Gazete Vatan Logo

Yeni yıla yeni umutlarla 2018

Güney Yarım kürede olan ve yaz mevsimi yaşayan ülkede her yıl olduğu gibi bu yıl da yeni yıl havai fişeklerle kutlandı.

Yeni yıla yeni umutlarla 2018

İlk giren ülke Yeni Zelanda!

Güney Yarım kürede olan ve yaz mevsimi yaşayan ülkede her yıl olduğu gibi bu yıl da yeni yıl havai fişeklerle kutlandı. Ülkede yeni yıl kutlamaları tüm ihtişamıyla göz doldururken Yeni Zelanda’daki dev yılbaşı kutlamasının ardından Pasifik’te bir ada devleti olan Kiribati ve Samoa’da yeni yıla erken giren ülkelerden oldu. Yeni Zelanda’dan daha sonra yılbaşına giren ilk büyük şehir ise Türkiye saati ile (TSİ) saat 15.00’te Avustralya’nın Sidney şehri oldu. Geçtiğimiz yıllarda da dünyanın en görkemli yılbaşı kutlamalarına ev sahipliği yapan Avustralya’da yeni yılı tüm ihtişamıyla yaşayan ülkelerden olurken Fransa ve Almanya ise Türkiye saati ile 1 Ocak 2018 saat 02.00’de yeni yıla girdi. Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ise Türkiye’den 11 saat sonra yani TSİ ile 1 Ocak 2018 saat 11:00’de Kanada Montreal yeni yıla Türkiye saati ile 1 Ocak 2018 saat 08.00’de girecek.

Türkiye pijama-terlik yaptı

Kutlamaların ve konserlerin iptal edildiği Türkiye’de halk yeni yıla terör korkusu nedeniyle büyük çoğunlukla evde girdi.

Haberin Devamı

Dünya diken üstündeydi

Dünyanın dört bir yanında yüzbinlerce polis, yeni yılı sokaklarda kutlamak isteyenlerin güvenliğini sağlamak için görev yaptı.

- NEW YORK’ta 2 milyon kişinin yeni yılı karşılamak için doldurduğu Times Meydanı’nın güvenliğini sağlamak amacıyla, iki adımlı güvenlik taramalarının yanı sıra yüksek noktalarda keskin nişancılar konuşlandı.

LAS VEGAS’ta da, bin 500 polisin yanı sıra 300’e yakın Ulusal Muhafız da yeni yılı kente kutlamaya gelenleri korudu.

- BREZİLYA RİO DE JANERİO’DA 12 bin polis görevliydi. Askeri polis teşkilatı, güvenliği sağlama amaçlı yeterli sayıda polisin görev yaptığından emin olmak için izinleri askıya aldı.

- LONDRA’DA rekor sayıda silahlı güvenlik görevlisi ve polis köpekleri görev yaptı. Sokaktaki kutlamalara 500 bin civarında kişi katıldı.

- ALMANYA’DA BERLİN, MÜNİH, HAMBURG VE KÖLN’DE yoğun polis kontrolu vardı.

- HİNDİSTAN’DA ise 30 bin güvenlik görevlisi Bombay’da yılbaşında görev yaptı. Bengaluru kentindeyse 15 bin görevlinin yanı sıra, kadınlara karşı tacizleri önlemek için 500 kişilik tamamı kadınlardan oluşan bir tim vardı.

Haberin Devamı

- AVUSTRALYA herhangi bir terör eylemine karşı alarmdaydı. Yeni yıla ilk giren şehirlerden Sydney havadan ve denizden koruma altındaydı. Bir milyondan fazla kişinin katıldığı havai fişek gösterisi yoğun koruma altında gerçekleşti.

İstanbul Ortaköy’deki eğlence merkezi Reina’da yeni yıla girmeye hazırlanan 39 kişinin hayatını kaybettiği terör saldırısının üzerinden bir yıl geçti. Reina katliamının bıraktığı derin izler, 2018 yılbaşı gecesinde hayata geçirilen güvenlik önlemleri ve yasaklarla kendini hissettirdi. İstanbul’un en merkezi noktaları olan Beyoğlu, Beşiktaş ve Şişli’de yılbaşı nedeniyle gerçekleştirilmesi planlanan sokak kutlamalarına bu yıl yerel otoriteler tarafından izin verilmedi. Bu nedenle İstanbul’un eğlence merkezi sayılan Taksim Meydanı, İstiklal Caddesi, Nişantaşı, Beşiktaş Meydanı gibi noktalarda belediyeler tarafından organize edilen konser ve kutlama programları iptal edildi. Örneğin yeni yıl kutlamalarını Abdi İpekçi Caddesi ve Sanat Parkı’nda gerçekleştireceğini açıklayan Şişli Belediyesi’nin 3 gün boyunca düzenlemeyi planladığı Jehan Babur, Seksendört ve Zakkum konserleri ve DJ performansları iptal edilen organizasyonlardan yalnızca birkaçı. Konser iptallerini sosyal medya hesabından duyuran sanatçı Jehan Babur, “Arkadaşlar şimdi bize haber geldi. Yarınki konseri son anda iptal ettiler. Daha doğrusu tüm belediye konserlerini. Üzgünüz” mesajını paylaştı.

Haberin Devamı