Sokak köpekliğinin sonu yok..

Mahgüdük "Sokak Köpekleri" dosyasını açtı.. Sizleri onların tanımadığınız dünyasına sokuyoruz.. Sokak köpeklerinin gerçek yüzü nedir? Sokak köpeği olarak nasıl yaşanır? Sokak köpekleri neden çeteleşir? Sokak köpekleri belediyecilerle yaptıkları savaştan neden hep mağlup çıkıyor? Daha cevabı bilinmeyen onlarca soru.. Hepsi bu dosyada..

Haberin Devamı

Mahgüdük "Sokak Köpekleri" dosyasını açtı.. Sizleri onların tanımadığınız dünyasına sokuyoruz.. Sokak köpeklerinin gerçek yüzü nedir? Sokak köpeği olarak nasıl yaşanır? Sokak köpekleri neden çeteleşir? Sokak köpekleri belediyecilerle yaptıkları savaştan neden hep mağlup çıkıyor? Daha cevabı bilinmeyen onlarca soru.. Hepsi bu dosyada..

Özet: Yazarımız Mahgüdük'ten, bir duvar dibinde uyuklarken görüp tanıdığı yaşlı sokak köpeği Puşkin'in (Bu isim bir zamanlar ev köpeğiyken kendisine takılmış..) yaşadıklarını öğreniyoruz.. Puşkin doğumundan başlayarak, sokaklara nasıl düştüğünü anlatır.. Sokakların tehlikesinden söz ederken belediye itlaf ekiplerine karşı verilen mücadeleden söz eder.. Anlatılanları ilgi ile dinleyen yazarımız Mahgüdük ise onu soru yağmuruna tutar..

* Belediyeciler siz sokak köpeklerini neden sevmiyor?
Bilmiyorum.. Benim bildiğim sokak köpekleri hep olmuştur.. Belediyeciler de onlarla mücadele etmiştir.. Herhalde köpek çeteleri yüzünden bu işler başımıza geliyor ama çeteleşme bizim cinsin tabiatında var.. Köpekler sosyal hayvanlardır.. Fırsat bulurlarsa grup halinde yaşarlar.. Kendilerine egemenlik bölgesi oluştururlar.. İnsanlar gibi onların da bir lideri vardır.. Grup içinde hiyerarşi vardır.. Liderin ille erkek olması şart değildir.. Bir dişi de lider olabilir.. Grup veya çete oluştuğu zaman çatışma kaçınılmazdır.. Başka çetelerle kavga edilir.. Bizim köpeklerin ayarını tutturamadığı şey bu kavgayı insanlarla da yapması.. Oysa şehirlerin efendisi onlar..

* İnsanlarla nasıl kavga ederler? Niye ederler?
Köpekliklerinden.. Bir mahalleyi egemenlik bölgeleri ilân eder sonra gelene geçene bulaşırlar.. Havlamaları, ulumaları insanları rahatsız eder.. Bir de saldırganlaşırlarsa iş kontrolden çıkar.. Genç köpeklere bu konuda laf anlatmak zordur.. İnsanları korkutmaktan gizli bir zevk duyarlar.. Ancak ardından mutlaka belediyeciler gelir!

* Gelince ne yaparlar?
Eski kavgalar çok vahşiydi.. Ellerinde çifte ile gelir, kimi kıstırırlarsa kurşunu basarlardı.. Belediyecilerin sürek avı başladığında kaçıp kurtulmak zordu.. Her arsaya, her metruk binaya, her inşaata bakar hiçbir deliği atlamazlardı.. Sokaklardaki her on köpekten beşi böyle giderdi..

* Peki sokak köpekleri direnir miydi?
Nerdeee! En önce de ona buna hırlarken keyif duyan genç köpekler kaçar.. Zavallı dişiler, genellikle eniklerini terk edemediğinden en kolay hedef olur.. Ama son birkaç yılda işler değişti.. Hayvanları seven insanlar sokak katliamlarına karşı çıkınca belediyeciler açık açık sürek avı yapamaz oldu.. Onlar da tekniklerini değiştirdiler.. Kimyasal silah kullanmaya başladılar..

