Gazete Vatan Logo

Yeni yaptırımlar yürürlüğe girdi

ABD Başkanı Barack Obama, Ukrayna’daki krizin kötüleşmesinde rolü bulunan Rusya lideri Vladimir Putin’in yakın çevresini hedef alan yaptırımların yürürlüğe sokulduğunu duyurdu. Obama, Rus ekonomisini hedef alan geniş ölçekli yaptırımların ise şimdilik saklı tutulduğunu kaydetti. Avrupa Birliği yetkilileri, Rusya’ya yönelik yaptırımları görüşmek üzere dün bir araya gelirken İngiltere’de bu hafta Ukrayna kriziyle ilgili 2 gün sürecek uluslararası bir toplantı düzenleneceği açıklandı.

İşte yaptırım listesi

ABD’nin yeni yaptırım listesinde Rus yönetiminden 7 isimle Rusya lideri Putin’in bağlantısı bulunan 17 firma bulunuyor. Beyaz Saray, ABD’deki banka hesapları dondurulan ve ABD’ye seyahat yasağı getirilen isimler arasında, Rus petrol şirketi Rosneft’in başkanı İgor Seçkin’in de bulunduğunu vurguladı. Listede yer alan diğer isimler ise şöyle: Oleg Belavencev, Sergey Çemezov, Dimitri Kozak, Evgeni Murov, Aleksey Puşkov ve Başbakan Yardımcısı Viyaçeslav Volodin. Washington yönetimi ayrıca, Rusya’nın askeri kapasitesini artıracak her türlü yüksek teknoloji ürünü için lisans başvurularının da kabul edilmeyeceğini belirtti. Ticaret ve Dışişleri bakanlıklarının, mevcut lisansları da gözden geçireceği açıklandı.

Bir kent daha işgal altında

Rusya yanlısı silahlı gruplar, Donetsk bölgesindeki Konstantinovka kentindeki kamu binalarını ele geçirdi. Yerel basında çıkan haberlere göre üniformalı ve maskeli yaklaşık 30 kişi, dün sabah erken saatlerde polis merkezinin giriş katını işgal etti. Silahlı kişiler daha sonra kentteki 2 kamu binasını daha işgal etti. Ukrayna İçişleri Bakanlığı olayı doğrularken, kentin polis müdürü ile grubun temsilcisi arasında görüşmelerin sürdüğünü açıkladı. Son gelişmeyle bina işgallerinin yaşandığı doğu Ukrayna’daki yerleşim birimi sayısı 11’e ulaştı.

Ezeli rakipler Rusya’ya karşı birleşti

Hafta sonunda Ukrayna’nın Harkov kentinde rakip futbol takımları Dnipro ve Metalist’in binlerce taraftarı, Rusya karşıtı gösteride bir araya geldi. 5 bini aşkın taraftar, Metalist Stadyumu’na doğru yürüyüşe geçti. Aralarında aşırı sağcı Sağ Sektör mensuplarının da bulunduğu grup, aynı dakikalarda miting düzenleyen Rusya yanlılarıyla karşılaşınca çatışma çıktı.

Haberin Devamı