Gazete Vatan Logo

‘Bu adamla bu iş olmaz’

ABD Başkanı Obama’nın, Savunma Bakanı Hagel’in IŞİD’le mücadele konusunda yetersiz kalmasından ötürü istifasını kabul ettiği öne sürülüyor

‘Bu adamla bu iş olmaz’

Politico dergisi, ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel’in sürpriz istifa kararının perde arkasını sayfalarına taşıdı. Dergiye göre Başkan Barack Obama Ekim ayında Oval Ofis’te bir araya geldiği Hagel’e, Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) tehdidiyle nasıl mücadele edeceğini sordu, ancak aldığı cevaptan hiç memnun kalmadı. Sonraki haftalarda gerçekleşen görüşmelerde de Hagel’in etkili politikalar sunmamasından rahatsız olan Obama’nın Savunma Bakanı için “Bu adam bu işin adamı değil’ şeklinde yorumda bulunduğu belirtiliyor.Beyaz Saray kaynakları, geçen ay Obama’nın Suriye politikasını eleştiren Hagel’in uzun süredir ‘yetersiz’ bir Savunma Bakanı olarak görüldüğünü söylüyor. Geçen yıl Politico’ya konuşan Obama’nın yardımcılarından birisi, ‘kağıttan kaplan’ benzetmesi yaptığı Hagel’in koltuğunu korumak için daha fazlasını yapması gerektiğini söylemişti.

Guantanamo krizi

Politico, Hagel’in ‘gönderilmesinde’ Obama’nın Guantanamo Üssü’ndeki tutukevini kapatma kararına katılmamasının da etkili olduğunu yazdı. Hagel’in Obama’nın ısrarına karşın terör mahkumlarının başka ülkelere gönderilmesine onay vermediği belirtiliyor.

Haberin Devamı

‘Çavuştan bakan yapmamalı’

Fox News kanalına konuşan bir Beyaz Saray yetkilisi, Obama’nın Hagel’e olan güvenini kaybettiğini vurgularken, “İşte bu yüzden bir çavuşu bakan yapmamalısın” diye konuştu. 2 Mor Kalp Nişanı bulunan Hagel Vietnam Savaşı döneminde çavuş rütbesindeydi.