Gazete Vatan Logo

Yeni fikirlere imece usulü fon desteği

Projesine kaynak bulmakta güçlük çeken genç girişimciler fongogo.com sitesi üzerinden hayata geçirmek istedikleri fikirlerine kaynak arıyor. Bu yeni fon sistemi olan Türkiye'de de yaygınlaşıyor

Fongogo, projelerini hayata geçirmek isteyenlerin destek aradığı bir internet platformu. Tacizle ilgili güvenliği amaçlayan aplikasyondan, uzun metrajlı filme kadar birçok proje burada destekçisini bekliyor. Fongogo'nın kurucuları amaçlarının, insanların ideallerini gerçekleştirmeleri için parasal kaynağı bulmalarını sağlamak olduğunu söylüyor. İnternet sitesi ikisi Türk biri İsveçli üç genç girişimci tarafından kurulmuş.

Fongogo'dan destek almak için konu ve konsept konusunda sınırlama olmadığını ifade eden Proje Yöneticisi Duygu Tarhan, "Bizde her kategoriden projeye yer var. Fakat çok hassas konularda belirli bir politika uyguluyoruz. Şiddet, cinsellik, politik ve dini içerikli projelere şu an için yer vermiyoruz. Çünkü platformumuz henüz çok yeni. Bunlar dışında birçok konuda proje sunabilirler. Örneğin film, yemek, sosyal konular gibi kategorilerimiz var. İçeriği tamamen proje sahibi belirliyor, bizim herhangi bir müdahalemiz olmuyor" diyor.

Projesini sitede yayınlamak isteyen kullanıcılar ‘www.fongogo.com’ üzerinden üyelik işlemlerini gerçekleştiriyorlar. Daha sonra tasarladıkları projenin içeriğini, amacını ve gerekli olan parasal miktarı belirtip siteye koyuyorlar. Her çalışmayı ana sayfada incelemek mümkün.

Haberin Devamı

Destekçilerden 32 proje için 450 bin TL katkı

Destekçilerin projeye katkıda bulunma süreci ise gayet basit. Proje sitede yayınlandığı andan itibaren sitede fonlamaya açılıyor. Daha sonra destekçi siteye üye oluyor. Kredi kartı ve PayPal aracılığıyla da destek verilebiliyor. Yalnızca maddi bağış yapmak zorunda değil, sosyal medyada bu projeyi duyurmak gibi ufak ama önemli destekler de olabiliyor. Fongogo’da uygulanan sistem ödül bazlı kitlesel fonlama. Yani başarı odakalı bir sistem.Dikkat çeken bir diğer noktada sitede bulunan ödül sistemi. Her ödül skalası için de yine içeriğini proje sahibinin belirlediği ödüller oluşturuluyor. O ödülü seçen destekçi de proje bitiminde eğer proje başarılı olursa ve fonlarını alırsa- proje sahibinden ödülü alıyor.

Bağış yapan güvende

Haberin Devamı

Kullanıcılar açısından merak uyandıran kısım ise fonlama sisteminin güvenliği. Güvenlik aşamalarının adım adım izlendiğini ifade eden Duygu Tarhan, "Bahsettiğimiz model legal olarak ön satış modeline oturtulmuş durumda. Destekçi projeye gelip destek verdiği zaman aslında mesafeli satış sözleşmesini ilk başta imzalamış oluyor. İki taraflı tüketiciyi koruma kanunu mevcut. Proje sahibinin de kazandığı ödülü gönderme zorunluluğu var. O da ilk projesini açtığı zaman yine bir sözleşme imzalıyor. Her iki tarafın da yasal olarak böyle sorumluluğu söz konusu. Ödemeler herhangi bir e-ticaret sitesinde yaptığınız ödeme gibi” diyerek sistemin güvenliğine vurgu yapıyor,

En başarılı proje “Sinemasal” 81 bin TL topladı

Sitede yayınlanan, 204 destekçi sayesinde 81 bin TL toplayan en başarılı proje ise "Sinemasal". Amaçları ülkemizin yedi bölgesini gezip, sinema izleme olanağı bulunmayan köy çocuklarına sinema deneyimini tattırmak. Her sene bir bölge seçiyorlar, bu sene ise Doğu Anadolu’dalar. Gittikleri şehre yerleşip, bütün gün oradaki çocuklarla kültürel aktiviteler gerçekleştiriyorlar, akşam da açık hava sineması kuruyorlar.

Haberin Devamı

Tarhan, Fongogo gibi platformların Türkiye’de bir an önce yerleşmesini temenni ediyor, "Sistemin bir an önce yaygınlaşması gerektiğini düşünüyorum. Gerekli ivme var fakat sıçrama henüz gerçekleşmedi. Avrupa ve Amerika'da hisse modeli gibi yasal uygulamalar mevcut. Bu durum ekonomiye olumlu yönde katkı yapıyor. Herkesten destek bekliyoruz, sistem tek taraflı işlemiyor. Destekçi ve proje sahibi arasında karşılıklı faydaya dayanan bir ilişki mevcut. Ülkemizde bulunan bağış kültürünü devam ettirip bu modele uyarlayabiliriz."