Gazete Vatan Logo

‘90’a çıkan ateşini indirdi!

1.90 TL sınırını aşarak tarihi zirvesine yaklaşmıştı

Önceki gün 1.90 TL’nin üzerine çıkan dolar, Özelleştirme İdaresi’nin yaptığı 300 milyon dolarlık satışla 1.8860 TL’ye indi. ÖİB, “Satışın piyasa koşullarıyla bir ilişkisi yok” dedi

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Tunus’ta yaptığı açıklamayla 1.90 TL sınırını aşarak tarihi zirvesine yaklaşan dolar, dün inişe geçti. Gün içinde 1.8760 TL’ye kadar inen dolar günü 1.8820 TL’den tamamladı. Kurlarda yaşanan düşüşte kamu bankalarından gelen satışlar etkili oldu. Kamu bankalarının müşterilerinden gelen emirleri yerine getirdiği söylenirken Özelleştirme İdaresi 300 milyon dolarlık satış yaptığını açıkladı.

Sepet 2.21’i aştı

ÖİB’den bir kaynak satış işleminin piyasa koşulları ile ilişkisi bulunmadığını yapılan işlemin yapılacak bir ödeme için gerçekleştirildiğini söyledi. Sepet bazında TL güne 2.21’i aşarak 21 Ekim 2011’den beri en yüksek seviyede başlarken TL’nin sepet bazındaki değer kaybı ise euro dolar paritesindeki sert yükseliş nedeniyle dolar/TL’ye aynı ölçüde yansımadı. TL sepet bazında güne başladığı seviyelerden gelen tepki alımlarıyla 2.19’lara doğru geriledi.

Bir bankanın bono masası müdürü, “Sepet bazında TL’nin güne 2.21’le başlamasının ardından döviz satışı görüyoruz. Kamu bankalarının da yoğun işlemleri var. Tarihi yüksek seviyelere yaklaşan son günlerde sertleşen değer kayıpları ardından bu seviyelerden yeni pozisyon alımları doğal karşılanmalı” dedi.

Durduk yere satmaz

Öte yandan başka bir bankanın döviz masası müdürü, kamu bankalarının kuru tutmak için döviz satıp satmadığı sorusuna ise şöyle cevap verdi: “Bir kamu bankasına kuru tut demek mümkün değil, ancak müşteri işlemleri yapılır. Kamu bankaları durduk yerde fiyatlama yapmadan ne döviz alır ne de satar.”

Olayların başladığı gün olan 28 Mayıs’ta 2.10 seviyesinde işlem gören dolar/TL son 10 günlük sürede hem sepet bazında hem de dolar karşısında gelişmekte olan ülke para birimleri arasında açık ara en kötü performans gösteren para birimi oldu.

Borsa bu kez Başbakan’la yükseldi

Önceki gün Başbakan Erdoğan’ın Topçu Kışlası Projesi’nde geri adım atmayacaklarını açıklamasıyla kayıpların yüzde 8’e kadar çıktığı Borsa İstanbul, bu kez Başbakan ile yükseldi. Başbakan’ın dün yaptığı açıklamada “Çevre hassasiyeti olanlara sesleniyorum, bu konuda ortaklik yapacaksaniz gelin başbakanınızla yapın” demesi piyasalar tarafından “yumuşama” olarak yorumlandı. Açıklamalar öncesinde yüzde 1.5 olan borsadaki yükseliş oranı yüzde 4’e kadar çıktı. Borsa günü yüzde 3.21’lik artışla 78.332 puandan tamamladı. Yükselişte ABD istihdam verilerinin Fed’in tahvil alımlarına kısa sürede ara vermeyeceği beklentisini doğurması da etkili oldu.

Haberin Devamı