Gazete Vatan Logo

Yemeği yapıyorum ama sevmiyorum!

Leziz yemeklerimizin mimarları onlar, her yaptıkları neredeyse parmaklarımızı yediriyor. Ancak tabii ki onlar da yaptıkları her yemeği sevmiyor... "En sevmeden yaptığınız yemek nedir?" dedik, ünlü şeflerimiz de nedenlerini açıklayarak cevap verdi...

Yemeği yapıyorum ama sevmiyorum!

Şef Eyüp Kemal Sevinç / EKS Mutfak Akademisi

Çilekli çikolatalı pasta

Daha çok alakart mutfaklarda çalıştığım ve yemek yapmayı sevdiğim için, pastacılıkla pek ilgilenmedim. Tatlıya değil de yemeğe daha düşkün olmamın da bunda etkisi var. Ayrıca pasta kreması her yere bulaşabiliyor ve bu beni biraz rahatsız ediyor.

Malzemeler:

* 12 adet çilek

* 6 adet yumurta

* 200 g un

* 70 gr. mısır nişastası

* 100 gr. tereyağı

* 1 tutam tuz

* 4 gr vanilya

* 340 gr toz şeker

Ganaj için;

* 100 g bitter çikolata

* 100 mlkrema

Çikolata sosu için;

* 250 gr tereyağı

* 60 ml bal

Yapılışı:

Yumurta sarılarını 170 gram toz şeker ile çırpın. Ayrı bir kapta yumurta beyazlarını 170 gram toz şekerle krema kıvamına gelene kadar çırpın. Un, vanilya, tuz ve nişastayı ayrı bir kapta birleştirin ve karıştırın. Tereyağı ocakta eritin ve soğutun. Yumurta sarısı karışımına yumurta akı karışımının bir kısmını ilave edin ve alttan üste doğru yavaşça karıştırın. Tekrar yumurta akı karışımının kalan kısmını ekleyin ve üzerine un karışımını ilave edin. Alttan üste doğru yavaşça karıştırın daha sonra soğumuş tereyağı da ekleyip karıştırmaya devam edin. Hazırlanan pandispanya karışımını çembere dökün ve pişirmek üzere önceden 165-175 derecede ısıtılmış fırında yaklaşık 20-25 dakika pişirin. Ganaj için; çikolatayı bir bıçak yardımı ile doğrayın. Bir tencereye kremayı koyun ve ocakta kaynama noktasına getirin. Kremayı ocaktan alın ve doğradığınız çikolatayı ilave edin ve arada karıştırarak soğumaya bırakın. Çilekleri yıkayıp yapraklarını temizleyin. 2 adet çileği pastanızı süslemek için ayırın ve kalanı ince ince dilimleyin. Soğuyan pandispanyanızı üç eşit parçaya bölün, aralarına ganaj sıkın, dilimlenmiş çilekleri yerleştirin. Soğumuş olan çikolata sosunu da ayrı bir sıkma torbasına alın. En üste çikolata sosu ile kaplayın. Üzerini bütün çilek ile süsleyip dinlendirin.

Haberin Devamı

Mithat Tis/ Develi Via Marin Tuzla

Beğendili kebap

Patlıcanın mevsiminde, kuzu etinin kıvırcık seçilmesi lazım. Son derece lezzetli bir yemek olmasına rağmen, yapılışı, sosun kıvamının tutturulması zor ve meşakkatli.

Haberin Devamı

Malzemeler:

* Kuzu kuşbaşı 200 gr

* 2 adet kemer patlıcan

* 50 gr un

* 0,5 gr tuz

* 0,5 gr karabiber

* 100 cl süt

* 50 gr kaşar

* 50 gr tereyağ

Yapılışı:

Öncelikle patlıcanlar közlendikten sonra ince ince kıyılır, sonrasında ayrı tavada tereyağı ve un kavrulur. Üzerine süt ilave edilerek beşemal haline gelene kadar karıştırılır. Arkasından kaşar ilave edin.

Şef Beril Şanal/ Bebeköy Backyard

Orman meyveli crumble

Pastane ürünleri yapmayı genel olarak sevmiyorum. Tatlı reçeteleri çok fazla hataya ve oynamaya müsait değil; kimyasal reçeteler gibi. Küçücük bir hata yaptığınızda tüm emekleriniz boşa gider.

