Gazete Vatan Logo

‘Çakma’ Twitter’la karşı devrim planı

ABD’nin, Küba’da gençleri komünist yönetime karşı ayaklandırmak için Twitter benzeri bir iletişim ağı kurduğu ortaya çıktı.

ABD hükümetinin Küba’da siyasi kriz çıkarmak ve komünist hükümeti yıkmak için “ZunZuneo” adlı yerel sosyal paylaşım ağını kurduğu iddia edildi.

Amerikan Associated Press (AP) haber ajansı, Küba’daki internet kısıtlamalarını delen sosyal paylaşım ağının, üyelerine siyasi gösteri düzenlemek için de kullanılabilen kısa mesaj hizmeti sunduğunu belirtti.

“Küba’nın Twitter”ı olarak da bilinen bu ağın ABD hükümeti tarafından desteklendiğini bilmeyen on binlerce kişinin paylaşım ağına abone olduğu kaydedildi. ABD’nin sosyal ağ aracılığıyla abonelerinin kişisel bilgilerini de depoladığı ifade ediliyor.

Paravan şirketler

Ele geçirilen belgelerin ve yapılan görüşmelerin, ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı’nın (USAID) sosyal paylaşım ağı ile ilişkisini örtbas etmek için büyük çaba harcadığını gösterdiğine işaret eden AP, aktarılan paranın izinin sürülmemesi için İspanya ve Cayman Adaları gibi denizaşırı ülkelerde paravan şirketler kurulduğunu vurguladı.

2012’de bir anda kapatılan sosyal ağa üye olan Kübalı gençler, olayın arkasında ABD’nin olduğunu bilmediklerini söylüyor.

Sinek Kuşu’nun cıvıltısı

Adını Küba Sinek Kuşu’nun cıvıltısı için kullanılan “ZunZuneo” kelimesinden alan sosyal paylaşım ağı, ABD’li müteahhit Alan Gross’un 2009 yılında Küba’da internet erişimini genişletmek için gizlice girişimde bulunmaktan gözaltına alınmasının ardından kuruldu. “ZunZuneo” ile önce gençlerden oluşan bir izleyici kitlesi yaratılması, daha sonra bu gençlerin hükümet karşıtı eylemler için örgütlenmesinin amaçlandığı belirtiliyor.

Beyaz Saray, ASAID yöneticileri ve Küba’dan AP’nin haberiyle ilgili bir açıklama yapılmadı.

Haberin Devamı