Gazete Vatan Logo

Yeni yıla formda girin

Yeni yıl yeni bir başlangıç, yenilenme, yeni umutlar ve mutluluklar taşır. Aynalara bakmaya şimdiden başladıysanız, tartılardan kaçıyorsanız bugün kendinize bir söz verin ve bu yıl sizin yılınız olsun... Emsey Hospital’dan Beslenme ve Diyet Uzmanı Elif Bilgin yılbaşına formda girmek için yapılması gerekenleri anlattı.

Diyete başlamak için pazartesiyi beklemeyin. Bugün sizin gününüz olsun. Yeni yıla sağlıklı beslenme alışkanlıkları ile girin. Abur cubur yeme alışkanlıklarınızı bırakın. Tembel tembel oturmayı bırakıp hareketli bir yaşama geçin. Asansörlere küsüp, merdivenlerle barışın. Ben kilolarımla mutluyum yalanını kendinize söylemeyi bırakın. Hergün en az 10.000 adım atmak hedefiniz olsun.

Mevsime uygun sebze ve meyveleri tüketin

Sebze ve meyveler Folik asit, A vitaminin ön öğesi olan beta-karoten, E, C, B2 vitamini, kalsiyum, potasyum, demir, magnezyum, posa ve diğer antioksidan özelliğe sahip bileşiklerden zengindirler.

İnsülin ve tiroitinize baktırın

‘Her şeyi denedim olmuyor’ diyorsanız insülin ve tiroit hormonlarınızı kontrol ettirin. Tiroit bezinin yeterli hormon üretememesine bağlı olarak kanda çok az bulunması durumuna hipotiroidi veya hipotiroidizm denir. Bu hastalığın kadınlarda görülme oranı erkeklere nazaran çok daha fazladır. Beslenme ile ilgili görülen en önemli tepkisi yavaşlayan metabolizma ile kilo artışıdır.

Haberin Devamı

Kış geldi güneş gitti ya D vitamini?
D vitamini gereksinmesini karşılamak için en iyi kaynak güneş ışınlarıdır. Ancak bazı durumlarda D vitamini sentezi yeterince gerçekleşemiyor. Yağlı balıkların dışında hiçbir besin kaynağı, normalin üzerinde tüketilmiş olsa bile, D vitamini gereksinmesini karşılayamaz. Morinaa balığı yağı ile somon, sardalya gibi yağlı balıklar en iyi kaynakları. Süt, yumurta, karaciğer gibi besinlerin normal tüketimiyle D vitamini gereksinmesi karşılanamaz. 50 yaş üzeri kişiler, Sürekli kemik ve kas ağrısı şikayeti olanlar, güneş görmeyenler(ofis çalışanları gibi), bağırsaklardan yağ emilimi bozuk hastalar, karaciğer hastalığı olanlar, mide ameliyatı olanlar, osteoporozlu hastaların ( kemik erimesi olanlar), ihtiyaca göre d vitamini alması gerekir.
En az 7 saat uyuyun
Uykusuz kalmak, geceleri geç saatlerde uyumak besin tüketimini artırır. Özellikle uykusuzluk durumunda açlık hormonu dediğimiz ghrelin, tokluk hormonu dediğimiz leptin hormonunun etkileri değişir. Leptin hormonu uykusuz kalmış bir bedende çok düşüktür. Ghrelin hormonu ise tam tersine uykusuz kalmış yorgun bir bedende çok yüksektir.
Balığı arınmak için kullanın
Balık proteinden zengin, yüksek EPA ve DHA ile kalp krizi, kalp damar hastalıkları, damar sertliği, depresyon, migren, eklem romatizmaları, şeker hastalığı, yüksek kolesterol ve tansiyon ile kanser gibi pek çok hastalıktan korunmada önemli sağlık etkilerine sahiptir. Haftada en az 3 kez ızgara veya fırında balık tüketin.
Bol posalı besinler tüketin
Un çorbaları yerine Mercimek çorbasını, pilav makarna yerine bulgur, kinao ve karabuğday tercih edin. Hem posa alımınızı arttırın hem de vücuda B grubu vitaminlerini alın.
Yemeklerinizi yavaş yiyin
Beyne tokluk sinyalinin ulaşması için, yemeğe başladıktan sonra 20 dakika geçmesi gerekir. Bu nedenle hızlı yemek yemeyin; yediğiniz besinleri küçük parçalara bölerek uzun süre çiğneyerek tüketin. Lokmalar arasında çatalı bırakın.
Yağlı ve şekerli yiyeceklerden kaçının
Yemeklerinizi az yağlı pişirin. Kızartmalardan kaçının. Etli yemeklerinize ekstra yağ eklemeyin.

Haberin Devamı