Gazete Vatan Logo

Yemen modeli Gül’ün önerisi!

'Türkiye’nin sıcak baktığı bir formül'

Yemen modeli Gül’ün önerisi!

ABD’nin Suriye için uygulamak istediği, Esad’ın yurt dışına gönderilmesini öngören ‘Yemen modeli’nin arkasından Türkiye çıktı.

VATAN’a bilgi veren Dışişleri kaynakları, “Kanın durması için biran önce formül bulunmalı. Yemen formülünü Sayın Cumhurbaşkanı Abdullah Gül dile getirmişti. Bu Türkiye’nin sıcak baktığı bir formül” dedi

Suriye’de 15 aydır devam eden ve en az 13 bin kişinin hayatına mal olduğu tahmin edilen şiddet olaylarına son vermek için ABD Başkanı Barack Obama’nın yeni bir planı masaya koymaya hazırlandığına yönelik haberler önceki gün dünya basınının gündemindeydi. ‘Yemen modeli’ olarak adlandırılan bu plan, Suriye’de Beşar Esad’ın iktidarı bir başkasına devrederek ülkeden ayrılması ancak rejimin bazı temsilcilerinin görevde kalması temeline dayanıyor. ABD yönetimi bu planla Şam rejiminin en büyük destekçisi olan Rusya’yı da Esad’ın gitmesi için ikna etmeyi amaçladığı belirtiliyor. İşte bu planın arkasından Türkiye çıktı. Mısır’da yayınlanan Arap dünyasının saygın gazetelerinden El Hayat, Obama’nın bu planı Türkiye ile birlikte oluşturduğunu yazdı. Gazeteye göre, ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Tom Donilon cuma günü Türkiye’nin Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun yardımcısıyla bir araya gelerek planın temel sınırlarını belirledi. Amerikalı ve Türk yetkililer, görüşmelerde bölünmüş durumda olan Suriyeli muhalif liderleri de ortak bir noktada buluşturmak için yapılabilecekleri konuştu. VATAN’a bilgi veren Dışişleri kaynakları, “Suriye’de akan kanın durması için biran önce bir formül bulunması gerekiyor. Yemen formülünü Sayın Cumhurbaşkanı Abdullah Gül dile getirmişti. Bu Türkiye’nin sıcak baktığı bir formüldür” değerlendirmesini yaptı. Gül, geçtiğimiz 3 Mart’ta Reuters’a verdiği özel röportajda, “Yemen modelini Suriye’de de uygulayabiliriz. En makul gözüken o, ortada bir misal var” demişti. New York Times, Obama’nın bu planını Camp David’de yapılan G-8 zirvesinde Rusya Başbakanı’na ilettiğini, Medvedev’in de plana soğuk bakmadığını yazdı. Üst düzey bir Amerikalı yetkili, zirvede Medvedev’in, yönetim değişikliğine kötü örnek olarak Mısır’da devrik Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek’in “kafese konulması”nı gösterdiğini, Obama’nın da buna karşılık Yemen misalini ortaya koyduğunu anlattı. Medvedev, Yemen modelini doğrudan reddetmemekle birlikte, Rusya’nın destek verip vermemesi kararının Obama’nın gelecek ay bir araya gelmeyi planladığı Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e bağlı olduğuna dikkat çekildi.
Yemen modeli Gül’ün önerisi
Esad gidecek, Baas kalacak

Türkiye ve ABD’nin Suriye’de uygulamaya koymak istediği Yemen modeli, Suriyeli muhalif grupları tatmin eden, ancak Esad’ın hükümetinden bazı isimleri görevde bırakan müzakere edilmiş bir siyasi anlaşma öngörüyor. Bu ülkeyi 33 yıl demir yumrukla yöneten Ali Abdullah Salih, aylar süren kanlı bir isyanın ardından ‘tedavi amacıyla’ Suudi Arabistan’a gitmiş, görevini yardımcısı Abdu Rabbu Mansur Hadi’ye bırakmıştı. Hadi, daha sonra tek adaylı bir seçimde geçiş lideri seçildi. Salih’in oğlu, yeğeni ve diğer müttefikleri ise önemli askeri görevleri üstlenmeye devam ediyor.

