Gazete Vatan Logo

Zafer Atakent’in

Markalı konutlarla kentsel dönüşüm İstanbul’da nüfus yoğunluğunu değiştirdi. Beyaz yakalılar merkezin dışına göç ederken, en kalabalık mahalle özelliği Zafer’den Atakent’e geçti

Zafer Atakent’in

İstanbul’da inşa edilen markalı konutlar ve hızla devam eden kentsel dönüşüm süreci şehrin nüfus yoğunluğunu da değiştiriyor. İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’nin yürüttüğü, İstanbul Kalkınma Ajansı’nın desteklediği ‘Mahallem İstanbul Projesi’ne göre, yüksek eğitime sahip beyaz yakalılar yoğunlukta oldukları ilçelerden ayrılıp markalı konutların yoğunlaştığı bölgelere yönelirken, İstanbul’un en kalabalık mahallesi de değişti.

Son 1 yıldaki nüfus artışı 7 bin kişi olarak gerçekleşen Küçükçekmece Atakent, 2016 yılında 88 bin 956 nüfusuyla yıllardır İstanbul’un en kalabalık mahallesi olan Bahçelievler Zafer Mahallesi’ni geçerek İstanbul’un en kalabalık mahallesi oldu. İstanbul’da nüfusu giderek artan mahallelerin başında Beylikdüzü’nden Adnan Kahveci ve Yakuplu, Başakşehir’den Kayabaşı, Başakşehir Merkez ve Bahçeşehir 1. Kısım, Sancaktepe’den Fatih ve Abdurrahmangazi, Esenyurt’tan Yeşilkent ve Tuzla’dan Aydınlı mahalleleri geliyor.

Beyaz yakalı göçü

İstanbul’da markalı konutların yoğunlaştığı bölgelerde nüfus artarken, kentsel dönüşümün ağırlıkta olduğu bölgelerde de inşaat çalışmalarından dolayı nüfus azalıyor. İstanbul’da nüfus azalışının en yüksek düzeyde olduğu mahalleler Kadıköy’den Dumlupınar, Bostancı ve Merdivenköy, Bağcılar’dan Evren, Esenler’den Oruçreis, Üsküdar’dan Kuleli ve Altunizade, Bahçelievler’den Siyavuşpaşa olarak sıralandı.

Haberin Devamı

Son 5 yılın verileri incelendiğinde, yüksek eğitime sahip beyaz yakalıların, yoğunlukta olduğu Kadıköy, Üsküdar, Fatih, Şişli, Bakırköy, Beşiktaş, Beykoz ve Beyoğlu gibi ilçeler yerine son yıllarda Ümraniye, Pendik, Küçükçekmece, Maltepe, Esenyurt, Başakşehir, Sancaktepe ve Çekmeköy’ü tercih ettiği gözleniyor.

Yüksek eğitimli nüfusunu kaybetmeye başlayan mahallelerin başında Kadıköy’den Erenköy, Göztepe, Suadiye, Fenerbahçe, Şişli’den Fulya ve Teşvikiye, Beşiktaş’tan Etiler, Konaklar, Ulus, Bakırköy’den Ataköy 2-5-6. Kısım ve Yeşilköy, Üsküdar’dan Altunizade geliyor.

Merkezden çevreye hareketlilik var

Projeyi yürüten İÜ İktisat Fakültesi Öğretim üyesi Doç. Dr. Murat Şeker, İstanbul’da merkezden çevre ilçe ve mahallelere doğru bir genişleme ve hareketlilik olduğunu belirterek, sonuçları şöyle yorumladı: “Bir konutun Kadıköy’deki satılık ve kiralık bedeli ile Beylikdüzü ya da Sancaktepe’deki bedeli arasında önemli farklar söz konusu. Özellikle yüksek eğitimli nüfus başta olmak üzere, hem ekonomik sebepler nedeniyle hem de altyapı sorunlarının göreceli olarak daha az olduğu yeni yerleşim alanlarına rağbet giderek artıyor.”

Haberin Devamı