Borsa yükseliyor patronlar satıyor

Haberin Devamı

Borsadaki yükselişe paralel artan şirket değerleri patronların hisse satışı için tam bir fırsat oldu. Yılbaşından bu yana çok sayıda şirket patronu ya hisse sattı ya da satış için görüşüyor.

Geçen yılki performansıyla dünya getiri sıralamasında zirvede yer alan Borsa İstanbul, bu yıla da iyi bir başlangıç yaptı. Yıl içinde 86.787 puanla tarihi zirvesine çıkan BIST 100 Endeksi, yılbaşından bu yana yüzde 5 arttı. Borsa İstanbul’un bu performansı sadece yatırımcıları değil şirket patronlarının da yüzünü güldürüyor. Hisselerde yaşanan yükselişe paralel olarak şirketlerin değerinde gerçekleşen tırmanış, patronlara hisse satışı için fırsat yarattı. Öyle ki son zamanlarda şirket ortaklarından peşpeşe ya hisse satışı yapmak için harekete geçtikleri ya da hisse sattıkları yönünde açıklamalar geliyor.

Alan-satan memnun

Büyüme potansiyeli yüksek ülkelerdeki şirketlere ortak olmak isteyen yabancı fonların, artan ilgisi de bu süreci destekleyen bir diğer önemli etken. Özellikle gelecek vaadeden küçük ve orta ölçekli şirketler yabancı fonların gözdesi haline gelmiş durumda. Belli bir büyüklüğe gelmiş ve daha da büyüyebilmek için nakit girişine ihtiyaç duyan şirketler için yabancı ilgisi tam bir piyango. Fonlar şirketin geleceğine inanıp ortak oluyor, hisse satışıyla nakit sağlayan ortaklar şirkete yatırım yapıyor, yatırım sonrası şirket daha da büyüyor ve sonunda herkes kazanıyor. Win-win (kazan-kazan) modeli güzel bir örnek.

Gelelim son dönemde hisse satışı kararı alan şirketlere.

Geçen hafta 50 yıldır sektörün öncü şirketlerinden biri olan Feniş Alüminyum’un satış vitrinine çıktığı açıklandı. Feniş Alüminyum’un ana hissedarı Feniş Holding, hem kendi hem de Feniş Alüminyum hisselerinin blok alımı ile ilgilenen yabancı bir fon ile görüşmelere başlandığını duyurdu.

Yine geçen hafta araç üstü ekipman yapan Katmerciler’in patronu İsmail Katmerci, yurtdışında yerleşik yatırımcılara hisse satmak için görüşmeler yaptığını açıkladı. Ancak şirkette yüzde 58.11 paya sahip İsmail Katmerci, fonlara sahip olduğu ‘B’ grubu hisselerinin çoğunluğunu kaybetmeyecek, bir kısmının satışını yapacak.

Hangi şirket hisse sattı hangisi flört ediyor?

- Feniş Alüminyum: Şirket hisselerin blok alımı için bir fonla ön görüşmelere başladı.

- Katmerciler: Azınlık hisse satışı için yabancılarla görüşüyor.

- Duran Doğan: Yüzde 23.63’ü LGR International’a satıldı.

- Akdeniz Güvenlik: Stratejik ortaklık, hisse alımı için görüşmeler yapıyor.

- İndeks Bilgisayar: Yüzde 20’si Polonyalı MCI Management’a satıldı.

- Atlantis Yatırım Holding: Atlas Alpha Yield Fund ile hisse iştirak sözleşmesi imzaladı.

- Mutlu Akü: Ulusal ve uluslararası gruplarla stratejik işbirliği görüşmeleri yürütüyor.

- Logo Yazılım: Hisselerinin bir kısmının satışı için İngiliz Mediterra Capital Partners ile görüşüyor.

- Adese: Selva Gıda ve Seha İnşaat mülkiyetindeki bir kısım hissenin Beeches Finance Corporation’a satışı için opsiyon anlaşması imzalandı.

Ekiz Yağ, Duran Doğan, Mutlu Akü, Akdeniz...

Cayman Adaları’nda kurulu Atlas Alpha Yield Fund, son dönemde Türk şirketlerine ortak olarak dikkat çeken bir fon. Atlas Alpha son olarak Ekiz Yağ ile anlaştı. Ekiz Yağ, yapacağı tahsisli hisse ihracı ile Atlas Alpha’dan elde edeceği kaynağı yatırımlarda ve işletme sermayesi ihtiyacında kullanmayı planlıyor. Atlas Alpha, Şubat ayında Atlantis Yatırım Holding ile hisse iştirak sözleşmesi imzalamıştı.

Ülker’in sahibi Yıldız Holding bünyesindeki Duran Doğan’ın da yüzde 23.63’ü Şubat ayında 8 milyon euro bedelle Fransa ve Belçika karton ambalaj sanayi sektöründe faaliyet gösteren LGR International SA şirketine satıldı. Yabancılara hisse satışı veya stratejik işbirliği ile görüşmeler yapan bir diğer şirket Mutlu Akü. Şirketin yüzde 74.8’ine sahip olan Mutlu Holding, Şubat ayında ulusal ve uluslararası gruplarla görüşmelere devam ettiklerini belirtmişti. Akdeniz Güvenlik de stratejik büyüme planları çerçevesinde yurtiçi ve yurtdışında, savunma sanayi sektöründeki teknoloji ve bilgi yoğun çalışan şirketlerle stratejik ortaklık kurmak istiyor.



Erol Bilecik, en iyi borsacılara taş çıkardı

İndeks Bilgisayar’ın sahibi Erol Bilecik, şirket hisselerinde yaptığı alım satımlarla en tecrübeli borsacıyı bile kıskandırdı. Erol Bilecik, İndeks Bilgisayar’ın yüzde 20’sine denk gelen 11.2 milyon adet payı, 21 Mart’ta hisse başına 4.35 TL’den Polonyalı MCI Management’a sattı. Buna göre, toplam satış bedeli 48.7 milyon liraya denk geliyor. Oysa Erol Bilecek tam 10 ay önce İndeks Bilgisayar’ın yüzde 35.5 hissesini Yunan EFG Eurobank’tan 47.2 milyon TL’ye geri almıştı. Bu işlemde hisse başı fiyat 2.37 TL olarak belirlenmişti. Yani Erol Bilecek 10 ay önce aldığı hisselerin neredeyse yarısını aynı fiyata başka bir yatırımcıya satmayı başardı. Logo Yazılım da Aralık ayında İngiliz Mediterra Capital Partners ile hisselerinin bir kısmının satışı ile ilgili görüşmelere başladı.

DİĞER YENİ YAZILAR