Gazete Vatan Logo

Yerli İHA, göklerdeki ilk sınavından geçti

Kale-Baykar ortaklığının geliştirdiği yerli insansız hava aracı İHA Bayraktar, ilk tam otomatik uçuşunu gerçekleştirdi. İHA Bayraktar’ın tüm sistemleri Türkiye’de üretildi.

Savunma Sanayi Müsteşarlığı (SSM) ile Kale-Baykar Ortaklığı arasında imzalanan sözleşmeyle 2012 Ocak içerisinde başlayan Milli ve Özgün Taktik Sınıfı İnsansız Hava Aracı Geliştirme Projesi’nin ürünü Bayraktar İHA ilk tam otomatik uçuş testini başarıyla tamamladı. Keşan Askeri Havalimanı’nda 29 Nisan Salı günü gerçekleşen uçuşla Cumhuriyet tarihinde bir ilk yaşandı.

2 yılda geliştirildi

Baykar Ar-Ge ekibi tarafından 2 yıldan bu yana yürütülen yoğun çalışmalar sonucunda askeri ve sivil havacılık standartlarına uygun tasarlanan Bayraktar Taktik İHA sisteminde 3 yedekli uçuş kontrol bilgisayarı, görev bilgisayarı, INS-GPS sistemi, servo aktüatör sistemleri, pilot statik sistem, güç sistemi, hava veri kayıt sistemi gibi bir çok kritik elektronik ile yazılım bileşenli alt sistem özgün olarak Türkiye’de Türk mühendisler tarafından ilk kez geliştirildi.

Heron’da bile yok

Üç yedekli uçuş kontrol bilgisayarı taktik İHA’larda dünyada ilk kez Bayraktar’da kullanıldı. Sistemin bir arıza halinde devamlılığını sağlayan uçuş kontrol bilgisayar sistemi özel olarak geliştirildi. Türkiye’nin elinde bulunan Heron’larda çift uçuş kontrol bilgisayarı bulunuyor.

Gelişmiş versiyon olan ve başarıyla uçan Bayraktar İHA’nın uçuş testlerini tamamlamasının ardından Kale-Baykar TSK’ya 2014 yıl sonuna kadar ilk etapta 6 İHA, 2 yer kontrol istasyonu, 3 yer veri terminali, 2 uzak görüntü terminali ve 2 kamera sistemi teslim edecek. İkinci aşamadaki 6 İHA sistemi teslimi sonrasında TSK envanterine 12 Bayraktar İHA sistemi girecek.

Sistemleri yerli

Baykar Genel Müdürü Haluk Bayraktar tarihi uçuşu şöylE anlattı: “Ar-Ge ekibimiz taktik İHA projesi kapsamında dünya klasmanında kendi sınıfında en ileri teknolojik yeteneklere sahip platform dahil birçok kritik alt sistemi milli olarak geliştirdi. Geliştirdiğimiz sistem ve alt sistemler tamamen milli ve özgün tasarıma sahip olup, yurtiçi katma değeri yüzde 93’tür. “

Milli Taktik İHA Projesi’nin ilk fazı SSM tarafından 2007’de başlatıldı. Kale-Baykar’ın geliştirdiği ilk prototip sistemler 2009 yılında Sinop Havalimanı’nda test edildi.

20 saat uçabiliyor

12 metre kanat açıklığı, 650 kg. azami kalkış ağırlığı ve 20 saat uçuş süresine sahip Bayraktar İHA sisteminde pist üzerinde harici radar gibi destekler olmaksızın tam otomatik taksi, kalkış, seyir, iniş ve park yapabilme özellikleri bulunuyor. 22 bin 500 feet yüksekliğe çıkan Bayraktar İHA, yeni nesil uçaklarda yoğun olarak kullanılan karbon fiber malzemeden üretildi. NATO talimatnamesine uygun tasarlanıp üretilen Yer Kontrol İstasyonu Sistemi, 150 km. menzilden İHA’yı komuta, kontrol ve izleme işlemlerini gerçekleştiriyor.

Haberin Devamı