Gazete Vatan Logo

Yemen’de Suudi-İran savaşı

Yemen’de Suudi-İran savaşı

Suudi Arabistan, son aylarda Yemen’deki Sünni iktidara karşı güç kazanan İran destekli Şii Husi milislerinin kurduğu Ensarullah hareketine karşı 9 ülkeyle birlikte ortak askeri operasyon başlattı.

‘Kararlı Fırtına’ adı verilen operasyona 100 savaş ve 150 bin askerle katılan Suudi Arabistan, önceki gün Husilerin Aden kentine yaklaşması üzerine kayıplara karışan Yemen Cumhurbaşkanı Abdurrabu Mansur Hadi’yi desteklemek için harekete geçtiklerini duyurdu. Operasyon öncesi Körfez ülkeleriyle görüş alışverişinde bulunan Riyad yönetimi, başta El Kaide olmak üzere bölgedeki terör örgütleriyle mücadelede Washington’a yardım eden Hadi için ABD’den de destek aldı. ABD’nin, Başkan Barack Obama’nın talimatıyla operasyona lojistik yardım ve istihbarat desteği yaptığı açıklandı. İngiltere de desteğini açıkladı

Amaç İran’ı durdurmak

Riyad yönetimi, uzun süredir İran’ı Husileri kullanarak Yemen’de kontrolü ele geçirmeye çalışmakla suçluyordu. İddiayı reddeden Tahran yönetimi, Husilere sadece insani yardım yaptıklarını öne sürmüştü. Nükleer müzakereler için İsviçre’de bulunan İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, operasyonun durdurulmasını istedi: “Suudi Arabistan’ın Yemen karşıtı askeri operasyonu, hiç bir ülkeye fayda sağlamayıp, bölgeyi daha da gergin bir duruma götürecektir. Bölge ve batılı ülkeler sadece IŞİD ve El Kaide’nin işine yarayacak oyunlara girişmemeli.” Operasyonun İran’ı nükleer müzakere masasında elini zayıflatmak için de düzenlendiği yorumları da yapılıyor.

Haberin Devamı

Kara harekatı olabilir

Suudi Arabistan’ın ABD Büyükelçisi Adel el Cubeyr, Yemen’de düzenin sağlanması için kara operasyonuna da gerek duyulabileceğini belirtti. Suudi Arabistan’ın yanı sıra Mısır, Fas, Ürdün, Sudan, Kuveyt, Birleşik Arap Emirlikleri, Katar ve Bahreyn’in de destek verdiği operasyonda, Mısır, Pakistan, Ürdün ve Sudan’ın olası bir kara harekatına hazır oldukları belirtildi. Bu arada Mısır dün 4 savaş gemisini Aden Körfezi’ne gönderdi.

25 kişi öldü

Husileri hedef alan operasyonda önceki akşam, başkent Sana’daki Daylami Hava Üssü’nde bulunan uçaksavar bataryaları ile dört savaş uçağının etkisiz hale getirildiği, Sana’nın güneyindeki Husilere ait askeri kampların da vurulduğu ifade edildi. Saldırılarda çoğu sivil en az 25 kişi öldü, 50’ye yakın kişi de yaralandı.

Haberin Devamı

Operasyonu Prens yönetiyor

Suudi Arabistan’ın öncülüğünde başlatılan ‘Kararlı Fırtına’ adlı operasyon Suudi Savunma Bakanı Prens Muhammed bin Salman’ın yönetiminde devam ediyor. Prens Salman’ın başkent Riyad’da operasyonun yürütüldüğü komuta merkezinde çekilen fotoğrafları dün yabancı basına servis edildi.
Hadi, Suudi Arabistan’da...
Yemen’den kaçan Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi, Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da Suudi Savunma Bakanı Selman bin Abdulaziz ve İstihbarat Başkanı Abdullah el-Humeydan tarafından karşılandı.
‘Lojistik destek veririz’
Cumhurbaşkanı Erdoğan France24’e verdiği demeçte Türkiye’nin Yemen operasyonuna lojistik destek verebileceğini söyledi, “İran ve terörist gruplar Yemen’den çekilmeli” dedi. İran’ın Irak’taki etkisini artırmak istediğini belirten Erdoğan, “İran Musul’da IŞİD’in yerini almamalı” diye konuştu. IŞİD’e karadan müdahale edilmesi konusuna değinen Erdoğan, “Daha önce de söylediğim gibi koalisyonun hava saldırıları etkisiz. IŞİD’i yenmek için karadan müdahale gerekli. IŞİD’in İslam’la alakası yok ve bir devlet değil. Bu terörist bir grup” dedi.
Evli olanlar geri dönmüyor
Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada “Seçimle işbaşına gelmiş Cumhurbaşkanı Hadi’nin talebi üzerine, koalisyon güçlerince Husilere karşı başlatılan askeri harekatı destekliyoruz” denildi. Dışişleri Bakanlığı Yemen’e gidilmemesi çağrısında bulundu. VATAN’a konuşan Bakanlık Tanju Bilgiç de 150-200 Türk’ün Yemenlilerle evli olduğunu ve ülkeden ayrılmayı istemediklerini söyledi.

Haberin Devamı