Gazete Vatan Logo

Zengin turist döndü alışveriş yüzde 25 arttı

Lüks alışverişi seven turistlerin tercihi olan İstinyePark’ın Genel Müdürü Uğur Berk, 2016 yılındaki olumsuzlukların geride kalmaya başladığını söyledi. Berk, “2017’nin ilk 5 ayında turistlere yapılan satışlarda geçen seneye göre yüzde 25 artış var. Artışın yükselerek süreceğini düşünüyoruz” dedi

Zengin turist döndü alışveriş yüzde 25 arttı

Yıllık cirosunun 500 milyon euroyu bulan, lüks alışveriş tutkunu turistlerin ilk tercihi olan İstinyePark, geçen yılki olumsuzlukların izlerini silmeye başladı. 2016 yılında yaşanan olaylar ve turist sayısındaki düşüşlerden diğer tüm sektörler gibi AVM’lerin de olumsuz etkilendiğini söyleyen İstinyePark Genel Müdürü Uğur Berk, 2016 yılını ciro bazında bir önceki seneye göre yüzde 4 oranında büyüme ile kapattıklarını, bu yıl daha iyi rakamlara ulaşacaklarını söyledi.

Yeni markalar geldi

Olumsuz gelişmelerin etkisini kaybetmeye başladığını ve 2017 yılında turistlere yapılan satışların geçen sene ile karşılaştırıldığında ilk 5 aylık dönemde yüzde 25 artış gösterdiğini kaydeden Berk, “Artışın yükselerek devam edeceğini düşünüyoruz. Toplam ziyaretçi sayılarımıza baktığımızda 2016 yılında 16.5 milyon kişi İstinyePark’ı ziyaret etti. Özellikle terör saldırılarının olduğu dönemde AVM ziyaret sayılarında yüzde 60’a varan oranlarda düşüş gözlemledik. Geçen sene ile karşılaştırıldığında 2017 Şubat ayından beri süren bir yükseliş ile geçiriyoruz, beklenmedik bir durum olmadığı takdirde geçen senenin olumsuz etkilerini geride bıraktığımıza inanıyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı

Berk, bu yıla ilişkin yatırım planları hakkında ise şu bilgileri verdi: “Bir karma proje olarak hayata geçirilen İstinyePark, Türkiye’de alışveriş merkezi kavramını farklı bir boyuta taşıdı. AVM’nin yalnızca alışveriş yapılan bir yer değil, yaşam merkezi olarak da ziyaret edilmesine öncülük etti. Markalar Sokağı ve Pazar Yeri uygulaması ise tüketicilerdeki alışveriş merkezi algısını olumlu bir şekilde değiştirdi. Türkiye’de ilk defa Vakko tarafından farklı bir konseptle hayata geçirilen Vakko World’e ev sahipliği yapıyoruz. Bunun yanı sıra Karaca İstinyePark’ta ilk kez hizmet verdiği KaracaPlus markası ile yerini aldı. Fransız mutfağının ünlü lezzetlerini sanatla buluşturan La Petite Maison, Mayıs ayında yeni yerinde misafirlerini ağırlamaya başladı.”

Global Blue dijital fatura ile satışın artmasını sağlayacak

GLOBAL Blue, dijital fatura sistemine geçmek için 3 yıldır gerçekleştirdiği altyapı çalışmalarını tamamladı. 1 Temmuz itibarıyla zorunlu hale gelmesi beklenen tax free sektörünün e-fatura platformuna geçişi; turistler, perakende şirketleri ve devlet nezdinde önemli faydalar sağlayacak. Global Blue Türkiye Genel Müdürü Selim Şeyhun, gümrük işlemleriyle birlikte ortalama 17-18 dakika olan tax free iade alma süresinin 6-7 dakikaya inmeye başladığını söyledİ. Bu sayede turistlerin sıra bekleme sıkıntısından kurtulduğunu belirten Şeyhun, alışveriş tutarlarında da yaklaşık yüzde 50 oranında artış beklendiğini ifade etti.

Haberin Devamı

Tedirgin dönem geride kaldı
Sektörde ekonomik ve siyasi gündem çerçevesinde yılın ilk yarısını da değerlendiren Uğur Berk, şöyle devam etti: “AVM Endeksi verileri 1’inci çeyrekte geçtiğimiz yılın ilk çeyreği ile karşılaştırıldığında yüzde 5.5 artış gösterdi. Mart ayı ile birlikte ziyaretçi sayısı yine geçtiğimiz aylara göre bir toparlanma olduğunu var.Gelecek dönemde ciro endeksinde ve ziyaretçi sayısında istikrarın yakalanacağını ve sektörümüz açısından daha olumlu bir ortamın sağlanacağını gözlemlemekteyiz. Ziyaretçi sayısındaki artış, geçen yıl yaşanan tedirgin dönemin de artık geride kaldığını gösteriyor.”
Bakanlıklarla görüşülüyor
Berk, AVM’lerdeki kira tartışmalarına ilişkin şu değerlendirmeyi yaptı: “Tamamen TL’ye dönme konusu Alışveriş Yatırımcıları Derneği yönetiminde istişare ediliyor. İlgili bakan ve bakanlıklarla görüşmeler sürüyor. Bize ne tebliğ edilirse biz de kendimizi ona göre ayarlarız.”

Haberin Devamı