İran, altını kaçakçı yöntemiyle çıkarıyor

Haberin Devamı

İran’a altın ihracatıyla ilgili tartışmalar sürüyor. ABD yaptırımları yüzünden son aylarda Dubai üzerinden gerçekleşen ihracatın nasıl işlediğini anlamak için uluslararası para trafiğini çok iyi bilen 2 uzmanla görüştüm. Malum uluslararası yaptırımlar yüzünden yaklaşık 1 yıldır İran’dan alınan petrol ve doğalgazın parası bankacılık sistemi üzerinden transfer edilemiyor. Bu nedenle taraflar ödeme sorununu aşmak için kurye ve mutemetler üzerinden işleyen yeni bir sistem geliştirdi. Uzmanların verdiği bilgilere göre sistem şöyle işliyor: İranlılar Halk Bankası’nda biriken alacaklarıyla bankadan ve piyasadan külçe altın satın alıyor. Alınan altınların transferini satıcı şirketler üstleniyor. Firmalar altın ihraç etmek için gereken yasal belgeleri temin ediyor. Hemen ardından 6 ila 10 kişiden oluşan bir kurye grubu oluşturuyor. Tek seferde 200 ila 300 kilo taşıyabilen kuryeler her partide yaklaşık 11 milyon dolarlık altını yurtdışına çıkarabiliyor. Kuryeler resmi evraklarıyla birlikte havalimanına doğru yola çıkıyor. Ekibe bir şirket yetkilisi eşlik ederken, tanımadıkları bir kişi de onları uzaktan izliyor. Bu kişi uçuştan önce herkesin uçağa bindiğinden emin olduktan sonra kargonun yola çıktığını telefonla Dubai’ye bildiriyor ve aynı uçakla yola çıkıyor. Dubai Havalimanına inen kuryeleri burada İranlılar adına aracılık yapan bir kişi karşılıyor. Kuryeler altınları burada ilgili kişilere teslim edip, karşılığında evrakları alıyor. Yine burada da bir kişi uzaktan bu alışverişi gözlüyor ve teslimatın gerçekleştiğini merkeze bildiriyor.

İran, altını kaçakçı yöntemiyle çıkarıyor

İşte SPK’nın yeni başkan adayları

Geçen hafta Meclis’ten geçen Sermaye Piyasası Kanunu ile görevleri tamamlanan SPK Başkanı Vedat Akgiray ve Kurul üyelerinin görevlerine devam edip etmeyeceklerine ilişkin tartışmalar devam ediyor. Başbakan Yardımcısı Babacan’ın açıklamalarından anlaşıldığı kadarıyla Akgiray’ın tekrar atanma ihtimali oldukça zayıf. Bu nedenle başkent koridorlarında başkanlık için çeşitli isimler dolaşmaya başladı.

Kulislerde daha ilk günden itibaren İMKB Başkanı İbrahim Turhan’ın adı geçmişti. Ancak Turhan’ın bu göreve atanması borsanın özelleştirme sürecinin başlaması yüzünden pek mümkün görülmüyor. Zaten İMKB Başkanı Turhan da “ Şu anda yaptığım işten gayet memnunum” diyerek başkanlığa sıcak bakmadığını açıkça ifade etmişti.

Kulislerde SPK Başkanlığı için öne çıkan en önemli isim Türk Telekom’un eski CEO’su Gökhan Bozkurt. Ak Parti’nin iktidara gelmesiyle başarı basamaklarını hızla tırmanan Bozkurt, Ziraat ve Halk Bankası’nda önemli görevler üstlendi. 2006’da Türk Telekom bünyesine katılan Bozkurt, 2010’da şirketin CEO’luğuna getirildi. Eylül’de sürpriz bir şekilde görevden alındı ve danışmanlığa atandı. Babacan’a yakın bir isim olan Bozkurt, Ankara’da güçlü ilişkilere sahip.

Kulislerde son dönemde öne çıkan bir isim de 28 Şubat döneminde de Kurulda kritik pozisyonlarda görev yapan Kurul Üyesi Vahdettin Ertaş. Daha önce Altın Borsası Başkanlığı da yapan Ertaş, 6 yıldır SPK Kurul Üyeliği görevini yürütüyordu. Piyasada SPK tecrübesi ile öne çıkan Ertaş’ın Ankara bürokrasisinde de destek gördüğü belirtiliyor. Ertaş’ın tek dezavantajı ise Galip Öztürk ve Metro Grubu davası dolayısıyla isminin sanık olarak iddianameye girmesi olarak görülüyor.

DİĞER YENİ YAZILAR