Gazete Vatan Logo

$ 2.40’a dayandı, PPK acil toplantıya çağrıldı

Dolar yeni haftaya da hızlı başlayınca Merkez Bankası Para Politikası Kurulu bugün acil toplantı yapacağını duyurdu.

Son PPK toplantısı geçen salı yapılmış Merkez Bankası ek parasal sıkılaştırma günleri hariç faizi sabit tutmuştu. EPS günleri ise faizin yüzde 9’a çıkarılacağı belirtilmişti.

Ancak hem bu tedbirler hem de Perşembe günü yapılan rekor seviyedeki doğrudan döviz satış müdahalesine rağmen doların ateşi sönmeyince Merkez Bankası bir hafta aradan sonra tekrar toplanma kararı aldı. Merkez Bankası, yakın dönem gelişmelerinin değerlendirilmesi ve fiyat istikrarı için gerekli politika tedbirlerinin alınması amacıyla 28 Ocak’ta (bugün) ara Para Politikası Kurulu toplantısı yapacağını açıkladı. En son Ağustos 2011’de ara PPK düzenleyen Merkez Bankası’nın yaptığı yazılı açıklamaya göre, PPK 28 Ocak Salı akşamı toplanacak ve karar saat 24.00’de bir basın duyurusu ile açıklanacak.



GÖZLER GECEYARISINDA

Açıklamaların ardından dolar Merkez Bankası’nın olağanüstü PPK toplantısında sert faiz artırımı kararı alabileceği beklentileriyle 2.30 TL’ye kadar düştü. Şimdi gözler bu gece yarısında.

Botaş’a dolar aldırmadılar

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Botaş’ın tek kalemde aldığı yüklü dövize sınırlama getirdi. Yıldız “Doğalgaz ödemeleri için bazen 500-700 milyon dolar piyasadan döviz alıyor BOTAŞ. Bunun da olumsuz yönde küçük kıpırdanmalar yaptığını gördük. Bu nedenle daha küçük dilimlerle dövizi alma ve piyasada olumsuz bir tesir uyandırmama talimatı verdim. Parçalı ve piyasayı tahrik etmeyecek şekilde parçalı alımlar yapacaklar“ diye konuştu.

Yeni bir MB Başkanı gerekir mi?

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, 2013’ün Kasım ayında “Dolar yılsonunda 1.92’yi görecektir” diye kesin konuşunca ve dolar bırakın 1.92’yi görmeyi bir daha 2 TL’nin bile altına sarkmayınca tüm kredibilitesini ve inandırıcılığını kaybetmiş görünüyor.

Uzmanlara göre şu an için dolar TL karşısında en az 20-25 kuruş daha yüksek bir rakamdan fiyatlanıyor.

Bu 20-25 kuruşluk köpüğün açılımı ise şöyle yapılıyor.

Cemaat ile hükümet arasında yaşanan gerilimin yarattığı köpük doların üzerine 5 kuruş koyuyor.

Hükümetin yargı sistemini kontrol altına almak istemesi, savcıların görev yapamaz hale geldikleri algısı özellikle yabancı yatırımcıları ürküttü, doların üzerine 6-7 kuruşu bu gerilim koyuyor.

Hükümetin faize karşı olan tutumu, Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı’nın bugüne kadar bu tutum yüzünden faiz silahına başvuramaması yani bir elinin bağlı olması gerçeği de en az dolara 4-5 kuruş ilave prim yaptırıyor...

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı’nın ekonomi ve piyasa bilgisinin kura müdahalede faiz silahının çekilmesinin de gerekli olduğunu göremeyecek kadar sınırlı olduğuna elbette kimse inanmıyor. Ancak Başçı’nın kur ile ilgili yılsonu tahmini yapmasını ve bu tahminin de uzak ara tutmamasını büyük bir prestij kaybı olarak görenler az değil. Dolayısıyla piyasalar üzerinde psikolojik etki yaratabilecek, sözü dinlenecek yeni bir Merkez Bankası Başkanı’nın da tartışılması gerektiği ifade ediliyor.

KİM NE DEDİ?

Faiz artmazsa kur uçar

Timothy Ash / Standard Bank

Merkez Bankası’nın ara PPK toplantısının sonucunun açıklanma saati neden gece yarısı? İlginç. İlginç olan bir diğer unsur ise açıklamanın bugünkü ilk çeyrek enflasyon raporunun ardından yapılacak olması. Tahmin, politika faizlerinin 300 baz puan artırılacağı ve devamının da geleceği yönünde. Eğer yapmazlarsa kredibiliteleri zarar görecek ve TL dolar karşısında hızlıca 2.50 seviyelerine kadar yükselecektir.

1.5 puan artış gelebilir

Ali Çakıroğlu / HSBC Portföy

Yüzde 4.50 seviyesinde bulunan haftalık repo faizinde 150 baz puanlık, yüzde 7.75 seviyesinde gecelik borç verme faizinde de minimum 75 baz puanlık artırım bekliyoruz. Bununla birlikte yüzde 6.75 seviyesindeki piyasa yapıcı bankalara uygulanan gecelik borç verme faizinde de minimum 75 baz puanlık artırım bekliyoruz. Yılın ilk enflasyon raporuna yönelik düzenlenecek basın toplantısı da önemli bir gösterge olacak.

Faiz artırımı gelmez

Egemen Candır / İntegral Menkul

Sürpriz toplantıda, bir faiz artırımı beklememekteyiz. Diğer taraftan, swap’larda kısıtlamaya giderek Türk Lirası açığa satışının bir kısım önüne geçilmek istenebilir. Bu uygulamanın artan istisnai gün uygulamaları ile desteklenmesi durumunda kısa vadede TL’de bir toparlanmadan çok mevcut ek volatilitenin dengelenmesi söz konusu olabilir.

Haberin Devamı