Gazete Vatan Logo

Zafer pozu

"Yorgun Herakles" heykeli, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay tarafından ziyarete açıldı

Zafer pozu

ABD’den Başbakan Erdoğan’ın uçağıyla geen Herkül, Antalya müzesinde diğer yarısına kavuştu. Bakan Günay da tekparça heykelin önünde poz verdi.

HERKÜL heykelinin Perge Antik Kenti’nden 31 yıl önce kaçırılan üst kısmı, ABD ziyareti dönüşü Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın uçağıyla 25 Eylül’de Türkiye’ye getirildi. Antalya’ya getirilen ’Yorgun Herakles’ heykel iki parçası, uzmanlar tarafından Antalya Müzesi’nde birleştirildi. Birleştirilen heykel için Antalya Müzesi’nde dün tören düzenlendi. Törene Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Antalya Valisi Ahmet Altıparmak, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı CHP’li Mustafa Akaydın, bazı sinema sanatçıları ile çok sayıda davetli katıldı. Herkül heykelinin alt yarısının 1980’li yıllardaki kazıda Prof. Dr. Jale İnan tarafından bulunduğunu, üst kısmının ise yurt dışındaki bir sergide gazeteci Özgen Özer’in dikkatini çektiğini kaydeden Bakan Ertuğrul Günay, “Ardından Prof. Dr. Halit Abbasoğlu ve Jale İnan hocalarımıza haber verilmiş. Amerikalılar alt ve üst yanın birbirine uymadığını iddia etmiş. Parçalar birleştirildiğinde tam uygunluk sağladığı tespit edilmiş. Son yıllarda bu yöndeki taleplerimizi, ısrarlarımızı tekrarladık ve bu yıl ikinci güzel kavuşmayı gerçekleştirdik. Bir tanesi bu Herkül’ün fotoğraflarımızdan alınması 35 yılı geçiyor. Altını 30 yıl önce bulduk, üstü daha önce götürülmüş. Bugün bir bedenin iki hasret parçası birbirine kavuşuyor” diye konuştu.

Boğaz Sfenksi de geliyor

Yorgun Herakles heykelinin iki parçasının özlemini giderdikten sonra yine yurt dışına kaçırılan Boğazköy Sfenksi’ni de Çorum’a getireceklerini aktaran Bakan Günay, “Bugün Herakles’in iki parçasının özlemini gideriyoruz. Kasım ayında da anıt Boğazköy Sfenksi’ni Çorum’a götüreceğiz” diye konuştu.



Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay Herakles’in birleştirilen parçalarının açılış törennine katıldı. Yıllar sonra bir araya gelen heykel artık Antalya Müzesi’nde görülebilir.

Haberin Devamı