Gazete Vatan Logo

YDS sonuçları ne zaman açıklanacak?

2 Nisan 2017 tarihinde gerçekleştirilen Yabancı Dil Seviye Tespit Sınavı(YDS) sonuçları için adayların meraklı bekleyişleri sürüyor. Peki sınav sonuçları ne zaman açıklanacak? Sınav ile ilgili son gelişmeler haberimizde!

YDS sonuçları ne zaman açıklanacak?

ÖSYM tarafından gerçekleştirilen ilkbahar dönemi YDS, saat 10.00’da başladı ve 180 dakika sürdü. Sınav sonuçlarının açıklanacağı tarihi ÖSYM resmi internet sitesinde duyurdu.

YDS Puan Hesaplama İçin TIKLAYINIZ!

YDS Sonuçları İçin TIKLAYINIZ!

Yukarıda verilen linkler bilgilendirme amaçlıdır.

YDS Sonuçları Ne Zaman Açıklanacak?

ÖSYM’nin sınav takvimine göre sınav sonuçları 20 Nisan 2017 Perşembe günü açıklanacaktır. YDS İlkbahar dönemi sınavı çeşitli dillerden yapılmaktadır. Sınavın yapılmış olduğu dilleri sıralayacak olursak, bu diller; Arapça, Almanca, Çince, Bulgarca, Ermenice, Danimarkaca, Fransızca, Farsça, Gürcüce, Hollandaca, İspanyolca, İngilizce, Japonca, Korece, Macarca, Lehçe, Rumence, Portekizce, Sırpça, Rusça, Yunanca ve Ukraynaca dilleridir.

YDS Sonuçları Nasıl Öğrenilecek?

Sınav sonuçları açıklandığında adaylar T.C. kimlik numaraları ve aday şifreleri ile aday işlemleri sistemine girerek sonuçlarını öğrenebilecekler. Sınav sonuçları sadece ÖSYM’nin internet sitesinde duyurulacaktır. Adayların adreslerine sınav sonuç belgeleri gönderilmeyecektir.

Haberin Devamı

Sınavın Değerlendirmesi Nasıl Yapılacaktır?

Sınav kitapçıklarının cevap alanları, ÖSYM tarafından optik okuyucu ile okunacaktır ve bilgisayar ortamında gerekli değerlendirme işlemi yapılacaktır. Değerlendirme işlemleri sırasında adayların vermiş oldukları doğru cevaplar dikkate alınacak olup verilmiş olan yanlış cevaplar değerlendirme dışında tutulacaktır. Sınav sonrasında ÖSYM Başkanlığı ya da yargı mercileri tarafından iptaline karar verilmiş olan soru varsa, bu sorular da değerlendirme dışı bırakılırlar. Geçerli soruların puan değerleri yeniden hesaplanarak puanlama işlemi yapılır.

Adayların vermiş oldukları doğru cevap sayıları toplanır ve YDS puanları 100 üzerinden hesaplanır. Test hazırlanmamış olan dillerde ise çeviriler ÖSYM tarafından kurulacak olan jüriler tarafından değerlendirilecektir. Bu değerlendirme de 100 puan üzerinden yapılacaktır.

YDS Puanları ve Seviyeler

Adayların alacakları her bir puan farklı bir seviyeye tekabül etmektedir. Aşağıda alınan puanlar ve bu puanların karşılıkları olan seviyeler yer almaktadır;

Haberin Devamı

90 ve 100 arasındaki puanlar A seviyesi,

80 ve 89 arasındaki puanlar B seviyesi,

70 ve 79 arasındaki puanlar C seviyesi,

60 ve 69 arasındaki puanlar D seviyesi,

50 ve 59 arasındaki puanlar E seviyesi olarak kabul edilmektedir.

YDS sonucuna göre belirlenen bu seviyelerden hangisine ne miktarda tazminatın ödeneceği ise ilgili mevzuat çerçevesine göre tespit edilmektedir.

YDS Puanı Nerelerde Kullanılır?

ÖSYM Başkanlığı, yabancı dil için tazminat almak isteyen kamu personellerinin yabancı dil bilgisi seviyelerini belirlemek için YDS adı ile tek bir sınav gerçekleştirmektedir. O nedenle de YDS, dil tazminatı alacaklar ve yabancı dil seviyesini belgelemek isteyenler kişiler ile yüksek lisans ve doktora yapacak olanlar gibi büyük bir kitleyi ilgilendirmektedir.

YDS Puanı Kaç Yıl Geçerlidir?

ÖSYM tarafından alınan karar doğrultusunda Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı sonuçları kurumların kendi mevzuatlarında ki geçerlilik süresi boyunca olacaktır. YDS puanı için geçerlilik süresini, adayın başvuru yaptığı kurum belirleyecektir. Bunun ile birlikte YDS sonuçları Yabancı Dil tazminatıyla ilgili olarak da 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 2. Maddesince, sınavda adayın aldığı puan sınavın gerçekleştiği tarihi itibariyle 5 yıl süre ile geçerli olacaktır. Belirlenen bu 5 yıl sürenin sonunda sınava girmeyenlerin yabancı dil seviyeleri de bir alt düzeye inmiş olarak sayılacaktır. C seviyesi olanların yabancı dil tazminatları da kesilecektir.

Haberin Devamı

YDS Puan Seviyeleri ve Memur Dil Tazminatı

90 ve 100 arası A seviye 1500

80 ve 89 arası B seviye 600

70 ve 79 arası C seviyesi 300

60 ve 69 arası D seviyesi X

50 ve 59 arası E seviyesi X