Gazete Vatan Logo

‘Büyük deprem prova yapıyor!’

Marmara Ereğlisi'ndeki 4.7 ve 4.1'lik sarsıntılar için uzmanlar uyardı

Tekirdağ’ın Marmara açıkları dün sabah 4.7’yle sarsıldı. Ardından da iki artçı deprem daha oldu. 24 Kasım’da Bolu’da meydana gelen 19 küçük depremi de hatırlatan uzmanlar, “Bunlar alıştırma sarsıntıları, dikkatli olmalı” diye uyardı



Tekirdağ’da Marmara Denizi açıklarında dün saat 06.13’te meydana gelen Richter ölçeğine göre 4.7 büyüklüğündeki deprem Edirne, Tekirdağ ve Kırklareli ile İstanbul’un bazı ilçelerinde de hissedildi. Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü, depremin denizin 9.6 kilometre derinliğinde meydana geldiğini açıkladı. Özellikle Tekirdağ’ın Marmara Ereğlisi İlçesi’nde kısa süreli panik yaşandı.

İki artçı daha oldu

Saat 06.13’te kaydedilen 4.7 büyüklüğündeki depremden 7 dakika sonra 06.21’de yerin 7.4 kilometre derinliğinde 4 ve saat 06.25’te de yine merkez üstü Marmara Denizi Marmara Ereğlisi açıklarında 2.8 büyüklüğünde artçı depremler meydana geldi. Depremlerde can ve mal kaybı olmadı.

‘Alıştırma sarsıntıları’

Uzmanlar ise yürekleri hoplatan deprem için korkutucu uyarılar yaptı. İTÜ Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Ercan, şunları söyledi: “Deprem Marmara’da prova yapıyor. Bize ‘Ben burada olacağım. Yerin 7-10 km derininde patlayacağım. Doğu-Batı doğrultusunda kırılacağım ama güneye doğru da düşümüm olacak’ diyor. Ancak Büyük Marmara depremini 2045 yılından önce beklemiyorum. 4 ile 6 büyüklüğündeki depremler alıştırma sarsıntılarıdır. Gerginlik zamanla artacak ve sonunda patlayacak.”

‘Ayak sesleri’

İstanbul Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Oğuz Gündoğdu da küçük sarsıntıların, büyük depremin ayak sesleri olduğunu söyledi: “Marmara Ereğlisi açıklarında meydana gelen 4.8’lik deprem için sizinle konuştuğumuz saate kadar öncüdür diyemem. Ancak önümüzdeki bir haftalık süreçte aynı yer veya yakınında 4.7 ve üzerinde başka bir deprem meydana gelirse bu kez işin rengi değişir. Bu sarsıntıyı dikkatle takip etmemiz ve bir uyarıcı olarak algılamamız gerekiyor. Marmara plakası yılda 2.5 cm ilerliyor. 4.7’lik deprem için büyük depremin ayak sesleri denebilir.”

BARIŞ HOCA RAHATLATTI: ‘Korkacak bir şey yok’

Kocaeli Üniversitesi Yer ve Uzay Bilimleri Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Şerif Barış’ın sözleri ise yüreklere su serpti: “Marmara’da böylesi orta büyüklükte depremler her zaman olacak. 4.7’lik sarsıntı için öncü denemez. 17 Ağustos’tan sonra İzmit’in batı ve doğu yönüne doğru gerilim arttı. İstanbul, İzmit, Bursa, Gemlik ve Armutlu’da 28 deprem, 6 ivme, 5 adeta kaplıca ölçüm cihazıyla 24 saat ölçüm yapıyoruz. Depremin jeotermal ilişkisini de araştırıyoruz. Elimizdeki bulgulara bakarak yakın bir zaman dilimi içinde Marmara’da 7 ve üstü büyük deprem olacak diyemeyiz. Verilerin birçoğu günlük online olarak geliyor. Şuan için anormal bir durum yok. Zaten olursa gerekli yerleri anında uyarırız. Deprem için tarih ve büyüklük aralığı verip öngörüde bulunmak alışkanlığa dönüştü. Marmara’da 50 veya 350 yıl aralıklarla büyük depremler oluşmuş. Ortalaması 120-130 yıl yapıyor. Amerika’nın Parkfield kasabasında 6’dan büyük depremlerin 32-38 yıl aralıklarla olduğu sonucuna varıldı. 1998 yılında Parkfield kasabasında yüzde yüz deprem olacağı bilim adamları tarafından açıklandı. Ancak deprem 2004 yılının Aralık ayında oldu.”

‘İstanbul’da 50-60 bin bina yıkılır’

Japon Uluslararası İşbirliği Teşkilatı (JICA) ve Amerikan Bilimler Vakfı (NSF) desteğiyle hazırlanan deprem raporuna göre, İstanbul’da 30 yıl içinde olması beklenen 7 veya 7.5 büyüklüğünde bir depremde 50-60 bin arasında bina yıkılacak ve 90 bine yakın insan yaşamını yitirecek.

Haberin Devamı