Gazete Vatan Logo

Yüzlerce Karayipli, Avrupa'ya gitmek için Türkiye'ye geliyor!

Karayip Adaları’ndan yüzlerce göçmenin, Avrupa hayali için 10 bin kilometreye yakın yol yapıp Türkiye’ye geldiği belirlendi. Kendilerini Somalili, Afgan ve Suriyeli gibi gösteren göçmenler, Yunanistan üzerinden Avrupa’ya geçiyor. En tehlikeli konu ise unutulan hastalıkların Türkiye'de yeniden hortlaması.

Yüzlerce Karayipli, Avrupa'ya gitmek için Türkiye'ye geliyor!

Suriye, Afganistan, Ortadoğu ülkeleri ve Güney Afrika’dan yüzlerce göçmen, Avrupa hayali için Türkiye üzerinden hem kara hem denizden Yunanistan, Bulgaristan ve Macaristan’ın da aralarında olduğu pek çok Avrupa ülkesine kaçak yollardan geçiyor. Bu göç, Türkiye ve Avrupa Birliği (AB) arasında imzalanan geri kabul anlaşmasıyla büyük ölçüde durdu.

Bu süreçte Türkiye üzerinden kaçmayı tercih eden Karayipliler de varmış. İngiliz Gazetesi Daily Mail’in haberine göre, Karayip Adaları’ndan yüzlerce göçmen 10 bin kilometreye yakın yol yapıp Türkiye’ye gelerek Avrupa’ya gidiyor.

SOMALİLİ VE AFGAN TAKLİDİ YAPIYORLAR

Karayipli göçmenler için Yunanistan üzerinden Avrupa’ya girmek, çok daha yakında olan Amerika’ya gitmekten daha makul bir seçenek. Göçmenler önce İstanbul’a geliyor ve tehlikeli Ege Denizi geçişine katılmak için savaştan kaçıp gelen sığınmacıların arasına karışıyor.

Karayipliler bir şekilde Yunan adalarına ulaştıklarında Somali, Suriye ya da Afganistan’dan geldiklerini söylüyor. Bu onlara sığınma başvurusu yapma ve Avrupa’da serbest seyahat hakkı tanıyor. Geçen yıl Karayip Adaları’ndan Yunanistan’a 400 kadar göçmen ulaştığı bildirildi, bunların çoğu Dominik Cumhuriyeti’ndendi. Sadece bu yılın başından beri Yunanistan’a 150’den fazla Dominikli ulaştı.

AKDENİZ ROTASINI DA KULLANIYORLAR

Haberin Devamı

Karayipler’den Yunanistan’a ulaşmak için en popüler rota önce Punta Cana’dan Amsterdam’ın Schiphol Havalimanı’na, oradan da İstanbul’a gelmek.

Buradan Türkiye’nin Ege kıyılarına hareket eden göçmenler, Yunanistan’ın Midilli (Lesbos) Adası’na geçmeye çalışıyor. Giderek daha fazla sayıda Karayiplinin de daha tehlikeli bir rota olan Kuzey Afrika’dan İtalya’ya geçme yolunu tercih ettiği biliniyor.

Bazılarının da Fas’tan İspanya’ya geçtiği belirtiliyor. Bunun nedeni ise Türkiye ile AB arasında imzalanan mülteci geri kabul anlaşmasının ardından, Ege’den geçişlerin büyük ölçüde azalmış olması.

BM’DEN MÜLTECİYE DESTEK VERMEYEN ÜLKELERE TEPKİ

Birleşmiş Milletler (BM) Mülteciler Yüksek Komiseri Filippo Grandi, daha fazla ülkenin, sığınmacı yükünü omuzlayan az sayıdaki ülkeye mali destek vererek ve mültecileri alarak yardım etmek zorunda olduğunu ifade ette.

Grandi, geçen yıl 20 milyon mültecinin yüzde 1’inden daha azının farklı ülkelere yerleştirildiğine dikkati çekti. Suriyelilerin Doğu Asya ve Karayipler’e sığınmacı olarak gitmelerinin olayın küresel bir boyuta ulaştığını gösterdiğini kaydeden Grandi, şunları söyledi: “Dolayısıyla mülteci krizine küresel bir karşılık verilmek zorunda. Mültecilere bakmanın yükü, yüz binlerce mülteciyi barındıran, genellikle savaşın ve çatışmaların yakınındaki az sayıdaki ülkeye düştü.”

Haberin Devamı

UNUTULMUŞ HASTALIKLAR GÖÇLE BERABER HORTLADI

Türkiye Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanlık Derneği Başkanı Prof. Dr. İftihar Köksal, Türkiye’nin, özellikle çocuk döneminden başlayan çok düzenli bir aşılama programına sahip olduğunu ve bu sayede çocukluk yaş grubunda görülen kızamık, suçiçeği, çocuk felci, şark çıbanı gibi hastalıkların unutulduğunu belirtti.

Prof. Dr. Köksal, Suriye başta olmak üzere bölgeden gelen göçün Türkiye’de kızamık, suçiçeği, çocuk felci, şark çıbanı gibi hastalıkların yeniden görülmeye başlanmasına neden olduğunu söyledi.

Haberin Devamı