Bu safari, tüm dünya lezzetlerini kapsıyor “Gurme Safari”

Safari denince aklınıza Afrika’ya yapılan seyahatler gelmesin. Antalya’da Barut Lara Hotel, Türk ve dünya mutfağından örneklerle gurme safari düzenliyor.

Artık, safari yapmak, doğayla iç içe olmaktan ötelere çok çok ötelere taşmış. Gastronomi boyutunu da katmış terminolojisine. Barut Lara Hotel sayesinde gastro-turizme destek sunan yepyeni bir boyut eklenmiş turistik safarilere. Adı da Gurme Safari. Üstüne üstlük, yalnızca bizim coğrafyamızın ürünlerini değil, dünyanın dört bir yanından lezzetleri tattırıyor...

Antalya mutfağının yemeklerini tanıtmak amacıyla açılan Türkiye’nin ilk yüzde yüz yöresel restoranı Tirmis’le gastro/turizmde öncülüğü üstlenen Barut Lara’nın bu sezon sürprizi Gurme Safari. Geçtiğimiz günlerde bu safariye katılmak için Antalya’daydım.

Konukların rezervasyon yaptırarak katıldıkları, Executive Chef Özkan Şen’in rehberliğindeki bu lezzet turu, Beach Bar’da Alman miksolog Ole Buddrus imzalı taze salatalık suyu, zencefil, sumak ve ayran gibi karışımlarla hazırlanan içeceklerin tadımıyla başlıyor. Sonra da otelin her biri farklı konseptteki restoranlarının seçkin lezzetleri tadımlık porsiyonlarla keşfediliyor.

Haberin Devamı

Gurme Safari, Çay Room’un terasında dijestif kokteyl ve kahve ikramıyla son buluyor. Konuklara katılım sertifikaları da sunuluyor.

Bu safari, tüm dünya lezzetlerini kapsıyor “Gurme Safari”

Adım adım gurme safari

İlk restoranımız Zestful Bazaar: kızarmış ekmek dilimleri üzerinde somon füme, alabalık füme, uskumru füme, kaburga füme, nuar füme, dana dil füme veya hindi füme ikramı. Daha sonra Japon Restoranı Iro Susuhi Bar’a gidiyoruz: Nigiri, Maki ve Uramaki tadıyoruz. Sırada Napoli Pizzaları var. Napoli Usulü Ekşi mayalı hamurla hazırlanan pizzaları yiyoruz ama aklımız bir sonraki durakta.

Ana yemekler ve tatlı Sandal Restoran, Akdeniz Restoran ve Tirmis’de. Sandal’da içinde susam yağı, safran, ceviz, sarımsak, damla sakızı, tarçın, kekik, kişniş ve fırın patates olan 15. YY. Saray Mutfağı’ından bir lezzet var: Levrek Biryan

Akdeniz Restoran ise, Safari’ye Chateaubriand Steak ile katılıyor. Taze kuşkonmaz, fırınlanmış mini kabuklu patates, kızarmış sarımsak ve Bernez sos ile damaklarımız şenleniyor.

Haberin Devamı

Antalya bölgesinin en özel yöresel tatlarını sunan Tirmis’de ise, İmecik Yaylası’nın sebzeleri ile bulgurlu Cive, Elmalı yöresinin leblebi püresi ile süt kuzusu silkme olağanüstü lezzetleriyle bizleri bekliyor. Tatlı ise gerçekten tatlı. Cezvede Türk kahveli turunç kek, el yapımı balkabağı dondurması… Muhteşem bir final.

LEVREK BİRYAN

Malzemeleri

- 2 adet levrek balığı filetosu

- 10 gr sumak

- 1 tutam kuru kekik

- 2 diş dövülmüş sarımsak

- 30 gr dövülmüş ceviz içi

- 1 tutam kuru kişniş

- 1 tutam tarçın

- 1 tutam kimyon

- 1 çay kaşığı ucu damla sakızı

- 20 gr susam yağı

- Tuz

- Safran

Hazırlanışı:

Balıkları tuz, limon suyu, taze kekik ile marine edip dinlendirin. Daha sonra ızgarada orta pişmiş kıvamda pişirin. Ceviz içi, kuru kekik, tuz, sumak, kişniş, tarçın, kimyon, sarımsak ve damla sakızından oluşan bir karışım hazırlayın. Bu karışımı iki levrek filetosunun arasına sürün ve güveç kabına alın. Odun fırınında 7 dk. pişirin. Levrek büryanı garnitürlerle sıcak olarak servis edebilirsiniz.

