Gazete Vatan Logo

Yurtdışı eğitiminde trendler

Son yıllarda, sadece ülkemiz özelinde değil tüm dünyada yurtdışında eğitim alma ile ilgili taleplerde artış olduğunu görüyoruz. Örneğin, Hobsons’un 43.000 uluslararası öğrenci adayı üzerinde yaptığı araştırma, öğrencilerin artık daha iyi işlerde istihdam edilebilmeleri için kendilerinin “dünya vatandaşı” olmaları gerektiğini hissettiklerini söylüyor.

Aynı araştırma gösteriyor ki yurtdışında eğitim almak isteyen pek çok öğrenci seçim yaparken sadece programa bakmıyor. Aynı zamanda öğrenciler, o ülkede kendilerine sunulan şartları da değerlendiriyor.

Araştırma sonuçları göz önüne alındığında yurtdışı eğitimdeki trendlerin son 5 yılda değişime uğradığını görüyoruz. Eskiden, yurt dışı eğitim dediğimizde aklımıza gelen ilk ülkeler, İngiltere ve ABD olurken son 5 yılda en çok talep gören ülkeler listesine Kanada, Avustralya, Almanya ve İrlanda’nın da eklendiğini görüyoruz. Bu değişimin en büyük nedeni de daha önce de bahsettiğim gibi; öğrencilerin artık sadece eğitim programına değil ülkelerin öğrencilere sunduğu ekstra faydalara da bakmaya başlaması. Örneğin, Kanada dünyanın en önemli eğitim kurumlarından bazılarına ev sahipliği yapıyor olmakla birlikte mezuniyet sonrası iş imkanlarıyaratma konusuna da özel önem veriyor. Kolejler ile endüstri işbirliği Kanada’da ön plana çıkıyor. Co-op diye tabir edilen sistemde çoğu programın önemli bir kısmı direkt yapılan stajlar ile tamamlanıyor ve öğrenciler bir yandan çalışıp diğer yandan da okuyor. Öğrencilerin bir bölümü staj yaptıkları şirkette mezuniyet sonrası kariyer yaşantılarına devam edebiliyor. Kolejlerin mezuniyet sonrası genel olarak öğrencilerini işe yerleştirme oranı ortalamada %90 ve üzeri gibi çok yüksek bir oran. Kanada bu özellikleri ile alternatif ülke seçeneklerinden pozitif anlamda ayrışmaktadır.

Haberin Devamı

Yurtdışı eğitiminde lise programları son zamanlarda yükselme trendi içine girmiştir. Türkiye’de eğitim veren kaliteli kurumların sayısındaki artış yeterli olmadığı müddetçe ve nüfus artışı da aynı hızla devam ettiği sürece daha fazla öğrencinin yurt dışında lise eğitimi almak için istekli olmasını doğal bir sonuç olarak görüyorum. Son 5 sene içerisinde yurt dışı lise programlarına olan talebin çok büyük oranda artış gösterdiğini gözlemliyorum. Özellikle Türkiye’de kaliteli lise eğitim ücretlerinin her geçen yıl büyük artış göstermesi ve yabancı dil eğitiminin artık çok daha fazla önem kazanması nedeniyle bu talep daha da artacak gibi görünüyor.

Haberin Devamı

Öğrenciler gidecekleri ülke ve şehirdeki suç oranı, refah seviyesi, sosyal imkanlar, alacağı eğitimin dünya standartlarında kabul görmesi, bütçe, Türkiye’ye olan uzaklık gibi temel araştırmaların ardından nerede eğitim alacaklarına karar veriyor. Yapılan değerlendirmeler sonucunda genelde öğrencilerin tercih sırlamasında yine Kanada ilk sıralarda yer almaktadır. Dünyada eğitim standardı ile ilgili yapılan çeşitli araştırmaların hepsinde dünyanın en iyi eğitim veren ülkeleri arasında yer alan Kanada’da da Türkiye’de olduğu gibi 4 senelik bir lise eğitimi sunuluyor ancak öğrencilerin mezun olabilmeleri için birçok ders almaları yerine ilgilendikleri alanlarda dersler seçmeleri yeterli oluyor.

Özetle, yurtdışı eğitimine olan ilginin her seviyede arttığını ve öğrencilerin beklentilerine bağlı olarak trendlerin değiştiğini ve bu değişime göre yurtdışında eğitim almak isteyen öğrencilerinin konuya hakim kurum ve kişilerden bilgi alması gerektiğinin de altını çizmek istiyorum.

Haberin Devamı

Fatih Kuran

DinamoEdu Kurucu Ortağı