Gazete Vatan Logo

YDS sonuçları açıklanıyor!

YDS sonuçları adaylar tarafından merak ile bekleniyor. 2 Nisan’da gerçekleştirilen YDS sınavının sonuçlarının açıklanacağı tarih ne zaman? YDS ile ilgili detaylar haberimizde!

YDS sonuçları açıklanıyor!

ÖSYM, sonbahar dönemi YDS ve ilkbahar dönemi YDS olmak üzere bir sene içinde iki defa sınav yapıyor. En son gerçekleştirilen YDS için sınav sonuçlarının açıklanacağı tarih yaklaştı.

YDS Puan Hesaplama İçin TIKLAYINIZ! (http://sorgulama.net/yds-puan-hesaplama/ )

YDS Sonuçları İçin TIKLAYINIZ!

Yukarıda verilen linkler bilgilendirme amaçlıdır.

YDS Sonuçlar Ne Zaman Açıklanacak?

ÖSYM tarafından ilan edilmiş olan sınav takvimine göre ilkbahar dönemi YDS sonuçlarının açıklanacağı tarih 20 Nisan 2017 Perşembe yani yarın olarak açıklandı. YDS sınav sonuçları açıklandıktan sonra adaylar, ÖSYM’nin aday işlemleri sistemine aday şifreleri ve T.C. kimlik numaralar ile girerek sonuçlarını öğrenebilecekler. Ayrıca sınav sonuç belgesi gönderimi yapılmayacaktır.

YDS Hangi Diller İçin Yapılmaktadır?

ÖSYM’nin gerçekleştirdiği YDS şu diller için yapılmaktadır; Almanca, Arapça, Bulgarca, Çince, Danimarkaca, Fransızca, Ermenice, Farsça, Gürcüce, Hollandaca, İtalyanca, İngilizce, İspanyolca, Japonca, Lehçe, Korece, Portekizce, Macarca, Rumence, Rusça, Sırpça ve Ukraynaca.

Haberin Devamı

YDS Arapça, Almanca, Fransızca, İngilizce ve Rusça dilleri için sonbahar ve ilkbahar dönemlerinde olmak üzere senede 2 kez, belirtilen diğer diller için ise yalnızca ilkbahar döneminde yani senede 1 kez gerçekleştirilmektedir.

YDS Puanları ve Seviyeleri

Yabancı dil seviyesi, sınava girmiş olan tüm adaylar için geçerli olacak şekilde 100 tam puan üzerinden hesaplanmaktadır. Hesaplanan puanlar ve hesaplanan puanlara karşılık gelen seviyeler şu şekildedir;

A seviyesi, 90 – 100 arasında puan alanlar

B seviyesi, 80 – 89 arasında puan alanlar

C seviyesi 70 – 79 arasında puan alanlar

D seviyesi 60 – 69 arasında puan alanlar

E seviyesi 50 – 59 arasında puan alanlar

olarak kabul edilmektedir. Sınava giren adayların alacakları sonuçlara göre belirlenecek olan seviyelerden hangisi için ne miktarda tazminat ödeneceği de mevzuat çerçevesinde tespit edilecektir.

YDS Puan Seviyeleri ve Memurların Dil Tazminatları

YDS sınavına giren adayların almış oldukları puanlar ve bu puanlar doğrultusunda alınacak tazminat miktarları da farklılık göstermektedir. Puanlar ve tazminat miktarları şu şekildedir;

Haberin Devamı

90 – 100 puan arasında olanlar A seviyesi 1500

80 – 89 puan arasında olanlar B seviyesi 600

70 – 79 puan arasında olanlar C seviyesi 300

60 – 69 puan arasında olanlar D seviyesi X

50 – 59 puan arasında olanlar E seviyesi X

YDS Puanı Kaç Yıl Geçerli Olacaktır?

ÖSYM tarafından alınan karar doğrultusunda YDS sınavından alınacak olan puanın geçerlilik süresi, kurumlarında kendi mevzuatlarında yer almakta olan süre kadardır. Adayların YDS’den aldıkları puanların geçerlilik süresi, başvuruda bulunulacak olan kurumlar tarafından belirlenecektir. Bununlar birlikte de YDS sonuçları Yabancı Dil Tazminatıyla ilgili olarak da 375 sayılı kanun hükmünde kararname 2. Maddesince, adayların sınavda aldıkları puan sınavın yapıldığı tarihten itibaren 5 sene süre ile geçerli olacaktır. Belirlenmiş olan bu 5 senelik süre sonunda, aday sınava girmemiş ise yabancı dil seviyesi bir alt düzeye inmiş olarak kabul edilecektir. C seviyesinde olan adayların da aldıkları yabancı dil tazminatları kesilecektir.

Haberin Devamı

Yabancı Dil Tazminatı Kimlere Ödenmektedir?

15 Nisan 1997 tarihi itibariyle yürürlüğe girmiş olan ‘’Yabancı Dil Tazminatı Miktarlarına İlişkin Esaslar’ın üçüncü maddesinin üçüncü fıkrasına göre;

Mülki İdare Amirleri,

Savcılar ve Hakimler,

Dışişleri Bakanlığı meslek memurları,

Daire Başkanı ile daha üst yönetim görevinde olanlar,

Üniversite öğretim elemanları,

Tercümanlar ve Mütercimler,

Öğretmenler için ödenecek olan yabancı dil tazminatı ile ilgili olarak herhangi bir onay işlemi gerekmez.

Yukarıda belirtilen görevlerin dışında çalışan kamu görevlisi kişilerin YDS’de belirlenmiş olan seviyelerde puanlara sahip olmaları durumunda yabancı dil tazminatlarını alabilmeleri için ita amirinden, personelin yabancı dil bilgisinden görevi içinden yararlanılıp yararlanılmadığına ilişkin olarak onay alınması şartı getirilmiştir.