Erkek sokak köpeklerimizin namı Avrupa'da dolaşıyor..

Turizm mevsiminin başlaması sokak köpeklerine yarar.. Tabii hepsine değil.. Erkek köpeklere.. Bugünlerde sokaklarda iyi bir dişi köpek bulmak zorlaştı.. Köpek nüfusuna kıran girdiğinden değil..

Haberin Devamı

Turizm mevsiminin başlaması sokak köpeklerine yarar.. Tabii hepsine değil.. Erkek köpeklere.. Bugünlerde sokaklarda iyi bir dişi köpek bulmak zorlaştı.. Köpek nüfusuna kıran girdiğinden değil.. Böyle bir şey de olmaz zaten.. Bizim dişilerimiz, insanlar gibi didinip uğraştıktan sonra bir tane doğurmaz.. Bir batında on, on bir enik çıkarırlar.. Hepsi böyle değil tabii.. Mesela kangal cinsi köpekler.. Onlar da insanlar gibi tek yavru yapanlardan.. Ancak insan ırkı onun da sahtekârlığını buldu.. Kangal erkeği ile çoban köpeğini çiftleştirip bir sürü enik alıyorlar, sonra onları "Halis kangal.." diye kafası çalışmayan meraklılara satıyorlar.. Satsınlar! İnsan kısmına müstehaktır..

Bizim konumuz bu değildi.. Sokaklarda iyi bir dişi bulmanın zorluğunu anlatıyordum.. "Sen bir ev köpeğisin, sokaktaki dişilerden nasıl haberin olacak?" diye merak edeceksiniz.. Haklısınız.. Ancak benim de sokak köpeği arkadaşlarım var.. Bahçeye çıktığımda bizim duvarın önüne geliyorlar, tanışıyoruz.. Bol bol konuşuyoruz.. Geçenlerde onlardan biriyle duvar dibi sohbeti yaptık.. Adı "Zalim.." Annesi Kurt köpeğiymiş.. Biraz yosmaydı galiba.. Bir fırsatını bulup sokaktan bir erkek bulmuş kendine.. Gebe kalıp bunları peydahlamış.. Sahibi de doğan yavruları alacak kimse bulamayınca bir torba içinde götürüp tenhaya bırakmış..

Zalim konuşuyor..
Sekiz yavrudan yedisi sokak şartlarına dayanamamış.. İçlerinden bir tek "Zalim" hayatta kalmış.. İri yarı, yedi beladan arta kalma bir köpek.. Bir taksi durağına sığınmış.. Oranın kabadayısı.. Gelene geçene hırlıyor.. Dişi buldu mu saldırıyor.. Geçinip gidiyor işte..

"N'aber?" diye sordum.. "Gidiyorum.." dedi.. Şehir dışına çıkacakmış.. Bildiği bir kasaba varmış.. Çok turist geliyormuş.. Rahatmış.. Özellikle turistlerin getirdiği dişi köpeklerle flört ediyormuş..

"Yahu.." dedim.. "Nasıl gidersin? Niye gidersin? Burada rahat battı mı?"

Tınmadı bile.. "Giderim.." diye cevap verdi.. "Yönü biliyorum.. Dalga geçmezsem üç günde giderim.. Ne yapalım, bu da benim tatilim.." Bayılıyorum bu köpeğin cüretkârlığına..

Şile'ye gidecek anladığım kadarıyla ama adını bile bilmiyor..

Zalim de haklı.. Anlattığına göre sokaklarda doğru dürüst dişi köpek kalmamış.. Çoğu ameliyatlı.. Ameliyatlı olmayan da hasta.. Kolay değil tabii.. Dişinin artık seçme şansı kalmamış ki.. Erkek köpekler ameliyatsız bir dişi buldular mı hep birlikte saldırıyorlar.. Aralarında manyağı var, uyuzu var, hastası var.. Bunlar hep kendine "hayvansever" diyen meraklı kadınların işleri.. Doğanın dengesini düzeltmek onlara kalmış gibi.. Kimi yakalarlarsa götürüp ameliyat ediyorlar.. Belediyeciler de bunların şerrinden yılmış.. Hem de hesaplarına geliyor.. O yüzden dişi kısmına kıran soktular..

Bizde iş farklı..
Köpekler arası ilişkiler insanlarınki gibi yürümez.. Bir dişiden durduk yerde hoşlanmayız.. Hoşlandığımızda da alıp Reina'ya, Laila'ya götürmeyiz.. Karşı taraf gereken mesajı verir, biz de peşine düşüp tenhada kıstırırız.. Dişiler çiftleşmeye hazır olduklarını gösteren bir salgı çıkarırlar.. Erkek bunun kokusunu aldığında dişinin peşine düşer.. Eğer o salgı yoksa erkek de gayrete gelmez.. Erkek sokak köpeklerine bakın.. Çoğu bu salgıyı çıkaran dişilerin yokluğundan erkekliğini unutmuş gibi.. Gözünün önünden kendisi gibi bezgin bir dişi geçiyor, başını kaldırıp bakmıyor bile.. Ev köpeklerinin de sorunu var ama bu kadar değil.. Ne de olsa sahiplerimiz var ve bize gönüllü "muhabbet tellallığı" yapıyorlar.. İçlerinde "kız ister gibi.." dişi köpek isteyenleri bile duydum.. Ama bizde başlık parası yok..

Buraya köpekleriyle beraber gelen turistler var.. Zalim'in ilgi alanına girenler de bunlar.. Hele köpekleri dişiyse.. Onlarda hayvan hakları çok ileri olduğu halde kolay kolay dişi köpeği ameliyat ettirmiyorlar.. O yüzden de turist dişi köpeklerin salgıları, yani erkek köpeğe olan ilgileri kuvvetli..

Zalim'e sordum:

"Peki sahipleri bu işe ne diyor?"

"Bir şey dedikleri yok ama şaşırıyorlar.." deyip anlattı.. Köpekleri ile gezmeye çıkıyorlarmış.. Kokuyu alan ne kadar erkek köpek varsa onlar da peşlerinde..

Önde bir çift turist.. Ellerinde köpeklerinin tasması.. Arkada on beş, yirmi erkek sokak köpeği.. Turizm açısından hoş bir manzara olmuyor tabii.. Hele zorbaların terbiyesizliği haddini aşınca sahipleri ister istemez köpeklerini kucaklayıp otele kaçıyorlar.. Bir de bizim memleketin sokak özgürlüğünden etkilenip hayvanlarını dışarı salanlar varmış.. Tasmasız filan.. Bizim Zalim'in fikrini bozan da bunlar.. Ne diyeyim? Erkek köpektir.. Yakışır.. Benim bile arada sırada kaçıp oralara gitmek aklımdan geçmiyor değil yani.. Ama yemiyor işte..

DİĞER YENİ YAZILAR