PKK IRA olabilir mi? Türkiye İngiltere olabilir mi?

CIA Başkanı Porter Goss'un Ankara ziyareti ile MİT Başkanı Emre Taner'in Kuzey Irak seyahati dahil bazı yeni gelişmeler Güney Doğu Anadolu sorununun çözümü konusunda yeni bir arayışın eşiğinde olduğumuza işaret ediyor

Haberin Devamı

CIA Başkanı Porter Goss'un Ankara ziyareti ile MİT Başkanı Emre Taner'in Kuzey Irak seyahati dahil bazı yeni gelişmeler Güney Doğu Anadolu sorununun çözümü konusunda yeni bir arayışın eşiğinde olduğumuza işaret ediyor.

Koşullar çatışmayı sona erdirmek için uygundur. Yirmi yılı aşkın mücadelenin ardından Güney Doğu Anadolu'da savaş yorgunluğu var. Çatışmaya devam ederek sonuca ulaşmak bakımından hiçbir mesafe almak mümkün değildir. Kan dökerek bir yere varılamayacağını herkes anladı.

Türkiye artık eskiden olduğu gibi istediği zaman Irak topraklarında askeri harekât yapamaz. Çünkü sınır ötesi bir harekât ordumuzu hem Iraklı Kürtlerle hem de Amerikalılarla karşı karşıya getirecektir.

PKK'nın Kuzey Irak'taki varlığı oradaki Kürt liderliği için de bir sorundur. Barzani ve Talabani şunun farkındadırlar: PKK Kuzey Irak dağlarında barınmaya devam ettiği müddetçe Türkiye rahat etmeyecek. Türkiye rahat etmediği müddetçe Kuzey Irak da rahat edemeyecek.

Irak Kürtleri durumlarını konsolide etmek, bölgeyi kalkındırmak istiyor. Bunun için Türkiye'nin düşmanlığı ne kadar yıkıcı ise dostluğunun o kadar yapıcı olacağını kestiremeyecek kadar aptal olmaları mümkün değildir. PKK'yı koruyarak Türkiye'nin husumetine hedef olmanın rasyonel bir politika olmadığını akıl ediyorlardır.

Amerika PKK sorunu çözülmeden Türkiye ile ilişkilerinin normalleşmesinin mümkün olmadığını biliyor. Ama Washington, savaşarak PKK'yı dağdan sökmek niyetinde değil. Bunu yapmak istese bile başarabileceği şüpheli. Üstelik PKK'yı başına bela etme riski de var.

Amerika'nın Kuzey Irak'taki Kürt müttefikleri kanalıyla dağdaki PKK'lılara açık kanalı var.

Acaba Kuzey İrlanda'da IRA'yı İngiltere hükümeti ile anlaşmaya zorlayan Amerika PKK için de aynı şeyi düşünüyor olabilir mi?

Sadece İrlanda'da değil Endonezya ve Sri Lanka'da da uzun zamandan beri devam eden ayrılıkçı terör yakın geçmişte Baltık ülkelerinin arabuluculuğuyla sona erdi.

Bizde de böyle bir şey olabilir mi?İyimser olmak kolay değil.

İrlanda'da IRA terörü neredeyse ülkenin İngiltere'den bağımsızlığını kazandığı 1922'de başladı. Good Friday anlaşmasının imzalandığı 1998'e kadar sürdü. Anlaşmaya rağmen IRA'nın silahlarını teslim etmesi için 2001 yılına kadar beklemek gerekti. Silahlara veda edip demokrasiyi benimseyeceği yemini ise ancak Temmuz 2005'te geldi.

PKK IRA olmaktan, Türkiye İngiltere olmaktan çok uzak.

DİĞER YENİ YAZILAR