Yeni Celtics'te yeni Nowitzki

Haberin Devamı

Bu kadar iddialı bir başlık için kendim de içten içe erken olduğunu düşünüyorum. Ancak Celtics'in yeni yapılanması içerisinde gelecek vaadeden bir uzunun, ihtiyacı olan süreleri de alacak olması nedeniyle çok iyi bir noktaya gelebileceği düşüncesi ve heyecanı bu iddiayı ortaya çıkarmaya yetiyor.

Peki kim bu uzun? Boyu ve yeteneklerinden önce altı harfli aile adındaki beş sessiz harfle, telaffuzu oldukça zor bir isim olarak dikkat çeken Kelly Olynyk. Amerikalılar onu Olinik diye telaffuz ediyor. Kanada vatandaşı 1991 doğumlu Olynyk, 2013 draftında ilk tur 13. sırada Dallas Mavericks tarafından seçildi. Celtics bir takas hamlesiyle 16. sırada seçtiği Lucas Nogueira'yı ve iki gelecek yıllarda kullanılacak draft hakkını Mavericks'e göndererek Olynyk'i aldı. Geride kalan Yaz Ligi performanslarına bakıldığında da akıllı bir hamle yapmış gibi görünüyor.

YENİDEN YAPILANMA SÜRECİ ÖNEMLİ

Boston Celtics bu sezon sonunda takıma yıllarca hizmet eden Paul Pierce'la birlikte Kevin Garnett ve Jason Terry'i takasla göndererek yeniden yapılanmanın temellerini attı. Takım yeni bir antrenör ve yeni oyuncularla yola çıkacak. Tabi bir sezonda her şey yoluna girecek diye bir şey yok. İşte bu süreçte Olynyk gibi gelişmesi için süreye ihtiyacı olan bir yetenek için gerekli ortam sağlanabilir.

GONZAGA'YI UÇURAN ADAM

Olynyk kolej kariyerinin başında yeteneklerini çok fazla sergileme şansı bulamasa da aldığı süreler baz alındığında iyi geçen iki sezonunun ardından bir sezon ara verdi. Asıl patlamayı da geçen sezon yaptı. Gonzaga başta Olynyk olmak üzere Harris ve Pangos gibi önemli oyuncularla West Coast konferansındaki tüm maçlarını kazandı (16-0). Sezon boyunca oynadığı 35 maçta da sadece üç kez mağlup oldu. Bunlardan biri de March Madness olarak adlandırılan büyük turnuvaya Son 32 turunda veda ettikleri maçtı. Son 64 turunda 21 sayı ve 10 ribaundla takımını sırtlayan Olynyk, ikinci maçta da 26 sayı ve 9 ribaund ile takımının en etkili ismiydi ancak elenmeye engel olamadı. Bu sezonda yakaladığı 17.8 sayı, 7.3 ribaund ve 1.1 blok ortalamalarıyla göze battı. Birçok ödüle de layık görüldü.

MİLLİ TAKIMDA DA KENDİNİ GÖSTERDİ

Ülkemizde düzenlenen 2010 Dünya Basketbol Şampiyonası'nda Kanada zorlu bir gruptaydı ve maç kazanamadı. Olynyk de henüz 19 yaşında olduğu için ancak son maçlarda Fransa ve İspanya gibi güçlü takımlar karşısında süre alabildi. Ancak iki maçta toplamda aldığı 41 dakika ona yetti. 27 sayı ile oynayarak potansiyelini gösterdi.

YAZ LİGİ PERFORMANSI

NBA'de draft sonrası takımlar çaylak oyuncularıyla birlikte mevcut kadrolarındaki bazı genç oyuncuları ve sözleşme imzalayabilecekleri yeni oyunculara şans vermek için oluşturdukları karma kadrolarla Yaz Ligi adı altında maçlar oynuyorlar. Olynyk de Celtics'in bu kapsamda oynadığı dört maçta forma giydi. Ortalama 26.4 dakika oyunda kaldı ve 19.5 sayı, 8 ribaund, 2.7 asist ve 2.25 top çalma gibi önemli ortalamalar yakaladı.

Yaz Ligi maçlarına hep gereksiz ve kesinlikle ölçü olmayan maçlar gözüyle bakılır. Ancak bir gerçek de unutulmamalıdır ki oradaki oyuncuların hepsi kendine bir garanti kontrat kapabilmek, NBA takımlarının antrenörlerine kendilerini kabul ettirebilmek için ter döküyorlar. Dolayısıyla bu maçların önemi var. Hatta çoğu oyuncu takım oyunundan çok uzak bir şekilde bireyselliği ön plana çıkarabiliyor.

Olynyk izlediğim maçlarında oyun zekası çok üst düzeyde bir oyuncu olarak ön plana çıktı. Kendini geliştirdiği takdirde bir NBA takımına liderlik edebilecek potansiyele sahip. Bir uzuna nazaran içerden ve dışardan şimdiden çok iyi şut tehditi var. Üç sayı çizgisinin gerisinden de etkili olabiliyor. NBA'e göre biraz ayakları yavaş kalıyor ve post-up oyununda sıkıntı yaşıyor ancak bunlar çalışarak geliştirebilecek özellikler. Oyun akışında doğru pozisyon alma ve set hücumunda doğru pasla buluşarak doğru şutu potaya gönderme konusunda çok başarılı. Şu anda hücumuna göre savunması zayıf kalıyor ancak bu kadar skor potansiyeline sahip bir uzuna sahip olmak gerçekten büyük avantaj. Hücumda her fırsatı skora dönüştürebiliyor. Hook atışları, ribaund takipi ve yumuşak tipleriyle takımına çok fazla ekstra sayı kazandıracaktır. Fizik olarak daha uzun süre oynayabilecek seviyeye geldiğinde de baş belası bir uzun olacaktır.

Tabi ki daha dört maç oynamış ve NBA seviyesinde hiçbir maça çıkmamış bir genci şimdiden Nowitzki ilan etmek çok akıllıca görünmüyor. Nowitzki'nin meşhur geriye çekilerek yaptığı atışları yapabilmesi belki de imkansız ancak pozisyonu, bileğinin yumuşaklığı, oyunu okuyabilmesi, pas yeteneği, kararlılığı ve yaz ligi maçlarında giydiği 41 numarası ile bana ve birçok kişiye Nowitzki'yi hatırlatmayı başardığını düşünüyorum. Olynyk'in bir röportajında kendisinin de söylediği gibi 'en iyi senaryosu bir Dirk Nowitzki olmak' ve bunu başarmaya çalışırken onu izlemek çok zevkli olacak.

DİĞER YENİ YAZILAR