Gazete Vatan Logo

YDS sonuçları ne zaman açıklanacak?

YDS sonuçları bu hafta içerisinde açıklanacak. Adaylar, sınav sonuçlarına göre belirli bir seviyeye sahip olacaklar. Yabancı dil seviyesi adayların tazminat miktarlarını da etkileyecek. YDS sonuçları ne zaman açıklanacak?

YDS sonuçları ne zaman açıklanacak?

YDS sonbahar dönemi ile ilgili ÖSYM tarafından yapılan açıklamaya göre sonuçlar, 5 Ekim Perşembe günü ilan edilecek. Adaylar sınav sonuçlarını, ÖSYM’nin aday işlemleri sistemine T.C. kimlik numaraları ve aday şifreleri ile girerek öğrenebilecek. Sınav sonuç belgeleri adayların adreslerine gönderilmeyecek.

YDS SONUÇLARI İÇİN TIKLAYINIZ!

YDS PUAN HESAPLAMA İÇİN TIKLAYINIZ!

Yukarıda verilen linkler bilgilendirme amaçlıdır.

YDS SEVİYELERİ

YDS, yabancı dil tazminatı almak isteyen kamu personellerinin, doktora ve sanatta yeterlilik çalışmasına başvuracak adayların, yüksek lisans programlarına giriş yapmak isteyenlerin yabancı dil seviyelerini belirlemek için yapılan bir sınavdır. YDS, ilkbahar dönemi ve sonbahar dönemi olarak yılda iki defa düzenlenir. Adaylar sınavdan aldıkları puanlara göre belirli bir yabancı dil seviyesine sahip olurlar.

YDS, 100 puan üzerinden değerlendirilir. Test hazırlanmayan diller için çeviriler, ÖSYM’de kurulan jüriler tarafından değerlendirmeye alınır. Sınav sonrasında iptaline karar verilen sorular da değerlendirmenin dışında tutulur ve geçerli sorular üzerinden puan değeri yeniden saptanarak hesaplama işlemi gerçekleştirilir.

Haberin Devamı

Sınavdan alınacak puanlar ve puanların karşılığı olan seviyeler;

50 - 59 puan aralığı E seviyesi,

60 - 69 puan aralığı D seviyesi,

70 - 79 puan aralığı C seviyesi,

80 - 89 puan aralığı B seviyesi,

90- 100 puan aralığı A seviyesi olarak kabul edilir.

YDS PUANI GEÇERLİLİK SÜRESİ NE KADAR?

YDS sonucunda adayların aldıkları puanlar, 5 yıl geçerlilik süresine sahiptir. 5 yıl sonunda YDS’ye girmeyenlerin seviyeleri alt düzeye indirilir. C seviyesinde olanların yabancı dil tazminatları kesilir. B seviyesinde olanlar da sınava girdiklerinde 80-89 puan aralığında bir puan alamazlarsa, dil tazminatı C seviyesi üzerinden verilir.

C seviyesinde olanlar yeniden sınava girdiklerinde en az 70-79 aralığında puan alamazlarsa, alt seviyelere ödeme yapılmadığı için tazminatları kesilir.

YDS YABANCI DİL TAZMİNATI

YDS sonucuna göre adaylar dahil oldukları seviyeye göre tazminat alırlar. Seviyeler ve bu seviyelere karşılık gelen katsayılar şu şekildedir;

Haberin Devamı

- C grubu katsayısı 300

- B grubu katsayısı 600

- A grubu (90- 95 puan aralığı) katsayısı 900

- A grubu (96- 100 puan aralığı katsayısı 1200

YABANCI DİL TAZMİNATI KİMLERE ÖDENİR?

- Hakimler, savcılar

- Mülki idare amirleri

- Dışişleri Bakanlığı meslek memurları

- Daire Başkanı ve daha üst görevlerde bulunanlar (TSK için yarbay ve daha üst rütbeye sahip olanlar)

- Üniversitede öğretim elemanı olanlar

- Tercüman ve mütercimler

- Öğretmenler

Yabancı dil tazminatı alımı için onay gerekmez ancak adayların belirtilen düzeylerde puana sahip olmaları sonucunda tazminat alabilmeleri için, yabancı dil bilgisinden yararlanılıp yararlanılmadığına dair ita amirinden onay alınması şartı getirilmiştir.