Gazete Vatan Logo

'Dil kursuna gitti'

12 bin dolar maaşla Bern'e basın müşaviri olarak atanan ancak dil bilmediği için 6 bin dolara tercüman tutulan Hacı Mehmet Gani'ye Arınç sahip çıktı.

'Dil kursuna gitti'

CHP İstanbul milletvekili Oktay Ekşi'nin "Bern'e yabancı dil bilmeyen basın müşaviri Hacı Mehmet Gani'nin atmasıyla ilgili verdiği soru önergesine Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'tan yanıt geldi.

Ekşi, soru önergesinde, "Aylık 12 bin dolar maaşla, Türkiye’nin İsviçre (Bern) Büyükelçiliği Basın Müşavirliğine 2012 yılı Mayıs ayında Bay Hacı Mehmet Gani’nin atandığı; Bay Hacı Mehmet Gani’nin, İsviçre’de “basın müşavirliği” yapabilmesi için gerekli Almanca, Fransızca, İtalyanca dillerinden hiçbirini bilmediği; Bay Hacı Mehmet Gani’nin bildiğini iddia ettiği İngilizce’nin de “Nasılsınız?” sorusunu yöneltebilecek düzeyde olduğu" iddialarının yanıtlanmasını istedi.

Dil kursuna gitti

ARINÇ: "KURSA GİTTİ, SEMİNERE KATILDI"

Arınç'tan gelen yanıtta ise, Gani'nin "mevzuata uygun şekilde bu göreve atandığını" belirterek, şu ifadeleri kullandı;

"Hacı Mehmet Gani 01.10.2008-23.06.2009 tarihleri arasında 9 ay süreyle Ankara Üniversitesi TÖMER'de İngilizce kursuna devam etmiş, basın kanunu, basın kartı yönetmeliği, internet haber siteleri ve gazetecilerin yıpranma hakkı, yerel medya çalışanlarının eğitimi, yerel medya AB yolunda gibi konularda çalışma ve seminerlere katılmış, Eren Üniversitesi ve TRT Anadolu basın özgürlüğü, ifade özgürlüğü ve basın mevzuatı konularında mesleki toplantı ve seminerlerde sunumlar yapmıştır."

"TERCÜMAN DEĞİL, BÜRO ELEMANI"

Ekşi'nin soru önergesinde yer alan bir başka iddia ise, Hacı Mehmet Gani’nin “yabancı dil” eksiğini telafi için Bern Büyükelçiliği'nin Maliye Bakanlığından kadro istediği, 6 bin ABD Doları maaşla bir kişinin işe alındığı" idi. O iddialar ise Arınç tarafından şöyle yanıtlandı;
"189 sayılı Kamu Kurum ve Kuruluşları'nın Yurtdışı Teşkilatı Hakkında Kanun Hükmünde Kararname'nin 8. maddesi ile Başbakanlık Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü Personeli'nin Yurtdışı Sürekli Göreve Atanmasına İlişkin Yönetmelik'in 6. maddesi uyarınca, yurtdışı ihtisas birimlerinde; gerek büro hizmetlerinin yürütülmesi, gerekse o ülkenin medya takibinin yapılması amacıyla, sözleşmeli pozisyon tahsis edilen birimlerde, mahalli katip sekreter, bu pozisyonun bulunmadığı birimlerde ise, hizmet alımı yoluyla personel görevlendirilebilmektedir. Bu kapsamda; mahalli katip sekreter pozisyonu tahsis edilemeyen müşavirlikte, belirtilen hizmetleri yürütmek üzere 3 bin İsviçre Frangı aylık ücretle hizmet alımı yoluyla bir adet personel görevlendirilmiştir."

"O TEBRİK GÖNDERİLMEDİ"

Ekşi'nin, "2012 Kurban Bayramı dolayısıyla İsviçre basınına “Türkçe” bayram tebriki gönderildiği, ancak Türkçe bilmeyen ve Kurban Bayramı’ndan haberdar olmayan İsviçreli gazetecilerin gelen tebrik mesajının içeriğini ve sebebini anlayamadıkları" iddiasına ilişkin sorusunu ise Arınç,"Hacı Mehmet Gani tarafından, Türk gazete sahibi ve gazetecilerin dışında hiçbir yabancı gazeteciye kurban bayramı tebriği gönderilmemiştir" ifadesiyle yanıtladı.

"EŞİ, DİYANET İŞLERİ PERSONELİ"

Arınç, Gani'nin eşi Özlem Gani'nin de Bern’deki Din Ataşeliği'nde 8 bin ABD Doları Maaşla ve “Hafize” unvanıyla görev yapmasına ilişkin soruya karşılık ise, "Gani'nin eşi Diyanet İşleri Personeli olup, yurtdışında geçici olarak görevlendirilmesi, özlük hakları ile, aranılan koşulları taşıyıp, taşımadığı, konusu, anılan kurumun yetki ve sorumluluğunda bulunmaktadır" ifadesini kullanarak cevapladı.

Arınç, Zürih'te düzenlenen yerel medya konulu bir toplantıya "Türkiye'den bürokrat kafilesi davet edildiğine" ilişkin iddiaya karşılık ise, anılan toplantıya Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü'nü temsilen, Basın Yayın Dairesi Başkanı'nın katıldığını bildirdi. Yanıtta, sözkonusu toplantıya tirajları gözöünende bulundurularak Türkçe yayın yapan gazete ve dergi temsilcileri ile İsviçre basınından da gazetecilerin davet edildiği belirtildi.

Haberin Devamı