Malzemeler:

* Yarım su bardağı un

* Yarım su bardağı esmer şeker

* Çeyrek su bardağı toz şeker

* Yarım çay kaşığı toz tarçın

* 1 tutam tuz

* 6 çorba kaşığı küp doğranmış soğuk tereyağ

* 4 su bardağı karışık orman meyvesi

* Yarım su bardağı toz şeker

Yapılışı:

Fırını 180 derecede ısıtın. Büyük bir karıştırma kabında un, esmer şeker, 1/4 su bardağı toz şeker, toz tarçın ve tuzu karıştırın. Küp kesilmiş tereyağını da ekleyip tereyağın yumuşamasına izin vermeden tüm malzemeyi harmanlayın. Soğuk bir yerde muhafaza edin.

Haberin Devamı

Manuel Evan Sotomayor/ Renaissance Istanbul Bosphorus Hotel Executive Chef

Krema soslu, füme enginar kalpli glutensiz makarna

Makarna pişirmeyi sevmiyorum çünkü et ve balık ürünleri düşkünüyüm. Et ve balık ürünlerini hem pişirmeyi hem de yemeyi daha çok seviyorum.

Malzemeler:

* 100 gr glutensiz makarna

* 200 ml krema

* 10 ml sızma zeytin yağı

* 5 gr sarımsak püresi

* 25 gr toz Pecorino Romano peyniri ya da parmesan

* 4 adet enginar kalbi

* 50 gr. odun talaşı

* 4 adet misket domates

* 50 gr. kabak (ince dilimlenmiş)

* 20 gr. kavrulmuş sarımsak ve arpacık soğan

* 6 gr. taze kekik

* Tuz ve beyaz biber tozu

* 10 gr tereyağı

Yapılışı:

* Al dente kıvamında makarnaları pişirin.

* Bir tavada odun talaşını kısık ateşte kızdırın. Duman çıkmaya başladığında tel raf üzerine enginarı koyun yaklaşık 5-6 dakika pişirin.

* Başka bir tavada, orta ateşte zeytinyağı ve sarımsak püresini 10-15 saniye sote edin ve kremayı ekleyin. Domates, enginar, kabağı da ekleyerek 5 dakika kaynamaya bırakın.

Haberin Devamı

* Kaynayan karışıma peyniri ekleyin ve peynir sosun içine eriyene kadar karıştırın. Kekiğin yarısını ekleyin ve karışımı ocaktan alın.

* Tuz ve beyaz biber baharatlarını da hazırladığınız sosa ekleyin. Tereyağını ve makarnayı sosa ekleyerek hepsini karıştırın.

İlhan Güler/ Wyndham Grand İstanbul Levent

Istakoz thermidor

Her ürünün kendine özgü bir hazırlanma ve pişirilme tekniği vardır. Istakoz ise bunların arasında önemli sayılabilecek bir yere sahiptir. Istakoz etinin kalite ve değerinin korunabilmesi aynı zamanda protein ağırlıklı bir yapıya sahip olduğundan dolayı bozulmasına zaman tanımadan canlı olarak haşlanması sunum kalitesi açısından en uygun yöntemdir. Bu nedenden dolayı en sevmeden yaptığım yemek.

Yapılışı:

Derin bir tencereye su doldurulur içerisine defne yaprağı, tane karabiber,deniz tuzu ve sirke ilave edilerek kaynatılır. Istakoz içerisine bırakılarak 15 dakika haşlanır.

Bir kaç taşım kaynadıktan sonra ocaktan alınır.

Sezai Erdoğan/ Çırağan Palace Kempisnki Executive Chef

Sote “Bambu Kökü”

Kokusu ve aromasına bir türlü alışamadığım bir lezzet.

Malzemeler:

* 3 diş sarımsak

* 2 adet kırmızı biber

* 2 adet taze soğan (1 cm kesilmiş)

* 3 adet “kafir” yaprağı (ince dilimlenmiş)

* 80 gr. tavuk kıyması

* 200 gr. Bambu kökü

* 1 çorba kaşığı istiridye sosu

* 2 kaşık soya sos

Yapılışı:

* Uygun bir tavaya az yağ koyularak orta derecede ısıtılır.

* Sarımsak ve biberler ilave edilir ve sarımsaklar altın sarısı olana kadar karıştırılır.

* Tavuk kıyması ve soya sosu ilave edilir ve tavuk kıymaları pişenedek karıştırmaya devam edilir.