Gazete Vatan Logo

Yeni diktatör Sisi eskisini yedirmedi

Mısır’da halk isyanıyla devrilen Hüsnü Mübarek göstericilerin öldürülmesi ve yolsuzluk suçlarından suçsuz bulundu. Onun yerine gelen Mursi’yi deviren Sisi, seçimde kendisine destek veren Mübarek’i ‘yedirmedi’

Mısır’da 2011’deki halk isyanı sırasında develerle göstericilerin arasına dalan güvenlik güçleri ellerindeki palalar ve sopalarla onlarca göstericinin ölümüne sebep olduğu zaman, herkesin aklındaki soru, ‘Emri kim verdi?’ idi. 30 yıllık diktatör Hüsnü Mübarek sonunda istifa etme kararı aldığı zaman herkes 800 kişinin öldüğü katliamların hesabının sorulup sorulmayacağını merak ediyordu. Müslüman Kardeşler seçimi kazanıp Kahire’de Muhammed Mursi iktidarı başlar başlamaz Mübarek ve olaylarda payı olduğu gerekçesiyle oğulları da yargılanmaya başladı. İlk günlerde hakimler diktatöre karşı en ufak taviz vermiyor, çok ağır suçlamalar getiriyordu. Ama ne olduysa General Sisi’nin Mursi’ye darbe yaparak iktidarı ele almasıyla oldu. Bu kez Mursi demir parmaklıklar arkasına gitti. Mübarek ise hem ilerleyen yaşı hem de sağlık koşullarının elverişsizliği nedeniyle konforlu bir yere nakledildi.
Dışarı çıkacak
Mübarek, iki oğlu, eski içişleri bakanı Habip Adli ve altı yardımcısı Müslüman Kardeşler’in iktidarda olduğu Haziran 2012’de suçlu bulunup müebbet hapis cezası almıştı. Ancak Mursi’nin darbeyle devrilmesi sonrası temyize gidilmiş ve dava Nisan 2013’te yeniden başlamıştı. Sisi rejiminde davaların hakimi değişince, suçlamalar da teker teker düşmeye başladı. En önemli dava ise dün sonuçlandı. Duruşmaya askeri helikopter içinde sedyeyle getirilen ve salona da tekerlekli sandalyeyle gelen 87 yaşındaki Mübarek, oğullarıyla birlikte göstericilerin ölümü ve yolsuzluk suçlamalarıyla yargılandığı davada yolsuzluktan beraat etti.
Ölümlerle ilgili dava ise hakim tarafından düşürüldü. Böylece bir zamanlar idamı bile gündemde olan devrik diktatör, Mursi iktidarı sırasında hakkında verilen 3 yıllık hapis cezasının son birkaç ayını da tamamladıktan sonra özgür biri olarak yeniden normal hayatını sürdürme hakkını elde etti.

Haberin Devamı