Gazete Vatan Logo

'Döşediğimiz borularla...'

Bakan Mehdi Eker'den ilginç açıklama...

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Şanlıurfa'da yanlış sulama nedeniyle tuzlulaşan arazilerin tarıma kazandırılmasına yönelik Harran Ovası'nda yapılan drenaj çalışmaları sırasında kazılar tahliye kanallarına 9 bin kilometre boru döşendiğini söyledi.

Çeşitli temaslarda bulunmak üzere Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ile birlikte Şanlıurfa'ya gelen Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, GAP bölgesindeki üreticilere ve besicilere önemli destekler verdiklerini söyledi. Bölge çiftçisinin her anlamda desteklendiğini ve bu desteğin süreceğinin mesajını veren Bakan Eker, daha fazla üretimin daha çok iş ve refah anlamına geleceğini kaydetti.
GAP'ın başkenti konumundaki Şanlıurfa'nın en çok destek alan illerin başında geldiğinin altını çizen Bakan Eker, üreticilerin yanlış sulama nedeniyle binlerce hektar arazinin kullanılamaz hale gelmesine yol açtığını ifade ederek, "Üreticilerimizin yanlış sulamayla arazilerin kullanılamaz hale gelmesini engellemek için çalışma başlattık. Arazileri yeniden tarıma elverişli hale getirmenin yanı sıra, üreticilerimize de kurduğumuz merkezlerde eğitim vererek özellikle yanlış sulamadan kaçınmalarının önemini anlattık" dedi.

9 BİN KİLOMETRE BORU DÖŞEDİK

Bakan Eker, en verimli ve geniş arazilere sahip olunan Harran Ovası'nda, bilinçsiz sulama sonucu 50 bin hektar arazide tuzlulaşma ve çoraklık probleminin ortaya çıktığını ve bu sorunun çözümü için 2010 yılında kapalı drenaj sisteminin uygulanmaya başlandığını söyledi. Proje kapsamında yer altında kapalı drenaj kanallarının kurulduğunu söyleyen Bakan Eker, açılan kanallara 9 bin kilometre boru döşendiğini ifade etti.

Başarılı sonuçlar alınan proje ile 50 bin hektar arazinin yeniden tarıma kazandırıldığını, aynı zamanda kanallara döşenen borular ile rekor kırıldığını da aktaran Eker şöyle konuştu:

DÖŞENEN BORULARLA REKORLAR KİTABI'NA GİRECEĞİZ

"Şanlıurfa'nın Harran Ovası'nda önceki yıllarda hatalı sulama sebebiyle çoraklaşan yaklaşık 50 bin hektar arazi vardı. GAP Eylem Planı kapsamında bakanlığımız bu 50 bin hektarlık alanı kurtarmak ve tekrar tarıma kazandırmak için drenaj projesi hazırladı. Yaklaşık 84 milyon tutarındaki bu projenin ilk etabı 2011 yılının Mayıs ayında tamamlandı ve hizmete girdi. Biz bu drenaj çalışmasını yaparken kanal kazıyoruz, kanala boru döşüyoruz ve drenaj suyunu toprak altındaki suyu, büyük drenaj kanallarına naklediyoruz. Bu çalışmaları yaparken biz yer altına 9 bin kilometre boru döşedik. Önemli sonuçlar elde ettiğimiz projeyle ilgili araştırmamız sırasında; dünyada bir proje içerisinde 9 bin kilometre boru döşenen başka bir proje yapılmadığını fark ettik. Bu nedenle arkadaşlarımız konuyla ilgili Guinness Rekorlar Kitabı'na girmek için başvuru yaptılar. Onlar gelip inceledi ve tespitleri bir projede daha uzun boru kullanımı olmadığını gördü. Önümüzdeki günlerde başvuru sonucu açıklanacak ve Türkiye arazilerini kurtardığı proje sırasında döşediği boru uzunluğu ile rekora da imza atmış olacak".

Haberin Devamı