Gazete Vatan Logo

Yeni kabine 9 Temmuz’da

Cumhurbaşkanı Erdoğan 9 Temmuz’da yemin edip Anıtkabir’i ziyaret edecek ve akşam saat 18.00’de göreve başlama töreni düzenlenecek. Erdoğan aynı akşam bir basın toplantısıyla görevlendirdiği bakanları açıklayacak

Yeni kabine 9 Temmuz’da

Yüksek Seçim Kurulu’nun kesin seçim sonuçlarını açıklamasıyla, yeni hükümetin kuruluş takvimi de netleşti. Sürecin nasıl yürüyeceğini Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın anlattı. Cumhurbaşkanlığı yemin tarihinin 9 Temmuz Pazartesi olarak belirlendiğini açıklayan Kalın, programın, 9 Temmuz Pazartesi günü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın TBMM’ye gelişi ve saat 16.30’da Genel Kurul’da yemin etmesiyle başlayacağını belirtti. Kalın, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

Sayın Cumhurbaşkanımız yemin töreninden sonra Anıtkabir’i ziyaret edecektir. Aynı gün saat 18.00’de Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde çok sayıda yabancı devlet, hükümet, meclis ve heyet başkanlarıyla, ülkemizin tüm kesimlerini temsilen davet edilen hazirunun katılımıyla Cumhurbaşkanlığı Göreve Başlama Töreni yapılacaktır. Bu törenin ardından Sayın Cumhurbaşkanımız, misafiri olan devlet, hükümet ve meclis başkanlarına bir akşam yemeği verecektir.

Kalın, aynı gece düzenlenecek bir basın toplantısıyla Cumhurbaşkanlığı Kabinesi’nin de Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından kamuoyuna ilan edileceğini vurguladı.

Haberin Devamı

Yemin sonrası ilk kararname

İbrahim Kalın ayrıca şu bilgiyi de verdi: Sayın Cumhurbaşkanımızın göreve başlayacağı tarihe kadar, hükümetin TBMM’den aldığı yetkiye dayalı olarak, yeni yönetim sistemine geçişle ilgili uyum yasaları çıkartılacaktır. Meclis’teki yemin töreni ile Cumhurbaşkanlığı Kabinesi’nin açıklanacağı zaman aralığında da ilk Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi yayımlanacaktır. Böylece, yeni sistemin mimarisi hayata geçirilmiş olacaktır.

Adı geçen bürokratlar

Kulislere göre kabine için adı geçen bürokratlar arasında Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Yusuf Tekin, Gençlik ve Spor Bakanlığı Müsteşarı Faruk Özçelik, Başbakanlık Müsteşarı Fuat Oktay, İstanbul Valisi Vasip Şahin, Karayolları Genel Müdürü İsmail Kartal da bulunuyor. Tekin, Özçelik ve Kartal’ın müsteşarlık yaptıkları bakanlıklarda değerlendirileceği, İstanbul Valisi’nin İçişleri Bakanı yapılacağı iddia ediliyor. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın’ın Dışişleri Bakanı olarak kabineye alınması durumunda, Ömer Çelik’in Kalın’ın görevini üstleneceği konuşulurken, Çelik’in Cumnhurbaşkanı yardımcılarından biri olacağını öne sürenler de bulunuyor. Milletvekili listesine alınmayan Mehmet Şimşek ve Naci Ağbal’ın bakan yapılıp yapılmayacağı bilinmiyor.

Haberin Devamı