Hintliler altın aramak için Türkiye’ye geliyor

Haberin Devamı

344 milyar dolarlık altın rezervine sahip Türkiye, yerli ve yabancı şirketlerin gözdesi haline geldi. 115 şirket arama ve üretim izni için Enerji Bakanlığı’nın kapısını çalarken, yatırımcılar arasında çok sayıda yabancı şirketin de olduğu öğrenildi. En dikkat çekici adaylar ise yılda 900 ton altın ithal eden Hintliler...

Sadece düğün sezonunda 200 ton altın tüketerek rekorları alt üst eden Hintliler altında rotayı Türkiye’ye çevirdi. Yılda ortalama 900 ton altın ithal ederek dünyanın en büyük ithalatçısı olan Hintliler arama ve üretim yapmak için Enerji Bakanlığı’nın kapısını çaldı. Enerji Bakanı Taner Yıldız, “Altın fiyatlarındaki artışa paralel olarak arama ve üretim için son yıllarda çok sayıda yabancı yatırımcı geliyor. Lisans başvurularını büyük bir dikkatle inceliyoruz. Uygun şartları taşıyanlara en kısa zamanda lisans vereceğiz” dedi.

344 milyar dolarlık altın var

Maden Tetkik Arama (MTA) verilerine göre Anadolu’daki altın rezervinin toplam büyüklüğü 6500 ton. Bunun parasal karşılığı ise 344 milyar dolar. Bu büyük rezerve rağmen Türkiye’de altın üretimine ilk kez 2001 yılında başlandı. Bu dönemde yerli ve yabancı firmalar ilk kez altın çıkardı. Çıkarılan miktar ise sadece 1.4 yon idi. Aradan geçen 10 yılda hem oyuncu sayısı arttı hem de üretim adeta patladı. 2011 sonunda Türkiye’deki toplam altın üretimi 25 tona ulaştı. Bu rakamın 2012 sonunda 30 tona ulaşması bekleniyor.

Üretimde yaşanan bu artış sektöre yeni oyuncuların girmesini de teşvik ediyor. Yeni oyuncuların girmesi ise Türkiye’deki altın rezervlerinin kısa sürede ekonomiye kazandırılması anlamına geliyor. Bu da yılda 200 tona ulaşan altın ithalatının yurtiçi kaynakların devreye alınmasıyla azalması hem de devletin vergi ve diğer düzenlemelere elde edeceğin gelirlerin artması anlamına geliyor.

115 şirket izin için başvurdu

Vatan’ın sorularını cevaplandıran Enerji Bakanı Yıldız, yeraltındaki varlıkları ekonomiye kazandırmak için yoğun bir çalışma bir çalışma içinde olduklarını dile getirdi. Bu noktada kıymetli madenlerle alakalı özel bir çalışma yürüttüklerini anlatan Yıldız, “Altın ve benzeri kıymetli madenlerin fiyatı son yıllarda ciddi anlamda yükseldi. Böyle olunca üretim maliyetlerinin ortalamanın bir parça daha üzerinde olduğu Anadolu’daki madenleri çıkarmak yatırımcılar açısından cazip hale geldi. Bu nedenle son 2 yıldır yabancı yatırımcılardan ciddi bir ilgi var” dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’ndan alınan bilgilere göre 2012 yılı Kasım ayı itibarıyla altın aramak için Maden İşleri Genel Müdürlüğüne 115 şirket başvurdu. Bu firmaların içinde yabancı firmaların da yer aldığı belirtiliyor.

2016’da denge sağlanacak

Türkiye’de altın aramaya istekli ülkelerin başında Hintliler geliyor. Hindistan her yıl 900 ton altın ithalatına karşı 2 ton üretim gerçekleştiriyor. Bu nedenle altın üretimi konusunda Hint firmalarının dünya genelinde büyük bir ilgisi söz konusu. Hindistan’ın yanı sıra Amerikalı, Kanadalı, Avustralyalı, Azeri ve Körfez ülkelerinden de yatırımcılar geliyor. Bakan Yıldız, “Altın fiyatlarındaki artışa paralel olarak arama ve üretim için son yıllarda çok sayıda yabancı yatırımcı geliyor. Lisans başvurularını büyük bir dikkatle inceliyoruz. Uygun şartları taşıyanlara en kısa zamanda lisans vereceğiz” dedi.

Madencilik sektörünün kendine has özellikleri olduğunu anlatan Bakan Yıldız, “Altın madenciliğinde kısa değil, orta ve uzun vadeli bakanlar kazanıyor. Bugün üretim yapan şirketlerimizden birisi sadece arama faaliyetleri için 220 milyon dolar para harcadı. Bir başka şirket ise 40 milyon dolar harcamasına karşın hiçbir şey bulamadı. Sabır ve metanet gösteren, güçlü sermaye yapısına şirketler için madencilik sektöründe büyük fırsatlar var” diye konuştu.

Yeni yatırımcıların gelmesiyle altın üretiminin hızla artacağını kaydeden Bakan Yıldız, “ Fiyatlardaki artış ve üretim kapasitesinin artmasına bağlı olarak altın ithalatının zaman içinde azalacağını öngörüyoruz. Beklentimiz 2016 yılında yerli altın üretiminin ithalatın yarısını karşılaması yönünde. Bu da yılda yaklaşık 75 tonluk bir üretim kapasitesi anlamına geliyor” dedi.

Hindistan dünyanın altın deposu

Hindistan her yıl 900 ton altın ithalatına karşı 2 ton üretim gerçekleştiriyor. Dünyanın en büyük altın ithalatçısı olan Hindistan’ın, 2001-2002 yılında 4.1 milyar dolar olan altın ithalatı, 2010-2011 yılında 33.6 milyar dolara yükseldi. Bu seviyelerdeki altın ithalatının ödemeler dengesi üzerinde büyük bir yük ve cari açığa neden olacağı ifade ediliyor.

Altın üretimi rekora koşuyor

Türkİye de altın üretimine 2000 yılında başlandı. Yabancı şirketler eliyle başlayan altın madenciliği çalışmaları ilk meyvesini 2001 yılında verdi. Bu dönemde gerçekleştirilen üretim sadece 1.4 ton olsa da elde edilen sonuçlar gelecek adına oldukça ümit vericiydi.

Dünya altın fiyatlarının hızla yükselmesi ve altın talebinin ciddi anlamda artması altın üretmek isteyen firmaları yatırım yapma konusunda cesaretlendirdi. Bu gelişmeye bağlı olarak olarak sektör 2005’ten itibaren hızlı bir şekilde büyüme ve gelişim kaydetti. Yıllık üretim 5 tondan iki yıl gibi kısa sürede yüzde 100 arttı ve çift haneli seviyelere çıktı.

2007’de psikolojik sınır olarak görülen 10 ton barajını aşan sektör 2010 sonuna gelindiğinde 17 tonluk üretime imza atmıştı. Altın fiyatlarındaki yükselişin küresel ekonomik kriz döneminde hız kazanması, fiyatların 2009 Eylül’ünden itibaren 1000 dolar bandına yerleşmesi ve Türkiye’de arama yapan şirket sayısının hızla artması sonucu sektör geçen yıl büyük bir başarıya imza atarak 25 ton ile üretim rekoru kırdı. Sektör temsilcileri yakalanan büyüme ivmesinin bu yılda süreceğini belirterek, “Bu yıl sonunda üretim 30 tona ulaşacak” bilgisini veriyor.

DİĞER YENİ YAZILAR