeren işlemleri meşru gösterecek, övecek ya da bu yöntemlere başvurmayı teşvik edecek şekilde ifadelerin kullanılması şartı vardır. Bir söz, bir ifade, bir yazı, bu kriterleri barındırmıyorsa ondan dolayı hiç kimse Türkiye’de ceza almayacaktır” dedi.

Haberin Devamı