Gazete Vatan Logo

'AKP kapatılsın, Erdoğan ceza alsın!'

CHP'li vekilden sert açıklama

CHP İstanbul Milletvekili ve İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Üyesi Mahmut Tanal, AK Parti’nin kapatılması ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın ’adil yargıyı etkilemeye teşebbüs ve görevi kötüye kullanma’ suçlarından cezalandırılması talebiyle Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunduğunu açıkladı.

Tanal, Başbakan Erdoğan’ın Genişletilmiş Grup Toplantısı’nda söylediği ’Yargıya zaten gerekenleri söyledik, gereğini yapıyor’ sözlerini hatırlatarak, Başbakan’ın ’yargı görevi yapanı etkileme’ ve ’adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs’ suçları işlediğini savundu. Tanal yaptığı açıklamada şunları kaydetti:

"Anayasa’nın 138/2. Maddesine göre ’Hiçbir organ, makam, merci veya kişi, yargı yetkisinin kullanılmasında mahkemelere ve hakimlere emir ve talimat veremez. Genelge gönderemez, tavsiye ve telkinde bulunamaz. Ayrıca Anayasanın 36’ıncı Maddesi ile güvence altına alındığı üzere herkes adil yargılanma hakkına sahiptir. Yargı görevi yapan hiçbir şekilde etki altına alınmamalı ve adil yargılama hiçbir açıklama ile etkilenmeye çalışılmamalıdır. Bu nedenlerle AKP’nin kapatılması için Yargıtay Cumhuriyet Başavcılığına, aynı zamanda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan hakkında tarafından dile getirilen söylemlerle ’adil yargıyı etkilemeye teşebbüs ve görevi kötüye’ kullanma nedenleriyle suç duyurusunda bulundum."

CHP’Lİ ÖZTRAK; BALYOZ’LA GÖZDAĞI VERİP ZAM BALTASINI VATANDAŞA VURDULAR

CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, vergi artışları ve zamlarla ilgili yaptığı açıklamada, "AKP kendisini eleştirenlere balyozla gözdağı verip, zam baltasını vatandaşa vurdu. Hükümet, Başbakan zam olurunu verince beceriksizliğinin faturasını vatandaşa kesti" dedi.

Hükümetin, bütçede hesabı tutturamadığı için 2013 bütçesini hazırlayamaz duruma düştüğünü savunan Öztrak, faturasının vatandaşa kesildiğini söyledi. CHP’li Öztrak, son artışlarla akaryakıttan alınan vergide Türkiye’nin birinciliğe çıktığına dikkat çekerek şunları kaydetti:

"Başbakan kendilerinin de kullandığı lüks ithal arabalara dokunmadı, zaten sıkıntıda olan yerli sanayinin ürettiği, orta ve dar gelirlilerin alabildiği arabaların vergisini artırdı. Boğazından kesip borç taksitlerini ödeyerek ev sahibi olanların tapu harçlarına zam yaptı. Yüksek vergiler nedeniyle kaçağın ayyuka çıktığı içkilerden alınan vergileri daha da artırdı. Tüm bunlar olurken, Merkez Bankası’nı ’ekonomiyi aşırı sıkmakla’ suçlayan bakanlar, ekonomiyi boğacak bu kararlara imza atıp ne yaptıklarını bilmediklerini bir kere daha gösterdiler. Son dönemde ekonominin yavaşlaması nedeniyle zorlanan inşaat, otomotiv ve ulaştırma gibi sektörler satış ve üretimde daha da sıkıntı çekeceklerdir. İşsizlik artacaktır. Merkez Bankası yapılan zamlardan sonra, eğer fiyat istikrarı hedefinde samimi ise faizleri indiremeyecektir."

’YENİ ZAMLAR GÜNDEME GELECEK’

Faik Öztrak, bu gelişmelerin ekonomiyi daha da yavaşlatacağını, vergi gelirlerinin düşeceğini ve bütçe dengesini tutturmak için yeni zamların gündeme geleceğini öne sürdü. "Ekonomide AKP’nin yanlış politikalarıyla kısır bir döngüye giriyoruz" diyen Öztrak, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a yüklenerek şöyle dedi:

"Herkesin, kendisi gibi İstanbul Boğazı’nda evinden ahkam kestiğini zanneden Başbakan da, balyozu savurup halkın sesini kesmeye çalışacaktır. Yaşananlar, AKP’nin ekonomiyi kendinden önce yapılan reformların, olumlu küresel iklimin, satılan kamu varlıklarının ve bir defaya mahsus pansuman önlemler sayesinde yıllardır idare ettiğini ve kendisinin bir yönetim becerisinin olmadığını her geçen gün biraz daha ortaya çıkarmaktadır. Ancak olan vatandaşa olmakta ve AKP’nin beceriksizliğinin faturası her geçen gün daha da ağırlaşmaktadır. AKP’nin ekonomi politikalarının zam ve zulüm demek olduğu her geçen gün daha iyi anlaşılmaktadır."

Haberin Devamı