Gazete Vatan Logo

‘Bisikletimizi bırakmayız’

İran’ın dini lideri Hamaney’in ‘Kadınlar sokaklarda bisiklete binmemeli’ fetvasına tepki gösteren kadınlar, sosyal medyada bisikletli fotoğraflarını paylaşıyor

‘Bisikletimizi bırakmayız’

İran’da hükümetin bu yıl başlarında hava kirliliğiyle mücadele için başlattığı bisiklet kampanyası, ülkenin dini lideri Ayetullah Ali Hamaney ile kadınları karşı karşıya getirdi. Hükümet, ocak ayında özellikle başkent Tahran ve çevresinde yaşanan hava kirliliği sorunuyla mücadele için halkı her salı araba yerine bisiklet kullanmaya davet etmişti. Hükümetin çağrısına pek çok İranlı olumlu cevap vermişti.

Ancak kampanyaya kadınların da destek vermesi, ülkedeki muhafazakar kesimin tepkisine yol açmıştı. Bazı mollalar, kadınların bisiklete binmesinin İslam’a aykırı bir hareket olduğunu duyurmuştu. Tartışma 10 Eylül’de Hamaney’in yayınladığı fetva ile yeni bir boyut kazandı. Fetvayla kadınların kamusal alanlarda bisiklet kullanmasına yasak getirildi.

Karara tepki gösteren İranlı kadınlar, geçtiğimiz 10 gün içerisinde sosyal medya üzerinden ‘bisiklet kampanyası’ başlattı. Facebook’ta pek çok İranlı kadın, caddelerde bisiklet sürerken çekilen fotoğraflarını paylaşmaya başladı. Şu ana kadar hükümetten yasağa ilişin bir açıklama gelmedi, ancak yerel kaynaklar polisin bisikletli kadınlar şimdilik dokunmadığını söylüyor.

Haberin Devamı

İlk kez oluyor

‘Bisiklet krizi’, 1979’daki İslam Devrimi’nden bu yana ülkenin ruhani liderine yönelik ilk direk eleştiri olması açısından önem teşkil ediyor. İran’da daha önce Hamaney’in fetvalarına yönelik bir tepki ya da eleştiri görülmemişti.