Yaz enerjinizi artıracak meyveli tarifler

Temmuz, meyvenin, sebzenin en taze ve en bol olduğu, bahçe sofralarının da en çok revaç gördüğü aydır. Kavunlu dondurmadan karpuz salatasına mevsim meyveleri ile hazırlayacağınız hafif ve leziz tarifler hazırladım.

William Shakespeare’in ölümsüz eserlerindendir “A Midsummer Nights Dream”… Bana, hep Temmuz ayının, yani yaz mevsiminin ortasının akşam sofralarını hatırlatır bu yapıt. Ünlü Roma İmparatoru Jül Sezar’ı da unutmadan geçmeyelim bu arada. Yılın yedinci ayının, yani Temmuz’un isim babası Sezar’dır (Julius)… Doğrusu, isim babasına gerçekten de tam anlamıyla yakışan bir aydır masalardaki ihtişamı ve lezzetleriyle.

Meyvenin, sebzenin en taze ve en bol olduğu. Bahçe sofralarının da en çok revaç gördüğü zaman dilimidir Temmuz ayı. Bu açıdan, benim de favori ayımdır temmuz. Pazarlar, ağzına kadar lebalep dolar taşar… Manavlar, mücevher mağazalarını andırır tek kelime ile… Pırıl pırıl… Üstüne üstlük mis kokuludur bütün tezgâhlar… Evlerdeki doğal aşçılardan restoranlardaki profesyonel uzmanlara kadar mutfak erbabının en çok malzeme alternatifleriyle karşılaştıkları, bolluk içerisinde seçim yapmakta zorlandıkları aydır temmuz.

Haberin Devamı

Yıllar önce ilk kez Fransız aşçılardan duymuştum. Bilirsiniz, amuse-bouche Fransızca kökenli bir kavramdır… “Ağız Zevki” ve/veya “Damak Hoşluğu” diye çevrilir Türkçe’ye. Bir ön yemeğin ilk kullanımında, şefin yaratıcılığını ana yemeğin önüne geçmeden ortaya koymasını sağlayan… Kaşıkla yapılan bir ön sunum olarak geçmiştir gastronomi literatürüne. İkinci kullanımı ise, tamamen Temmuz ayı ile ilgilidir. Taze meyvelerin, sebzelerin ilk tadımı anlamında Damak hoşluğudur doğrudan. Meyvelerin içimizi serinlettiği temmuzun tadını çıkaralım.

Temmuz meyveleri

Kayısı, avokado, yaban mersini, kiraz, sarı kiraz, üzüm, incir, kavun, karpuz, şeftali, ahududu, vişne, nektarin, mürdüm eriği, papaz erik, kırmızı erik, böğürtlen
Çilekli ev dondurması (Nazlı Kalmuk’un Tarifi)
Malzemeleri:
- 4 yumurta - 200 ml krema
- 4 çorba kaşığı şeker - 1 tutam tuz
- 1/2kg çilek - 1 paket vanilya
Hazırlanışı:
Yumurtaların sarısını ve beyazını ayırın. Yumurta beyazını bir tutam tuz ile birlikte kısa bir süre çırpın. İçine toz şekeri ekleyip karışım katı bir kıvam alana kadar mikser ile çırpılmaya devam edin. Ayrı bir kapta kremayı mikser ile yine katı bir kıvam alana kadar çırpın. İçine ayrı bir kapta çatal ile çırpılan yumurta sarılarını ekleyip spatula ile yavaş yavaş karıştırın içine yumurta beyazı karışımı ekleyin. En son olarak vanilya ve rondodan geçirilerek elde ettiğiniz çilek püresini ekleyin. Tüm malzemeleri karıştırdıktan sonra cam bir kaba dökerek üstünü streç film ile kapatın. Dondurmanız biraz katılaşınca buzluktan çıkarıp iyice karıştırın. 8-10 saat derin dondurucuda beklettikten sonra servis edebilirsiniz.
Yaz enerjinizi artıracak meyveli tarifler
Kayısılı kek (Oya Emerk’in Tarifi)
Malzemeleri:
- 50 gr mısır unu l 300 ml su l 1/4 çay kaşığı tuz l 75 gr un l 1 paket kabartma tozu (10 gr) l 75 ml sıvı yağ l 100 gr toz şeker l 2 adet yumurta (sarısı ve beyazı ayrılır) l 3 yemek kaşığı portakal suyu l 100 - 150 gr kayısı (küçük küçük kesilmiş) l Pudra şekeri l 15-20 adet taze badem
Hazırlanışı:
Fırın 160 dereceye ısıtın. 20 cm’lik kalıbı yağlayın. Mısır unu ve tuzu sos tenceresine alın, 300 ml su ile çırparak ilave edin, kaynama noktasına gelince ocağın altı kısın. Mısır unlu karışımı koyulaşana kadar sık sık çırpın, Daha sonra ılımaya bırakın. Unu ve kabartma tozunu sıvı yağ ve şeker birlikte çırpın ve yumurta sarılarını ilave edin. Mısır unlu karışımı da katıp pürüzsüz bir hal alana kadar karıştırın. Unlu karışıma portakal suyu ve doğranmış kayısılarda ekleyin. Başka bir kasede yumurta beyazlarını kar gibi olana kadar çırpın. Söndürmeden mısır unlu karışıma katın. Hazırlanan kek kalıbına dökün. Önceden ısıtılmış fırında 35 dakika pişirin.
Papaz eriği smoothie (Twins Coctail Lab Tarifi)
Malzemeleri:
- 7,5 cl Twins Stevia syrup - 7,5 cl limon suyu - 4-5 adet kuzu kulağı - 3 adet yeşil erik - Limon zest - Buz
Hazırlanışı:
Tüm malzemeleri buz ile beraber blenderda çekin. Bardağa aldıktan sonra erik ve taze nane ile servis edebilirsiniz.
Karpuz salatası (Say Hello Brasserie Tarifi)
Malzemeleri:
- 1 dilim karpuz
- 40 gr Ezine peyniri
- 3-4 yaprak taze nane
- 1 kaşık nane yağı
- 1 çay kaşığı çörek otu
Hazırlanışı:
Bir dilim karpuzu 2 cm küpler halinde kesin. Üzerine Ezine peynirini ufalayın. Ayıkladığınız bir bağ taze nane yaprağını 1 çay bardağı zeytin yağı ile blenderdan çekin. İçine biraz tuz ilave edin. Sonra ince bir süzgeçten süzün. 1 kaşık salatanızın üzerine gezdirin. Çörek otu ve taze nane yaprağı ilave ederek servis edebilirsiniz.
Cheff-tali smoothie (Twins Coctail Lab Tarifi)
Malzemeleri:
- 5 cl Twins Stevia syrup
- 5 cl limon suyu
- 1 tam şeftali
- 1 küçük boy çilek
- Buz
Hazırlanışı:
Tüm malzemeleri buz ile beraber blenderda çekin. Bardağa aldıktan sonra elma ve çilek dilimleri ile servis edebilirsiniz.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR