Gazete Vatan Logo

Yemen’i vurdu

Suudi Arabistan tarihinin en büyük yolsuzluk operasyonunu yapıp 201 kişiyi gözaltına aldıran Prens Muhammed bu kez de Savunma Bakanı yetkisini kullandı. Yemen’den atılan füzeye karşılık Savunma Bakanlığı binasını vurdu

Yemen’i vurdu

Geçtiğimiz hafta Yemen’den fırlatılan 1000 km menzilli bir füze, ABD’nin Suudi Arabistan’a sağladığı Patriot hava savunma sistemleri tarafından havada vurulmuş, Başkent Riyad’daki Havalimanı’na düşmesi engellenmişti. Suudi yönetimi bu saldırıyı ‘savaş sebebi’ olarak saydığını açıklamış, füzenin de İran tarafından Yemen’deki Şii Husi milislerine verildiğini ileri sürmüştü. Suudiler, misillemeyi yaptı. Yemen’de Husiler’e ait Savunma Bakanlığı binası Suudi uçakları tarafından bombalandı. Emri veren kişi ise ülkeyi sallayan yolsuzluk ve rüşvet operasyonunun mimarı olan 32 yaşındaki Savunma Bakanı Veliaht Prens Muhammed’di. İran destekli Husilerin kontrol ettiği Yemen’in başkenti Sana’ya gece saatlerinde düzenlenen hava saldırısında Savunma Bakanlığı binası hedef alınırken çevredeki evler de patlamanın etkisiyle yıkıldı. Uluslararası ajanslar tarafından dünyaya servis edilen fotoğraflarda hava saldırının gerçekleştiği bölgede adeta taş taş üstünde kalmadığı görüldü.

12 bina yıkıldı

Günün ağarmasıyla insanlar vurulan binaların çevresinde toplandı. Yemen hükümeti saldırıda Savunma Bakanlığı’nın yıkıldığını, çevresindeki sivillere ait 12 binanın da harabeye döndüğünü açıkladı. Enkaz altından 4 kişinin cansız bedeni çıkarıldı, 8 kişi ise yaralı olarak kurtarıldı. Enkazda arama çalışmaları sürüyor.

Haberin Devamı

Üç yıldır kontrol onlarda

Uzun süredir siyasi istikrarsızlığın yaşandığı Yemen’de meşru yönetime darbe yapan Husiler ve onlara destek olan devrik Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih yanlıları, Eylül 2014’ten bu yana başkent Sana ve bazı bölgelerin denetimini elinde tutuyor. Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri ise Mart 2015’ten beri Yemen hükümetine destek veriyor.

Atılan füze İran yapımı

ABD Merkez Hava Kuvvetleri (AFCENT) Komutanı Korgeneral Jeffrey Harrigian, Yemen’den Suudi Arabistan’a atılan füzenin üzerinde İran’a ait işaretler olduğunu söyledi. Korgeneral Harrigian, Dubai’de gazetecilere yaptığı açıklamada, Suudi Arabistan’a atılan füzenin İran izleri taşıdığını ifade ederek, bunun da füzenin nereden geldiğini gösterdiğini belirtti. Harrigian, füzenin Yemen’e nasıl getirildiğinin araştırılacağını kaydetti. Tahran’dan ABD’li komutanın ifadeleriyle ilgili henüz açıklama yapılmadı. Beyaz Saray’dan iki gün önce yapılan açıklamada, “İran’ın bölgedeki faaliyetlerini kınıyoruz. İran rejiminin saldırganlığı ve uluslararası hukuk ihlalleri karşısında Suudi Arabistan ve Körfez müttefiklerimizin yanındayız.” ifadeleri kullanılmıştı. Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’ın kuzeydoğusuna 4 Kasım’da Yemen’den atılan balistik füze, hava savunma sistemlerince etkisiz hale getirilmişti.

Haberin Devamı

Dünyayı kandırdı

Suudi Arabistan’da yolsuzluk soruşturması kapsamında gözaltına alınan Prens Velid bin Talal ile Bakan Mutaib bin Abdullah’ın gözaltında tutuldukları Ritz Carlton’da çekilmiş fotoğrafları olduğu iddia edilen görüntüler yayınlandı. Sosyal medyada geniş yer bulan fotoğrafın aslı sonradan ortaya çıktı. Hızla yayılan fotoğrafın Lübnanlı komedyen Charbel Halil’in hazırladığı bir komedi programından olduğu anlaşıldı. Lübnanlı komedyen Charbel Halil’in hazırladığı komedi programının bir bölümü olarak sosyal medyada yayılan fotoğrafta, Suudi prens ve bakanın keyfinin yerinde olduğu gözükürken, otelin lobi benzeri bir yerinde yer yatağında yatıyorlar. Geçtiğimiz Cumartesi günü Suudi Arabistan’da başlayan operasyonlarda içlerinde 11 prens, 4 bakan, eski bakanlar ve holding sahiplerinin de bulunduğu 208 kişi, 100 milyar dolar yolsuzluk yapmak suçlamasıyla gözaltına alınmıştı. Dünyanın en zengin 100 kişisinden biri olan 18 milyar dolar servete sahip Prens Velid bin Talal da gözaltına alınan biriydi. Operasyonlar, 32 yaşındaki Veliaht Prens Muhammed bin Selman’ın gücü tamamen kendi elinde toplama çabası olarak yorumlanmıştı.

Haberin Devamı