Gazete Vatan Logo

YPG’ye silah son düzlükte!

Amerikan Washington Post gazetesi, Obama’nın 20 Ocak’ta koltuğunu Trump’a devretmeden önce YPG’ye silah yardımının doğrudan yapılması konusunda net bir karara varacağını yazdı.

YPG’ye silah son düzlükte!

Washington Post gazetesindeki haberde Pentagon’un Ankara ile haftalar süren görüşmelerin ardından varılan anlaşma uyarınca, Fırat Kalkanı operasyonu kapsamında Türk ordusuna düzenli olarak havadan görüntü desteği sağladığı belirtildi. Gazete, ABD’nin Türk tarafına verdiği desteğin, Suriye’de DEAŞ’a karşı savaşan gruplara verilen destekle benzer olduğu yorumunu yaptı. Adı açıklanmayan Washington kaynakları, El Bab bölgesi üzerindeki uçuşların Türk ve Rus uçaklarının bölgedeki uçuşları nedeniyle son derece yoğun bir çalışma çaba gerektirdiğini vurguladı.

10 günü kaldı

Aynı kaynaklar, terör örgütü PKK’nın Suriye kolu olan YPG güçlerine Irak üzerinden dolaylı olarak sürdürülen silah yardımının direkt şekilde yapılması konusunda Obama yönetiminin önümüzdeki 10 gün içinde net bir karar vermesinin de beklendiğini kaydetti. Suriye Demokratik Güçleri’nin en büyük ayağını oluşturan Kürtlere silah yardımı konusunun, Trump yönetiminin ulusal güvenlik konusunda vereceği son önemli kararlar arasında yer aldığı yorumu yapılıyor. Müstakbel Başkan Trump’ın Suriye’deki yerel güçlere DEAŞ’la mücadele konusunda silah yardımı yapma konusunda sıcak bakmadığı biliniyor. Ankara, ABD’nin YPG güçlerine yaptığı yardımları kesmesi talebini her fırsatta dile getiriyor.

Haberin Devamı

Havada tehlikeli yakınlaşma

Wall Street Journal gazetesi, Washington-Moskova hattında 2015’te yürütülen görüşmelere karşın Suriye hava sahasında Amerikan ve Rus uçaklarının tehlikeli yakınlaşmalar yaşadığını öne sürdü. Haberde geçtiğimiz haftalarda Suriye’nin kuzeyinde uçan bir Amerikan savaş uçağının Su-35 tipi bir Rus savaş uçağıyla karşı karşıya geldiği belirtildi. Amerikalı pilotun telsizle birkaç kez uyardığı Rus pilotun karşılık vermediği, son anda iki uçağın ters istikametlere dönerek olası bir çarpışmayı engelledikleri vurgulandı. Gazete, Rus ve ABD uçaklarının Suriye’de bu şekilde sık sık karşı karşıya geldiğini ve yaşanabilecek uluslararası bir kazanın sürpriz olmayacağını kaydetti.

‘ABD’den destek göremedik’

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, Suriye’de ihtiyaç duymalarına rağmen ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerinden destek görmediklerini söyledi. Moskova’da katıldığı bir toplantıda konuşan Şoygu, Suriye’de geçen yıl Devlet Başkanı Vladimir Putin’in belirlediği görevleri yerine getirdiklerini belirterek “Koalisyonun desteğine gereksinim duyduk ancak ne yazık ki bu desteği göremedik. Bu durum, tüm gücümüzü ve imkanlarımızı kullanmamızı gerektirdi” ifadesini kullandı.

Haberin Devamı