Gazete Vatan Logo

Yerli otomobilde son durum!

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Bursa’nın "ipek böceği" travmayından sonra yerli otomobil üretmesini dört gözle beklediklerini söyledi.

"TİM Akademi 2023" kapsamında düzenlenen ‘2023 İhracat Stratejisinde Bursa Semineri’ne TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, Bursa Valisi Münir Karaloğlu, BTSO Başkanı İbrahim Burkay, Uludağ İhracatçı Birlikleri Koordinatörü Başkanı Orhan Sabuncu ve çok sayıda davetli katıldı. Türkiye’nin ilk yerli tramvayı ipek böceğinin Bursa’da üretilmesinden duyduğu memnuniyeti dile getiren TİM Başkanı Büyükekşi, “Bu bizim açımızdan bir övünç kaynağıdır. Durmazlar Makine’yi yaptıkları bu çalışmadan dolayı bir kez daha tebrik ederim. İnşallah daha büyük başarılara imza atarlar. İnşallah Bursalı bir sanayici tarafından yerli bir otomobil de üretilir. Bunu da dört gözle bekliyoruz” diye konuştu.

Türkiye’de üretilen her iki araçtan bir tanesinin Bursa’da yapıldığını ifade eden Büyükekşi, otomotiv ihracatının yüzde 33’ünün Bursa’dan karşılandığını söyledi. Bursa’nın 2014 yılı ihracat rakamını 12,4 milyar dolarla kapattığını belirten Büyükekşi, “Türkiye ihracatının yüzde 8’ini Bursa sırtlıyor. Bursa 2023 yılı için 75 milyar dolar hedef koydu. Bursa en fazla otomotiv, tekstil ve hazır giyim sektöründe ihracat gerçekleştiriyor. Türkiye 2023 yılında otomotiv sektöründe 75 milyar dolar, tekstilde 20 milyar dolar, hazır giyimde 60 milyar dolar, yaş meyvede ise 10 milyon dolar ile toplam 4 sektörde 165 milyon doları ihracat hedefliyor” dedi.

"BURSA’NIN 2023 HEDEFLERİNE KATKISI BÜYÜK OLACAK"

Haberin Devamı

Bursa’da 3 bin 500’e yakın ihracatçı olduğuna dikkat çeken Büyükekşi, “Türkiye genelindeki 2 bin ihracatçının arasında Bursa’dan 51 firma yer alıyor. Bursa 191 ülkeye ihracat yapıyor. Günümüzde inovasyona yatırım yapan kazanıyor. Bursa da inovasyona, tasarıma, Ar-Ge ve markalaşmaya yatırım yapıyor. 2003 yılında Bursa’nın markalaşma başvurusu bin 248 iken, 2013 yılında bu rakam 3 bin 940 olmuş. Paten başvurusu da 10 yılda 11 kat artmış. Bursa’nın 2023 yılındaki Türkiye hedeflerine ulaşmasında büyük katkı sağlayacağını düşünüyorum” diye kaydetti.