* Kimyasal silah mı? O nasıl oluyor?
Zehir, zehir.. Bildiğin zehir.. Özelikle de sonbaharda yani havalar soğuyunca ortaya çıkarlar.. Çöp tenekelerinde yiyecek azalır.. Köpekler açlık çekmeye başlar.. Sokaklarda kıvrım kıvrım kuru bir ekmek aranırken bir de bakarsın ki önünde bir kıyma topağı belirmiş.. Genç, tecrübesiz köpekler bu kıyma topaklarına atlayıp düşünmeden yutarlar.. Sonra da acı içinde can verirler.. Çünkü o kıyma topaklarını bırakanlar içlerine zehir katmıştır.. Ben bu yaşa kadar sağ kaldımsa taze yiyeceklere saldırmadığım için kaldım..

* Taze yiyeceğin nesi var ki?
İnsanoğlu öyle kurnazdır ki.. Taze bir eti kendisi yiyecekken neden sokağa bıraksın? Akıllı bir köpeğin bunu düşünmesi lazım.. İnsanlar sadece kendilerinin yiyemiyeceği kadar bayat olanı atarlar.. Eti kokmadan atmazlar.. Bunları bileceksin.. Sokağın bir köşesinde rastgele yere atılmış taze et varsa içinde de mutlaka öldürücü bir şey vardır.. Ne yazık ki bizim köpek milleti bu konuda kediler kadar olamadı..

* Kediler taze et bulsa yemez mi?
Yemez olur mu yer ama sokakta bulursa hemen üstüne atlamaz.. Sağından bakar, solundan bakar.. Elli kere koklar.. Daha da iyisi, bizim cinsten sersem bir köpeğin gelip tatmasını bekler.. Eğer köpeğe bir şey olmamışsa başka bir et bulduğunda şöyle tadına bir bakar.. Zaten kediler bizden şanslı hayvanlardır..

* Şanslı olmalarının sebebi nedir?
Bizim gibi gürültücü değillerdir, bu bir.. Sonra insanlara saldırıp rahatsız etmezler.. Bu da iki.. Ayrıca dilenci ruhludurlar.. Kendilerine acındırmayı bilirler.. Dikkat et sağına soluna.. Nerede bir sokak kedisi varsa bir evi, bir dükkânı peylemiştir kendine.. Gider kapılarında boynunu büker.. Eninde sonunda biri çıkar ona yiyecek verir.. Ertesi gün yine gider.. Sonunda orayı haraca bağlar.. Biz bu kadar ticari kafalı olamadık..

* Kedileri ondan mı sevmiyoruz?
Doğrusu işin aslını ben de bilmiyorum.. Bir kedi gördük mü peşine düşüp kovalamak bizde refleks haline gelmiş.. Nedir paylaşamadığımız bilen yok.. Atalarımızdan nasıl gördüysek öyle yapıyoruz.. Belki çok çok çok eskiden aramızda bir şey geçmiş olabilir.. Lakin bu yaşa geldim.. Yüzlerce köpek tanıdım.. İşin aslını bilen yok.. Yine de devir değişiyor.. Şimdiki köpekler kedi kovalamakta o kadar istekli değil. Aynı evde, sokakta yan yana yaşayan bile var..

* Avrupa Birliği kedileri ne kadar etkiler? Girince onlar da zarar görür mü?
Köpekler kadar başları belaya girmez.. Bir kere sokaklarda aleni koşturmadıkları için göze çarpmazlar.. Aynca içeri giremeseler de sebeplendikleri bir kapı vardır.. Bir de insanlar kedilerin fareye karşı savaşına saygı duyduklarından ona yararlı hayvan diye bakarlar.. Halbuki köpekler daha iyi fare avcısıdır.. Her kedi avcı değildir.. Bir kedinin neslinden üç kuşakta bir fare avcısı çıkar.. Ama her sokak köpeği daha iyi avcıdır..

* Yaşlı köpek Puşkin.. Beni birçok konuda bilgilendirdiniz.. Çok teşekkür ederim..
Ben de fikirlerimi açıklama fırsatı verdiğiniz için size teşekkür ederim.. Genç köpeklere son mesajım insanlarla ilişkilerinde dikkatli olsunlar.. Sokakları, mahalleleri kendilerinin sanmasınlar.. Bir de atalarımızın (İtin ahmağı baklavadan pay umar..) lafını unutmasınlar..

Haftaya: Kahraman köpek Ceronimo'yu belediyeciler nasıl öldürdü?

DİĞER YENİ YAZILAR