Gazete Vatan Logo

Zorunlu Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) ile ilgili merak edilenler...

Zorunlu Bireysel Emeklilik Sistemi'nin (BES) işyerlerinde başlaması üzerine pek çok merak edilen soru da ortaya çıktı. BES ile ilgili bilinmesi gereken tüm detayları derledik. İşte BES'in amacı, kesintisi, iptali gibi soruların cevapları...

Zorunlu Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) ile ilgili merak edilenler...

2017 yılının Ocak ayından itibaren çalışanlar için Zorunlu Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) başladı. Çalışanların ikinci kez emekli olmasını sağlayan BES için gerekli ücret çalışanın maaşından otomatik olarak kesiliyor. İstenildiğinde BES'ten çıkmak da söz konusu olabiliyor. İşte sistemin faydalı mı yoksa zararlı mı olduğunu açıkça gösterecek tüm detaylar...

BES uygulamasına göre; 45 yaş altı ücret karşılığı çalışanlar, işverenleri aracılığıyla otomatik olarak bir emeklilik planına dahil oluyor. Çalışanın cinsiyet farkı ayırt edilmeden maaş bodrosundaki rakama göre kesinti yapılıyor. Zorunlu Bireysel emeklilik aslında sadece işveren için zorunlu olduğundan çalışan eğer istemezse 2 ay sonra sistemden çıkabiliyor. Bu 2 ay boyunca kesilen ödemeyi de geri alabiliyor.

KİMLER BES'E KATILACAK?

45 yaşın altındaki (1972 ve yukarı yıllarda doğanlar) tüm çalışanlar otomatik olarak sisteme girecek. Burada katılma tarihini çalıştığınız şirketin personel sayısı belirleyecek. İlk aşamada bin ve üzeri çalışanı olan özel sektör 1 Ocak 2017'de, memurlar (genel ve özel bütçeli idareler) ve 250-1000 çalışanı bulunan özel sektör 1 Nisan 2017'de sisteme geçecek.

Haberin Devamı

Binden fazla çalışanı olanlar: 1 Ocak 2017

250-999 çalışanı olanlar: 1 Nisan 2017

100-249 çalışanı olanlar: 1 Temmuz 2017

50-99 çalışanı olanlar: 1 Ocak 2018

10-49 çalışanı olanlar: 1 Temmuz 2018

5-9 çalışanı olanlar: 1 Ocak 2019

Memurlar: 1 Nisan 2017

Mahalli idareler ve KİT'ler: 1 Ocak 2018

MAAŞTAN KESİNTİ OLACAK MI?

Her çalışanın prime esas kazancının (brüt maaşının) yüzde 3'ü kesilerek BES hesabına aktarılacak. 2017'de uygulanacak 1.777,5 TL'lik asgari ücrete göre en az kesinti 53 lira 32 kuruş olacak. En yüksek kesinti ise 340 lira olacak.

2 AY SONRA ÇIKILABİLİR

Sistemde kalmak mecburi mi? 2 ay süreyle sistemde kalmak zorunlu olacak. Çalışanlar bu iki ay içinde çıkmak istediklerini söylerlerse kesintiler iade edilerek çıkış işlemleri yapılacak. Çalışanın cayma talebi alındıktan 10 gün sonra parası iade edilecek. İlk 3 yılda sistemden ayrılanlara devlet katkısı verilmeyecek. Devlet katkısı hakediş oranı 3-6 yıl için yüzde 15, 6-10 yıl için yüzde 35, 10 yılını dolduranlar için yüzde 60, sistemde en az 10 yıl bulunan ve 56 yaşını tamamlayan çalışanlar için yüzde 100 olacak.

Haberin Devamı

TÜM ŞİRKETLER İÇİN BU YASA GEÇERLİ Mİ ?

Çalışan sayısı belirtilmeksizin bütün işverenler 6740 sayılı BES kanununa göre işçisini BES sisteminden değerlendirmek ve yasal yükümlülükleri uygulamakla mecburidir Çalışan katkı payı, işverenin taraf olduğu 9/6/1932 tarihli ve 2004 sayılı İcra ve İflas Kanunu kapsamındaki haciz ve iflas yoluyla takip bakımından işçi alacağı niteliğinde imtiyazlı bir alacaktır. İşverenler bu madde kapsamındaki yükümlülükleri bakımından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından denetlenir. İşverenin bu madde kapsamındaki yükümlülüklerine ve bu madde uyarınca yürürlüğe konulan düzenlemelere uymaması hâlinde, her bir ihlal için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca yüz Türk lirası idari para cezası uygulanır

İŞVEREN ÇALIŞANINI NASIL EMEKLİLİK SİSTEMİNE DAHİL EDECEK ?

Haberin Devamı

Buna göre, Türk vatandaşı olup 45 yaşını doldurmamış olanlardan ücret karşılığı çalışanlar, işverenin, kanun hükümlerine göre düzenlediği bir emeklilik sözleşmesiyle emeklilik planına dahil edilecek.

İşveren, çalışanını otomatik katılım için emeklilik planı düzenleme konusunda Hazine Müsteşarlığınca uygun görülen bir BES şirketinin sunacağı emeklilik planına dahil edebilecektir.