Volki tolki gibi konuşturan kamu tarifesi Mayıs ayında yenileniyor

Polisi, öğretmeni, jandarmayı yeni dönemde cepten kim konuşturacak

Haberin Devamı

Avea ile İçişleri Bakanlığı arasındaki 10 yıllık kamu tarifesi hizmet sözleşmesi Mayıs ayında bitiyor. Yaklaşık 1.5 milyon kamu personelinin yararlanabildiği kamu tarifesi için İçişleri Bakanlığı 3 GSM operatöründen teklif almaya hazırlanıyor. Polislerin telsiz yerine cepten konuştuğu, pek çok kişinin de sınırsız konuşma hakkını abarttığı biliniyor. Bu yüzden ihalenin 1.5 milyon abonenin yer değiştirmesi dışında ekonomik anlamda bir kapışmaya sahne olup olmayacağı merakla bekleniyor.

8 milyar dolara yakın büyüklüğü olan GSM pazarında gözler kamu tarifesi ihalesine çevrildi. İçişleri Bakanlığı Mayıs 2003’te o dönem yüzde 100’ü kamuya ait olan Aycell ile 10 yıllık kurumsal hizmet sözleşmesi anlaşması imzalamıştı. Bu tarife sayesinde öğretmeninden, polisine, jandarmasından itfaiye erine kadar kamuda çalışanlar çok özel tarifeden faydalandılar.

Ancak tarifenin sınırsız oluşu, çoğu zaman suistimalleri de beraberinde getirdi. ‘İstersen 24 saat konuş yine de kamu tarifesinden ücretlendiril. Sınır aşma sıkıntısı yaşama’ şeklinde özetlenebilecek düzenleme ile birlikte bu hatlar ‘Eyvah faturam kabaracak’ kaygısı olmaksızın kullanıldı. Öyle ki bazı çalışan memurların iki hat alıp bir tanesini evde bıraktıkları, çocuklarının odasında açık bırakarak onun uyanıp uyanmadığını ağlayıp ağlamadığını anlamak için bile kullandıkları yani bir volki tolki cihazı gibi kullandıkları ortaya çıktı. Pek çok polis memurunun da telsizden konuşmak yerine birbirleri ile yine bu kamu tarifesi üzerinden haberleştikleri biliniyor.

1.5 milyon abone var

Bu önemli sözleşmenin süresi 4 ay sonra doluyor. VATAN’ın sorularını yanıtlayan İçişleri Bakanlığı yetkilileri, “Rekabetçi bir ortam olmasını istiyoruz. Yeni sürece tüm GSM operatörleri davet edilecek. Kamu açısından en fazla fayda sağlayan operatör ile el sıkışacağız” bilgisini verirken, Avea yetkilileri ‘gizlilik anlaşması’ nedeniyle açıklama yapamayacaklarını ifade ettiler.

Toplu geçişi içermiyor

İçişleri Bakanlığı bünyesinde görev yapan 246 bin polis, 60 bin jandarma ve 1500 sahil güvenlik komutanlığı personeli ve mülki amirleri kapsayan sözleşme ek hatlarla birlikte 1 milyon 500 bine yakın abonenin yer değiştirmesi anlamına geliyor. Ancak ihale tüm personeli bir bütün olarak ele alıp bir yerden bir yere de geçirmiyor. Dolayısıyla ortada bir kamu tarifesi olacak ancak isteyen personel şayet mevcut operatöründen memnunsa o operatörde kalmaya da devam edecek.

Dengeleri değiştirebilir

İhalenin stratejik önemi olduğu da biliniyor. Zira 10 yıl önceki anlaşma sonrası İçişleri mensuplarının aileleriyle daha rahat konuşabilmesini sağlamak isteyen Avea, her memurun 4 hat daha alabilmesine olanak sağlamıştı. Dolayısıyla kamu personelinin yakınlarıyla birlikte yer değiştirmesi halinde sektörde büyük bir dalgalanma yaşanabilecek. Bu yüzden her ne kadar kamu tarifesi anlaşmasının GSM operatörü için ekstra kazanç anlamına gelmese de abone yarışı için büyük önemi olabileceği belirtiliyor. Bu konuda konuşan bir GSM operatörünün yetkilisi “Kamu tarifesi ihalesi için ağzımınız suyunun aktığını söyleyemeyiz. Zira 10 yıllık anlaşma öyle sınırsız ki kamudakiler çok konuşup az ödemişler. Bu formülün bozulmasını istemeyeceklerdir. Dolayısıyla yine benzer koşulları arayacaklardır. Bu yüzden operatörler arasında büyük bir kapışma olur mu emin değilim” dedi.

Avea’nın faturalı hatta pazar payı yüzde 24.5

Bilgi Teknolojileri Kurumu (BTK) tarafından açıklanan verilere göre Avea’nın Eylül 2011 itibarıyla toplam 13 milyon 210 bin abonesi bulunuyor. Eğer Avea, İçişleri Bakanlığı tarafından düzenlenecek ihaleyi kaybederse müşterilerinin yüzde 11’ini kaybetmiş olacak. Bu durum zorlu bir rekabetin yaşandığı GSM pazarında tüm dengelerin değişmesi anlamına gelir.

Sektörün geneline bakınca faturalı hatlarda Turkcell’in yüzde 51, Vodafone’un ve Avea’nın yüzde 24.5’ar payı var. Kamu tarifesinden yararlananlar Avea’nın faturalı hat abonesi toplamında yüzde 44’lük bir paya sahip. Dolayısıyla kamu tarifesini bir başka operatörün alması, faturalı hat dengesinde yüzde 10’a yakın bir payın yer değiştirmesi anlamına gelebilir.

Avea açısından önemli taşıyan bir diğer önemli noktada İçişleri mensuplarının tamamına yakınının faturalı hat kullanıyor olması. Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Genel Komutanlığı personeli faturalı hat kullanırken, kendi aralarında daha ucuza konuşma olanağı sağladığı için yakınlarına da faturalı hat aldı. BTK verilerine göre, Türkiye’de faturalı hat kullanımında Avea açık ara lider durumda. Avea’nın sattığı her 100 gsm hattının 44.4’ü faturalı. En yakın rakibi Turkcell’de ise bu oran 36.7 iken, Vodafone da 35.5 seviyesinde. Bu nedenle yeni sözleşme sadece şirketlerin abone sayısını değil, gelirlerini de ciddi anlamda etkileyecek.

67 milyon abone var

BTK verilerine göre Eylül 2012 itibarıyla 67 milyon 160 bin cep telefonu abonesi var. Türkiye nüfusunun 74.7 milyon olduğu düşünüldüğünde nüfusun yüzde 90’ının cep telefonu kullandığı görülüyor. Cep telefonu kullanıcılarının yüzde 39’u faturalı hat kullanırken, yüzde 61’i ise kontörlü hat kullanıyor. Toplam abonelerin yüzde 92’sini bireysel, yüzde 8’ini ise kurumsal aboneler oluşturuyor.

DİĞER YENİ YAZILAR