Gazete Vatan Logo

'12 Eylül, 28 Şubat ve şimdi de...'

Gürsel Tekin, AKP dönemini 12 Eylül dönemine benzetti

'12 Eylül, 28 Şubat ve şimdi de...'

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin, Türkiye’nin giderek otoriterleştiğini savunarak, “AKP iktidarı ile değil AKP devleti ile mücadele ediyoruz” dedi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Tekin, VATAN’ın gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

“O rektör istifa etmeli”

Başbakan Erdoğan’ın da katıldığı Ankara Üniversitesi’nin yeni öğretim yılı açılışında öğrencilerin Erdoğan’ı protesto ettikleri için gözaltına alındığını, toplantı salonunda konuşan öğrencinin “zararsız” görüldüğünü söyleyen Tekin, “12 Eylül döneminde bile Kenan Evren protesto ediliyordu. Bu yaşanan olayın ardından A.Ü rektörü derhal istifa etmelidir. Bilime saygısı varsa, o koltukta oturmamalıdır. Kendi öğrencilerine sahip çıkamayan bir rektör orada oturmamalı. İçeri hangi öğrencilerin alınacağına bile Başbakan karar veriyor. Bunları hepsi organize işler. Bütün bunlara rağmen yurtsever, pırıl pırıl gençler, kötü gidişat karşısında boyun eğmediler. Ne yazık ki zulümle karşılaştılar. Basından rica ediyorum; 12 Eylül’ün cunta lideri Evren’in o dönemdeki üniversitelere gidişleri ile bugünkü gidişi yan yana koysunlar” dedi.

12 Eylül, 28 Şubat ve şimdi de...

“Daha çok gelirler”

TBMM’de 12 Eylül ve 28 Şubat süreçlerini araştıran komisyonun çalışmalarını da değerlendiren Tekin, “O dönemi araştıranların öncelikle 12 Eylül, 28 Şubat’ı ve bugünü, yani 3 dönemi de planlayanları bulması lazım. Tüm bunların 12 Eylül’ün, 28 Şubat’ın ve bugünün yapımcısı aynı kişilerdir, sadece oyuncular farklıdır. Senaryo gereği yeni oyuncular gelmiştir” dedi.

Medya patronlarına da seslenen Gürsel Tekin, “Daha çok oraya giderek ifade verirsiniz. İktidar baskısını söyleyemeyenler gazetecileri kendilerinin kovduğunu söylüyor. Bundan bir süre sonra da yine oraya çağırılıp, ‘Bunları neden kovdunuz’ diye soracaklar. ‘Niye attın’ denecek. Aynı merkez yerinde olduğu sürece, yapımcılar orada olduğu sürece daha çok ifade vermeye gidersiniz” dedi. Tekin, 12 Eylül sürecinde herkesin ve 28 Şubat sürecinde özellikle de Erbakan’ın mağdur olduğunu ifade ederek, “2 darbe sürecinde de mağdur olmayan tek taraf vardır; o da bugün AKP’nin temsil ettiği iktidarın yöneticileridir” dedi.

“Apoletli bir paşa gibi”

Başbakan Erdoğan’ın kentsel dönüşümü başlattığı toplantıda Suriye’yi kastederek “gerekirse ben giderim” dediğini hatırlatan Tekin, “Eskiden apoletlilerle mücadele ediyordu, şimdi apoletleri giymiş görünüyor Sayın Başbakan. Apoletli bir paşa gibi konuşuyor. Sayın Başbakan’a iki2 şeyi hatırlatmak isterim; Mavi Marmara’da 9 yurttaşımız öldürüldüğünde CHP’nin de desteğine rağmen ve askerlerimizin başına çuval geçirildiğinde tüm kamuoyu desteğine rağmen apoletlerini Sayın Başbakan neden giyemedi? O dönem askerlerimizin başına çuval geçirilmesinde Başbakan ‘ABD’ye Nota verecek misiniz?’ diye sorulduğunda ‘Müzik notası’ benzetmesi yapmıştı. Tüm bunları hatırlatıyorum. Egemen güçlerin taşeronu olan, egemen güçlerin çukurundaki bir Türkiye haline getirildi. Ne yazık ki kendi yapamadıklarını Türkiye’yi kullanarak yapmak istiyorlar. Kamuoyu buna müsaade etmemeli. Irak’a ve Lübnan’a demokrasi getireceğiz diyenlerin parçalanma getirdiğini kimse unutmamalı” diye konuştu.

Haberin Devamı