Gazete Vatan Logo

Yeni Şafak'ın "Atatürk'ü zehirlediler" haberi tepki çekti!

Yeni Şafak gazetesinin, bugünkü birinci sayfasından “ Atatürk’ün ölümündeki sır perdesini aralayan tarihi kanıtlara ulaştık” iddiasıyla duyurduğu ve “Atatürk’ün zehirlenerek öldürüldüğünü” öne süren haber , sosyal medyada hem büyük tepki çekti, hem de espri konusu oldu.

Yeni Şafak'ın "Atatürk'ü zehirlediler" haberi tepki çekti!

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün, silah arkadaşı İsmet İnönü’nün de aralarında olduğu ‘dönemin muktedirleri’nin organize ettiği bir suikasta kurban gittiği iddiasını “Atatürk’ü böyle zehirlediler” başlığıyla manşetine taşıyan Yeni Şafak gazetesi bu iddiasına ‘kanıt’ olarak da bazı ‘belgeler’ yayınladı. Atatürk’ün bir suikasta kurban gittiği iddiasının “77 yıldır sadece kulaktan kulağa konuşulan iddia” olduğunu yazan ve bu iddiayı kanıtladığını öne süren gazetenin yayınladığı ‘belge’lerdeki bazı detaylar ise özellikle sosyal medya kullanıcıları arasında alay konusu oldu.

AKP hükümetine yakınlığıyla bilinen Yeni Şafak gazetesi, Atatürk’ün ölümünün ardından ikinci cumhurbaşkanı olan İsmet İnönü, dönemin CHP Genel Sekreteri Kasım Gülek ve İçişleri Bakanları Şükrü Kaya ile Hıfzı Oğuz Bekata'nın yazışmaları olduğunu iddia ettiği bazı belgeler aracılığıyla, bu kişilerin Atatürk’e bir suikast düzenlediklerini öne sürdü. Gazete, Atatürk’ün “Beni Türk hekimlerine emanet ediniz” sözünü de yabancı doktorlardan kuşkulanması üzerine söylediğini iddia etti.

Haberin Devamı

‘ZAMAN MAKİNESİ’NDE YOLCULUK!

Gazete, Şükrü Kaya'nın 30 Haziran 1938'de, yani Atatürk'ün ölümünden 4,5 ay önce İsmet İnönü'ye gönderdiği yazıdaki “Tahsis ettiğimiz doktorun görevini layıkı ile yaptığı kanısındayım. Her şey yolunda ve mecrasında seyir etmektedir. Sizleri Cumhurreisi olarak görmek arzusu hepimizde hasıl olmuştur. Hürmetle ellerinizden öperim efendim" sözlerini aktardı.

Bu mektuba göre Atatürk, doktorlardan kuşkulandığı için yabancı doktorları kendinden uzaklaştırıyor ve “Beni Türk doktorlarına emanet edin" talimatı veriyor.

‘BU KONU SENİ DE BENİ DE AŞAR’

İkinci belge ise Atatürk'ün zehirlendiği tartışmalarının, 20 yıl sonra devletin zirvesindeki bazı isimlerin başını ağrıtacak ve ölüm tehditlerine bile sebep olacak şekilde yeniden gündeme geldiğini öne sürüyor. CHP Genel Sekreteri Kasım Gülek, 26 Şubat 1959 tarihindeki yazısında daha sonra İçişleri Bakanlığı da yapacak olan Hıfzı Oğuz Bekata'yı, “Bu konu seni de beni de aşar, altından kalkamayız. Sen de altında kalırsın ben de. Birileri de altında kalır. Geçmişte yapılan hataları telafi etmemizin ihtimali dahi olmadığını iyi bilmektesin” diyerek uyarıyor.

Haberin Devamı

Ancak tüm bu iddiaları inandırıcılıktan uzak bulan okuyucular gazetenin haberine bir yandan tepki gösterirken bir yandan da alaya aldılar. Ekşi Sözlük, Twitter ve Facebook’ta, kullanıcıların büyük bir çoğunluğu belgelerin ‘imal edilmiş’ olduğunu yazdı ve buna ilişkin bazı ‘teknik kanıtlar’ geliştirdi.

1930’larda yazıldığı iddia edilen belgelerde, dönemin yaygın dil ve sözcük tercihleri yerine daha çağdaş bir dil kullanılması dikkat çekti. Örneğin Atatürk’ün Eylül 1938’de sarf ettiği, "Beni Türk hekimlerine emanet ediniz" sözünün, belge olarak sunulan kağıtlarda “Beni Türk doktorlarına emanet ediniz” diye aktarılması dikkat çekti. Üstelik ‘doktor’ sözcüğünün kullanıldığı bu ‘yazışma’ Atatürk’ün bu sözü söylemesinden 3 ay önce Haziran 1938’de yapılmış gibi gösteriliyor.

SOSYAL MEDYADA BÜYÜK TEPKİ ÇEKTİ

Haberin Devamı

Bazı Twitter kullanıcılarının gazetenin haberiyle ilgili yazdıkları yorumlar şöyle:

Gülsin Harman / ?@gulsinharman

İsmet İnönü işini Twitter'da Yeni Şafak'la dalga geçmek için insanlar uydurdu zannettim, yemin ederim. Gazeteyi şu an gördüm konuşamıyorum.

Helmuth Von Moltke / ?@aethewulf

Adam belgeyi dahiliye vekili diye imzalıyor ama belgede "hekim" yerine "doktor", "ecnebi" yerine "yabancı" kelimeleri geçiyor.

belgenin doğru olduğunu iddia etmek için hem Şükrü Kaya'nın modern Türkçe kullandığını hem de zamanda seyahat ettiğini ispatlamak lazım

ne hikmetse 1938'de Şükrü Kaya'nın yazı yazdığı kağıt ve daktilo, Fethullah Gülen'in mason olduğunu gösteren belgeyle aynı

yetvart danzikyan / @yozgatedirnetra

atatürk'ü zehirlediler çünkü akp'yi kurma hazırlıkları yapıyordu..

Kerem ALTIPARMAK / @KeremALTIPARMAK

Yeni Şafak yakında İsmet İnönüyle Fuat Avni arasındaki direk mesajlaşmayı da paylaşır. Beraber Atatürk'e suikast planı konuştukları

Özgür Mumcu / @ozgurmumcu

Parti antetli kağıtla Atatürk'e suikastten bahsetmişler. Yeni Şafak, mon amour

Haberin Devamı

İbrahim Kiras / @ibrahimkiras

İnönü adına Atatürk'ü zehirlettiği söylenen Şükrü Kaya aslında İnönü'nün en büyük rakibiydi ve hatta İnönü'yü ortadan kaldırmaya çalışmıştı!

@KaNggReN

Atatürk'ün ölürken söylediği son sözler ele geçirildi, Atatürk "bu ismet beni öldürecek, en iyisi başkanlık sistemi" demiş.

@OzgurAbaciNL

Biri Yeni Şafak'a Atatürk ile İnönü'nün öldüğünü, aralarında kavga çıkarmak için çok geç kaldıklarını söylesin