Çatışmanın ortasında kalan Türk kadın öldü

SURİYE ordusu ile muhalifler arasında Türkiye sınırına 10 kilometre mesafedeki Halep’in Azez ilçesinde yaşanan şiddetli çatışmanın ortasında kalan 63 yaşındaki Türk vatandaşı Aliye Taş hayatını kaybetti. Suriye ordusu, Halep’in Azez ilçesine bağlı Selama Beldesi’nde 11’i Lübnanlı 50 kişinin muhalifler tarafından kaçırıldığı iddiası üzerine bölgeye geçtiğimiz cumartesi günü operasyon düzenlemişti. Operasyon sırasında Azez’e alış verişe gittiği ileri sürülen 6 çocuk annesi Aliye Taş’ın içinde bulunduğu Suriye plakalı taksi çatışmanın ortasında kaldı. ‘Dur’ ihtarına karşın kaçan otomobile ateş açıldı. Aliye Taş açılan ateş sırasında hayatını kaybetti. Suriye’de iç çatışmaların başladığı günden bu yana Taş ile birlikte ölen Türk sayısı 5’e yükseldi.

‘Ölü taklidi yaparak katliamdan kurtulduk’

HUMUS kentine bağlı Hula bölgesinde çoğunluğu çocuk 100’den fazla sivilin vahşice öldürülmesinin yankıları sürüyor. Esad rejimi katliamı “teröristlerin yaptığını” öne sürerken, muhalifler katliamın sorumlusunun Esad yönetimine bağlı ordu birlikleri olduğunu iddia ediyor. Anadolu Ajansı’na isimlerini vermeden konuşan ve “katliamdan yaralı kurtulduklarını” söyleyen tanıklar ise Esad yönetimini suçladı. Güvenlik gerekçesiyle kimliğini açıklamak istemeyen bir kadın, Esad yönetimine bağlı askerlerin evlerini bastığını, kadın ve çocukları odalara sıkıştırarak üzerlerine ateş açtığını öne sürdü.

İran: ‘Suriye’ye asker gönderdik’

Suriye’de yaşanan isyan dalgasında Beşar Esad rejiminin en büyük destekçilerinden olan İran’dan ilginç bir itiraf geldi. Bugüne kadar Şam yönetimine askeri destek verdikleri iddiasını reddeden Tahran, ilk kez bu desteği dolaylı olarak doğruladı. İran Devrim Muhafızları’nın ikinci komutanı general İsmail Kuoni, Tahran merkezli haber ajansı ISNA’ya yaptığı açıklakmada “Eğer İran bugün Suriye’de bulunmasaydı sivil katliamları iki kat ağır olabilirdi. İran fiziksel ya da diğer yollarla militanların daha fazla Suriyeli öldürmesini engellemiştir” dedi. Bu açıklama bir süre sonra ISNA’nın sitesinden kaldırıldı.

‘Hama’da da katliam var, 50 ölü’ iddiası

ESAD yönetimine bağlı ordunun önceki akşamdan bu yana Hama’yı bombaladığı iddia edildi. AA muhabirinin telefonla ulaştığı yerel kaynaklar, sabahın erken saatlerinden bu yana Hama’nın Meşa el-Furusiyye ve Güney Meşa mahallelerini hedef alan saldırılarda 8’i çocuk 5’i kadın 50 kişinin katledildiğini belirtiyor. Bölgede bulunan aktivistler, Hula katliamını yapan birliklerin Hama’ya sevk edildiğini iddia etti. Beyda ve Endülüs mahallelerinde de ağır hasar olduğu öğrenildi. Hama’da keskin nişancılar tarafından hareketli her şeyin hedef alındığı kaydedildi. Suriye Genel Devrim Konseyi (SRGC) tarafından yapılan açıklamada da Hula katliamını protesto amacıyla başkent Şam’ın merkezinde bulunan tarihi Hamidiye Çarşısı esnafının kepenk kapatma eylemi yaptığı belirtildi.

Haberin Devamı