Gazete Vatan Logo

Yerli gazlayacak ithal frene basacak

2013’te rekor kıran ithal otomobillerin pazar payı 1 yıl sonra yüzde 80’den yüzde 75’e geriledi. Piyasaya sunulan yeni yerli modellerle, ithalatın yüzde 70’e gerilemesi bekleniyor.

Geçen yıl rekor kıran otomobil satışlarıyla birlikte S.O.S vermeye başlayan ithalat, frene bastı. Döviz kurlarına bağlı yapılan zamlar, faizlerdeki yükseliş, ÖTV artışı ve kredi önlemleri sonrası yılın ilk 2 ayında yüzde 18 daralan binek oto pazarı, ithalatın gerilemesine neden oldu. Otomobil pazarında ithalatın pazar payı 1 yıl sonra ilk kez yüzde 78’in altına indi. Otomotiv Sanayi Derneği’nin (OSD) verilerine göre, Ocak-Şubat döneminde otomobilde ithalatın pazar payı yüzde 75’e geriledi. 2013’te satılan her 100 otodan 78’i ithaldi. Hatta bir ara yüzde 80’e kadar çıktı. İthalatın az da olsa gerilemesinde pazarın daralmasının yanı sıra 2014 model otoların Şubat sonu gibi ithal edilmesi de etkili oldu.

Yüzde 70’in altına inebilir

Peki rekor seviyeye çıkan binek oto ithalatı 2014’te, 2011’de yakalanan yüzde 70 ve altına inebilir mi? Bu yıl ufukta böyle bir umut görünüyor. Çünkü piyasaya daha fazla yerli araç sunulacak. Geçen yılın son çeyreğinde yollara çıkan yerli modeller, 2014’te daha fazla tüketiciye ulaşabilecek.

YENİLER HAREKET GETİRİR

Temmuz 2013’te piyasaya çıkan Hyundai Assan’ın yeni i10 modeli, Ekim sonu satışa sunulan yeni Toyota Corolla, BMW ile ortak geliştirilen dizel motora sahip 1.6 D-4D Verso, Oyak Renault bantlarından inmeye başlayan yeni Megane HB, yerli otomobil pazarına hareket getirecek.

288 modelin 15’i yerli

Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) Genel Koordinatörü Hayri Erce, Türkiye’de ithalatın yüksek çıkmasında esas sorunun yerli model sayısının azlığından kaynaklandığını söyledi. Erce, “2013’te ülkemizde toplam 288 otomobil modeli satıldı. 288’in içinde sadece 15’i yerli otomobil. 15 modele hafif ticari araçların binek versiyonları da dahil. Sonuçta tüketici otomobil alırken artık ‘yerli-ithal’ diye bakmıyor. İhtiyacı neyse onu satın alıyor. İthalatın düşmesi için yeni yatırımların gelmesi ve yeni yerli modellerin üretilmesi gerekiyor” dedi.

Erce, şöyle devam etti: “Örneğin bu yıl pazara daha fazla yerli ürün sunulacak. Tüketici için daha fazla yerli araç seçeneği olacak. Yerli model sayısının artması, ithalatın düşmesi demek. Otoda ithalatın payı bu yıl yüzde 70’e inebilir.”

Hafif ticari canlanacak

2014’TE dışında binek otonun yanı sıra hafif ticari araç tarafında da canlılık görülecek. Yeni Transit, Nisan’da bantlardan inecek Ford Courier ve Tofaş’ın yenileyeceği Fiat Doblo, 2013’te son 10 yılın en düşük seviyesine gerileyen hafif ticari araç satışlarına doping olacak.

Haberin Devamı