Gazete Vatan Logo

YPG Esad’ın son kalesine girdi!

YPG, iki gün süren çatışmaların ardından ülkenin kuzeydoğusunda Esad’ın elindeki son toprak parçası olan Haseke’yi kuşattı. Rejim güçleri ‘ateşkes’ isteyerek geri çekildi

YPG Esad’ın son kalesine girdi!

PKK’nın Suriye uzantısı YPG, ilan ettiği Rojava kantonu içinde kalan Haseke’nin kontrolünü ele geçirmek isteyince Esad’ın savaş uçakları 5 yıllık iç savaş boyunca ilk kez YPG mevzilerine bomba yağdırmıştı. ABD’nin IŞİD’le mücadele için eğittiği YPG’lilerin bombalanması Washington’u kızdırmış, Esad’a Rusya aracılığıyla ‘Bir daha bombardıman olursa uçağınızı düşürürüz’ uyarısı yapılarak Amerikan F-22 uçakları Haseke üzerine devriye uçuşuna yollanmıştı.

Ateşkes yaptılar

Bu durumdan cesaret alan YPG’liler önceki gece Haseke’nin tamamını kontrol altına almak için yeni saldırı başlattı. Fırat Üniversitesi, Stadyum, Nüfus Dairesi ve Real Estate Bank (Emlak Bankası) gibi rejime ait bazı kurumlar ele geçirildi, Suriye bayrakları indirildi. YPG, Haseke’nin merkezinde rejime ait birkaç askeri noktada da kontrolü sağladı. YPG, kentte bazı noktalarda kalan Suriye ordusu askerlerine de ‘Ya teslim olun ya öleceksiniz’ diye verdi. YPG tarafından dağıtılan bildiride “bu savaşa karar verildi ve geri çekilmeyeceğiz, silahlarını bırakın ya da kendinizi ölü bilin” yazısı yer aldı. Bunun üzerine Esad güçleri ateşkes talebinde bulundu. Ateşkesin ardından da rejim güçleri kenti terk etti.

Haberin Devamı

‘Generaller teslim oldu’

Esad’ın YPG ile savaş için bölgeye gönderdiği generallerin YPG’ye teslim olduğu iddia edildi.

Petrol kaynağı

Haseke bölgenin petrol açısından en zengin kenti olarak biliniyor. Savaş öncesinde Suriye petrolünün yarısı buradaki petrol kuyularından çıkarılıyordu. Ayrıca bölgede doğalgaz kaynakları da var. Bu da PKK ve YPG için önemli bir gelir kaynağı anlamına geliyor.