Haberin Devamı

ELMALI YÖRESİNİN LEBLEBİSİ PÜRESİ İLE SÜT KUZUSU SİLKME

Malzemeleri

- Birer adet kuzu but ve kuzu kol

- 5 lt ayçiçek yağ

- Kuru soğan, kereviz, havuç

Leblebi püresi için:

- 60 gr sarı leblebi

- 40 gr tahin

- 10 gr sirke

- 30 gr zeytinyağı

- 1 diş sarımsak

Hazırlanışı: Kuzu but ve kuzu kolları tencereye alın ve üzerini geçecek şekilde ayçiçek yağ ile ekleyin. Sebzeleri ilave edip kısık ateşte 4 saat pişirin. Pişen etleri çıkardıktan sonra kemikten ayırarak porsiyonlayın. Leblebiyi toz haline getirerek püre malzemelerini ilave edip pişirin.

MANGAL NASIL TEMİZLENİR…

Et konusunda ünü sınırları aşan Günaydın Restoran’ların Kurucu Ortağı Cüneyt Asan‘dan bu kez mangal temizleme tüyolarını aldık.

Yeni malzemenin temizliği

Mangal malzemelerinin üzerinde gözle görülemeyecek ufak metal parçacıkları kalabilir. Metali kaplarken çeşitli kimyasallar kullanılıyor. Kullanmaya başlamadan önce temiz, nemli bezle silin.

Izgara ve şiş temizliği

Haberin Devamı

Üzerinde et pişirilmiş ızgara ve şişlere etten parçacıklar, donmuş yağ ve is yapışır. Hafif sıcaklıkta olan ızgara ya da şiş üzerindeki et parçalarını ve yağları kabaca temizlerseniz sonra işiniz kolaylaşır. Tel fırça veya sıyırma aleti ile bu işlemi yapabilirsiniz. Ardından da ılık ıslak bezle ızgarayı iyice silin. Bu malzemelerin toksin veya pas üretmemesi için kurulayın. Mangalı kullanmadan önce sıvı yağ ile yağlamanız pişen etlerin yapışmasını önlerken kullanım sonrası ızgara temizliğini kolaylaştırır. Temizlerken koruyucu eldiven kullanın. Metal parçalar kesiklere neden olabilir. Parçaların tam soğuduğuna emin olmadan temizlemeyin. Izgara ve şişleri tel fırça, kazıma aletleriyle temizlerken derin çiziklerin oluşmamasına dikkat edin. Unutmayın; Mangal yaptıktan sonra ızgaraya yapışan yağ ve et parçalarını silmezseniz temizlik daha güç hale gelir.Kimyasallar kullanarak temizleme yapılır ise bol su ile durulamak gerekir. Ahşap saplı ızgaraların ahşap kısmı bakteri üremesi için uygun bir yerdir. Bu kısımları da iyice temizleyin.Üzerinde kalitesiz kaplama olan ızgaralar temizleme esnasında dökülür. Bunların tekrar kullanımı uygun değildir.

DİKKAT!

Detaylı ve pratik bir temizlik için marketlerde satılan kaya tuzunu da kullanabilirsiniz. Tek yapmanız gereken tuzu bulaşık süngerine ve ızgaraya yeterli miktarda döküp yumuşak bir şekilde ovalayarak temizliği yapmanız olacaktır. Bulaşık deterjanı veya cam sil ile de temizleme yapabilirsiniz. Tam olarak soğumayan ızgara ve şiş parçalarına bulaşık deterjanı veya cam sil dökerek bekletin. Kalıntılar yumuşadıktan sonra bezle silip durulayın.

DİĞER YENİ YAZILAR