Gazete Vatan Logo

Yüzde 71 ‘otizm ne’ bilmiyor!

Tohum Otizm Vakfı için yapılan araştırmaya göre Türkiye’nin yüzde 71’i otizmi bilmiyor. Otizmden haberdar olanların ise yalnızca yüzde 18’i hastalığın tedavisi olduğunu biliyor

Yüzde 71 ‘otizm ne’ bilmiyor!

Dünyada her 68 çocuktan birinin otizm riski ile doğduğu hastalık Türkiye’de bilinmiyor. GFK Türkiye sponsorluğunda Tohum Otizm Vakfı için yapılan ‘Türkiye’deki Bireylerin Otizm Algısı ve Bilgi Düzeyi’ araştırmasında, Türkiye’nin 7 coğrafi bölgesinden 15 şehirde 1.237 kişi ile yüz yüze görüşülerek Türkiye’nin otizm farkındalık karnesi çıkarıldı.

Yüzde 29 duymuş!

Araştırmaya katılanların yalnızca yüzde 29’u otizmi duyduklarını belirtti. Yüzde 71 ise otizmden haberi olmadığını söyledi. Katılımcıların yüzde 73’ü otizm tedavisinin nasıl olacağı hakkında fikri olmadığını belirtti. Erken tanı ve eğitim otizmin tek tedavisi olarak bilinmesine rağmen, katılımcılar otizmin tedavisinde kullanılan temel yöntemin hastanede tedavi olduğunu belirtti.

Anahtar: doğru eğitim

Erken tanı ve doğru eğitim alan çocukların yaklaşık yüzde 50’sinde otizm kontrol altına alındığı, gelişim sağlandığı, bazı otizmli çocukların ergenlikte diğer arkadaşlarından farkı kalmadığı biliniyor. Ancak araştırmaya katılanlardan otizmi duyanların sadece yüzde 18’i tedavi edilebileceğini düşünüyor.

Haberin Devamı

’Özel ikizler’ imkansızı başarıyor

Erzurum Cumhuriyet Başsavcısı Ünal Bingül ve mühendis eşi Nesrin Kaya Bingül’ün, ’Meleklerimiz’ diyerek büyüttükleri 12 yaşındaki otistik ikizleri Aliye Zeynep ile Muhsin Murat Bingül, Türkiye Özel Sporcular Spor Federasyonu’nun düzenlediği yarışlarda kışın kayakta elde ettikleri başarıyı, cimnastikte yakalamak için çalışıyor. En son Özel Sporcular Alp Disiplini Türkiye Şampiyonasında altın madalya kazanan ikizler azimleriyle görenleri hayran bırakıyor.

‘352 bin çocuk hizmet bekliyor’

Tohum Otizm Vakfı, 2 Nisan Otizm Farkındalık günü için tüm Türkiye’ye ‘Otizme Mavi Işık Yak’ çağrısı yaptı. Vakfın Genel Müdürü Betül Selcen Özer, “Otizmin görülme sıklığı büyük hızla artıyor. Otizmin görülme sıklığından hareketle ülkemizde, 0-18 yaş grubu arasında yaklaşık 352 bin otizmli çocuk ve gencimizin eğitim, sağlık ve sosyal hizmetlerden faydalanmak için beklediğini biliyoruz” dedi.