SGK’nın yeni uygulaması çalışan emeklileri hem rahatlatacak, hem üzecek!

Emeklilerin icra takibine konu alacak verecek davalarında SGK’nın işe giriş sisteminin öncelikle kullanılması ve maaş haczine yol açması emeklileri üzecek gibi.

Sosyal Güvenlik Kurumu, emekli olduktan sonra çalışanların kuruma bildirilmesinde SGDP’ye tabi işe giriş bildirim verilmesini talep etmektedir. Ancak işverenlerin kişinin emekli olup olmadığını gösteren bir ekranı veya sistemi mevcut değil. Bir emekli personel işe alındığında emekli olduğunu belirtmezse veya sehven tüm sigorta kollarına tabi işe girişi yapılırsa aylığı kesiliyor, sonrasında sigortalı uğraşıyordu.

SGK 16 YIL SONRA DURUMU DÜZELME İHTİYACI DUYDU!

Sosyal Güvenlik Kurumu 2004 yılından itibaren bu şekilde SGDP’li personellerin işe girişlerini kabul etmekteydi. Artık işe giriş sistemi üzerinden kişinin TC’si girildiğinde emekli olduğu yazıyor ve otomatik olarak SGDP kodu getiriliyor. Kişi yine burayı değiştirebiliyor ancak ekranda kişinin emekli olduğunu görmüş oluyor. Yeni sistem SGK’nın önemli ölçüde yanlış işlem yapılmasını önceleyerek gereksiz zaman kaybının da önüne geçmiş olacaktır.

Kişisel Verilerin Gizliliğine Aykırılık Oluşturabilir Mi?

SGK’nın yeni geçmiş olduğu bu uygulama konunun uzmanları tarafından eleştiriliyor. Öyle ki bu sistem üzerinden bir kişinin emekli olup olmadığını kolayca öğrenebilmektesiniz. Avukatların çekimser kaldığı nokta ise icra takibine konu olan kişilerin öncelikle bu sistem üzerinden emekli olup olmadıklarına bakılarak borçlu kişi emekliyse direk SGK’ya tebligat çıkarılmasını talep etmeleri olacaktır.

Haberin Devamı

Bu şekilde sistemin suiistimal edilmesi ve kişi adına KVKK’ya aykırı davranılacağı söz konusu olmuş olacak. Emeklilerin icra takibine konu alacak verecek davalarında SGK’nın işe giriş sisteminin öncelikle kullanılması ve maaş haczine yol açması emeklileri üzecek gibi. Bakalım yeni uygulama emeklilerimize neler getirecek…

DİĞER YENİ YAZILAR