Gazete Vatan Logo

Yeni süper gıdamız Dut unu

Beyaz dut ununu hayatımıza sokan Tijen Ziyal: “Dut yüzyıllardır mutfağımızda kullanılan ve sağlık açısından da çok zengin bir meyve” diyor.

Yeni süper gıdamız Dut unu

Sevgililer gününe birkaç gün kaldı. Dut ağacı da yüzyıllardır sevgililerin sembollerinden. Tijen Ziyal’le hem dut unu üzerine keyifli bir sohbet yaptık hem de kendisinden özel tarifler aldık. Tariflerin sunumunu ise Tijen Ziyal’in Milano’da tasarım okuyan kızı Gözde Ziyal hazırladı.

Dut unu fikri nasıl gelişti?

Bizde Osmanlı dönemi dahil dut, her türlü yemekte, tatlıda yüzyıllardır kullanılan bir meyve. TÜBİTAK ile dut ununu özellikle bebek mamalarında toplum geneline yaymak üzere bir çalışma başlattık. Hem un hem de şeker yerine sadece dut unu ile oldukça sağlıklı beslenmek mümkün.

Yani, 21. yüzyılın süper besini mi diyeceğiz dut ununa?

Bir gıda, eğer yüksek oranda antioksidan, vitamin ve diğer yararlı besin değerleri içeriyorsa “süper besin” olarak adlandırılır. Dut; meyve unu; un ve doğal meyve şekerinin bir kombinasyonu olarak kullanılmaktadır. Dut meyvesi mineral bakımından da zengin bir meyvedir. Sabah aç karnına yenir ve üzerine su içilirse bağırsakların çalışmasını sağlar.

Peki diğer unlardan farkı nedir?

Haberin Devamı

İlk ve en büyük farkı doğal şekeri. Örneğin sıcak süte sadece bir kaşık koyup karıştırın lezzetine doyamayacaksınız. Pişirmeden de kullanabileceğiniz bir ürün. Bazı ekmek türleri ve soslar, özellikle sütlü tatlılar için ideal.

Dut ağacına pek bir zararlı dadanmaz

Yüzde yüz organik diyorsunuz . Bu nasıl oluyor?
Dut ağacına pek bir zararlı dadanmaz. Bu nedenle ilaçlama da gerektirmez. Benim topladığım dutlar, toprakları yüzyıllardır doğal tarım arazisi, teknolojinin tatlandırma, renklendirme ve kimyasalların değil neredeyse göç yüzünden yaşayanlarının bile uğramadığı coğrafyanın ürünü.
Nerelerde bulabiliriz?
İmmunflex markasıyla internet sitemizde satılmakta. Batik mağazalar zinciri; İstanbul, Ankara, İzmir’de 10 pilot mağazada.
Unsuz dutlu pasta
Malzemeleri:
- 4 su bardağı dut unu (glütensizdir) - 2 su bardağı kakao - 4 yumurta - 1 paket kabartma tozu - 1 su bardağı zeytin yağı - 100gr bitter çikolata parçaları
Krema için:
- 350 gr bitter çikolata
- 1 paket krema
- 2 çorba kaşığı labne peyniri
Çikolataları benmari usulü eritin. Diğer malzemelerle karıştırın. Ilınmaya bırakın.
Kekin hazırlanışı:
Kuru malzemeleri bir kaba koyun karıştırın, ardından yumurtaları ekleyin. Çırptıktan sonra zeytin yağını ekleyip karıştırmaya devam edin. 175 derece önceden ısıttığınız fırında 30 dk pişirin. Soğumaya bırakın. Keki yatay olarak ortadan ikiye bölün. Alttaki kata kremayı sürün. Üzerine orman meyvelerini dizin ve tekrar krema sürün. Diğer parçayı üzerine yerleştirin. Tekrar krema sürün ve dileğiniz gibi süsleyin.
Yulaflı dut yapraklı pratik atıştırmalıklar
Malzemeleri:
- 1 su bardağı yulaf unu - 1 tatlı kaşığı dut yaprağı tozu - 1 yumurta
- 3 çorba kaşığı zeytin yağı
- 1 çay kaşığı kimyon veya dilediğiniz baharatlar
- 1 tutam tuz
Hazırlanışı:
Tüm malzemeleri rondoya atın. İyice karışan harcı tepsiye dizdiğiniz kurabiye kalıplarının içine dökün. 175 derece önceden ısıttığınız fırında 10 dk pişirmeniz yeterlidir. Dinlendikten sonra servis edebilirsiniz.
Dut yapraklı yumuşak kurabiye
Malzemeleri:
- 4 çorba kaşığı tam buğday unu
- 1 su bardağı nohut unu
- 1 yumurta
- 1 çay bardağı zeytin yağı
- 1 paket kabartma tozu
- 1 çorba kaşığı süzme yoğurt
- 1 çay kaşığı tuz l 1 tatlı kaşığı karabiber
Hazırlanışı:
Kuru malzemeleri bir kapta karıştırın. Zeytinyağını ve yumurtaları ve yoğurdu ekleyin karıştırmaya devam edin. Kıvamı koyu gelirse üç çorba kaşığı kadar su ekleyebilirsiniz. İyice karışan hamurunuzu orta kalınlıkta açıp kurabiye kalıplarınızla kesin. 175 derece önceden ısıttığınız fırında 15 dakika pişirmeniz yeterlidir.

Haberin Devamı